Doft och smak

Koriandergravad lax

| 2 kommentarer

Koriander en krydda du antingen gillar eller inte. Jag tillhör dem som älskar koriander! Hittade ett recept på gravlax med koriander och ingefära och citron som jag bara var tvungen att testa!

Så här gör du:

500 grams fin laxsida
1 citron, zest och juice
3 msk strösocker
3 msk salt
1 msk rosepepparkorn, jag tog lätt närmare 3 msk
1 msk riven ingefära
1 dl färska korianderblad

Plocka bort eventuella små ben ifrån laxen. Skala bort det yttersta av citronskalen och finstrimla det. Blanda socker och salt, krossad rosepeppar och citronskal.
Lägg laxfilen i en form och pressa sedan över saften från citronen. Gnid in filen med riven ingefära och kryddblandningen, strö över korianderbladen. Täck med plastfilm och ställ kallt. Receptet sa grava 1 dygn, men jag lät den grava två dygn.  Citronjuicen göSkrapa bort alla kryddor och skär upp laxen i tunna skivor.

Vid servering strössla gärna över färska korianderblad! Funkar fin fint som den är på ett gott bröd. Men jag tog de ett snäpp längre. Tänkte jag måste ju använda mitt
Molecule – R set jag köpt. De har stått och dammat länge nu på hyllan. Men idag slog jag till och gjorde egna små caviar pearls. Lite bängel å så men jag lyckades första gången! Hey! Jag gjorde mina på soja, men skulle inte spätt utan sojan med så mycket vatten! Så mina pärlor va mer snygga än salta men next time så blir de king!

Tänker inte gå in här hur man gör, för jag kan fasiken inte förklara processen. Hade ju bara en 2:a i kemi i högstadiet! Då va kemi astråkigt. Idag = kul som fan! Å du de är helt okej att leka med maten. Bryr inte vad er mamma och pappa sagt till er! Jag är nu 42 år och nu släpper jag loss. Riktigt kul och leka med maten!


Glansiga fräsiga caviar pearls!

Skär laxen i så tunna skivor du kan, skär gurkan lika tunt. Rulla ihop till en rulle, toppa med caviar pearls och strö över lite svart salt och lite svart sesamfrö! Ringla ut lite het Sriracha hot sauce runt om. Smak: fräscht och väldigt sushi aktigt.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.