Doft och smak

Okonomiyaki

| Inga kommentarer

Okonomiyaki är en rätt som ömsom brukar kallas för japansk pannkaka, japansk omelett och japansk pizza. I västra delen av Japan, speciellt i Osaka, är Okonomiyaki mycket populärt. Maträtten blev väldigt vanlig under andra världskriget och bristen på ris. “Okonomi” betyder ungefär, vad du vill. Man kan servera dem lite olika tex med räkfyllning eller tofu om man vill det. Kom bara ihåg att krydda ordentligt, men blev lite lam.

Såg Hairy Bikers matshow, hel sköna snubbar som reser runt i världen på sina hojjar och äter och lagar mat. Just i detta avsnitt va de  i Japan och jag blev peppad när de stannade  till och käkade Okonomiyaki. Så kan de, så kan jag tänkte jag. De i sin tur hade expert hjälp av en man som va en fena på att laga just Okonomiyaki! Jag grejade det själv!

IMGP1678

Så vad behöver vi!

2 dl mjöl
1,5 dl kycklingbuljong
150 gram finstrimlad vitkål
Shitake svamp, jag använde färska champinjoner som jag skivade
1 tsk bakpulver
salt och svartpeppar
3 skivor stekt bacon

IMGP1682

Att toppa med:

Bacon
Japansk majonnäs
finstrimlad salladslök
finstrimlade sockerärtor

Pensla med okonomiyakisås som jag fick ersätta med worchestersås blandad med lite ketchup och fransk senap! Skulle letat upp något annat recept! Inte äckligt men inte bäst heller! Läste sedan att en söt bbqsås hade funkat. Så de blir att testa med de nästa gång!

IMGP1687

Vispa ihop din Okonomiyuki smet. Den ska va ganska tjock! Hetta upp din häll eller stekpanna, här är det trevligt om man har en nonstick panna! Började med att hacka upp lite bacon, ca tre skivor och fräst dem, fräst även lite salladslök. Häll ner det stekta och rör om. Slå på lite olja på din häll alt panna. Klicka ut en rejäl klick av din smet och börja direkt fösa ihop den till en cirkel. Låt den sakta steka ca 5 minuter innan du vänder och steker den andra sidan 5 minuter till.

IMGP1693

Garnera med mer bacon (glöm inte att flippa och stek på de först!) Vänd tillbaka och stryk på rejält med sås, ringla över din Japanska majonnäs, strö sist över det strimlade gröna. Skär i tårtbitar och njut en annorlunda frasig pannkaka. Riktigt god och riktigt mättande! Jag tyckte det va som en mäktig, ja mer kompakt omelett än en ”pizza” Men det är väl mer formen som gör att det kallas för Japansk pizza!

IMGP1704

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.