Doft och smak

Lenas mandeltårta

| 4 kommentarer

Minns denna tårta sedan jag var liten och va och fikade hos min kompis. Hans mamma Gunilla hade gjort den. Riktigt god och mäktig och lyxig! Ville genast ha receptet på den. Skrev av det och mamma har förvarat det handskrivna recepet åt mig i alla år. Så just innan Nyår kom jag på att jag ville baka den. Hade tänkte hinna med att få ut den veckan före Nyår så ni hade något nytt och annorlunda att bjuda på! För mig kommer den aldrig heta Lenas mandeltårta utan den kommer heta Gunilla Normarks mandeltårta, för då vet jag vilken tårta vi pratar om!

IMGP8177

Så ta nu fram följande:

400 gram mandelmassa
4 stycken äggvitor

Kräm:

4 äggulor
1 1/2 dl socker
1 dl vispgrädde
125 gram blockchoklad
150 gram smör

Mandelspån

IMGP8151

Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Vispa äggvitorna till ett mycket hårt skum, vänd ner mandelmassan. Markera två drygt tallriks stora rundlar på ett välsmort bakplåtspapper, inom de cirklarna ska du hålla dig med din smet. Grädda bottnarna samtidigt i 175 grader i ca 17 minuter, låt plåtarna byta plats efter halva tiden. Lossa bottnarna genast när de kommit ut ur ugnen.  Låt dem sedan kallna helt.

IMGP8246

Till krämen:

Lägg äggulorna, grädden och sockret  i en liten rostfri kastrull, Sjud allt försiktigt (under ständig omrörning) i ca 4 minuter eller tills dess att krämen tjocknar. Lyft kastrullen från värmen och lägg i blockchokladen i delade bitar. Låt det hela smälta ihop och sedan svalna av lite, men inte kallna!  Tillsätt nu mjukt smör i klickar. Lägg den sen helt kalla krämen emellan och ovanpå och strö över rostade mandelspån.

IMGP8274

En riktigt mäktig lyxtårta som räcker och passar till många, ja även till dem som inte kan äta mjöl! Allergiker ska såklart se upp!!!

 

4 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.