Doft och smak

Yakitorispett med kyckling

| 1 kommentar

Japanska köket! Alla tänker sushi! Men de finns mer att utforska. Receptet är väl lite si och så, men detta är vad du behöver du för 4 personer, fast de beror på om du är stor eller liten i maten! Jag ville ha många Yakitorispett! Men de är ju bara att öka på mängden kycklingspett! Lätt som en plätt!

Fasiken vad gott det blev! Fräscht! Lättsamt! Nyttigt! Ja om vi bortser från såsen, men den är ett måste enligt mig! I Japan är det vanligt med Yakitorispett med kycklingskinn, kycklinghjärtan och kycklinglever som jag förstod det. Men nu skulle jag ju bjuda och dessutom för första gången. Iofs inte första gången mor och far får vara försökskaniner! Så ikväll testade jag Yakitorispett med kycklinglårfile på mor och far och det gick hem!

IMGP1635

De här behöver du:

1 1/2 dl kycklingbuljong (vatten och kycklingfond)
1 1/2 dl god japansk soja
1 dl socker
2 tsk majsstärkelse
träspett som du ska blötlägga, speciellt viktigt om du tänkter grilla din spett.
600 g kycklinglårfilé
1 msk smör eller margarin
salt & nymald svartpeppar
1,5 dl vitt matlagningsvin
250 g svamp t.ex ostronskivling, champinjoner eller shiitake
125 g salladslök
150 g sockerärter
2 msk olja

Så här gör du:

Blanda buljong, soja och socker i en kastrull. Koka sakta ca 30 minuter. Red av såsen med majsstärkelse utblandat med vatten. Kyl såsen, jag gjorde min rätt sticky och penslade sedan kycklingspetten rejält med såsen…gott!

IMGP1629

Skär ev. av de blötlagda spetten så att de får plats i stekpannan, eller ännu hellre grilla dem! Skär kycklinglårfilén i strimlor, dela upp och trä upp strimlorna på spetten. Bryn dem runt om i matfettet, krydda med salt och peppar. Ta åt sidan och pensla dem med din nu kalla klibbiga sås.  Ansa och skiva svampen. Strimla salladslöken och sockerärterna. Stek svampen i olja, krydda med salt och peppar. I en vid kastrull så häller du på vinet och låter grönsakerna och kycklingspetten överst låt sjuda under lock ca 5 minuter.

IMGP1673

Servera direkt så att sockerärternas krispighet behålls. Servera kycklingspetten med mer teriyakisås om så önskas, samt kokt ris

En kommentar

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.