Doft och smak

Wokad torsktunga

| 2 kommentarer

Torsktunga! Sa du torsktunga?

En av fiskhandlarna på Två Fiskare i Umeå förslog torsktungor till middag, å jag va inte sen att testa! Aldrig käkat!

Eller ens hört talats om! Han sa att de skulle ha en textur som en lite kraftigare pilgrimsmussla typ…å pilgrimsmusslor är ju king!

Torsktungor here i come!


IMGP2460

Premiär för fisktungor! Å okej så här ser du ju kanske inte så roliga ut! Men jag lovar, se bilderna längre ner. Snacka om att ta reda på allt på fisken och de är ju jättebra och kolla vad fint det blev å gott!

Sås att ha till tungorna

IMGP2472

1 finhackad röd chili, tex spansk peppar

1 dl Japansk ljus soja

2 msk pressad limejuice

2 tsk riven ingefära

2 msk rapsolja

1 1/2 tsk strösocker

1/2 tsk sesamolja

en dutt fiskolja

Vispa ut sockret i sojan och limejuicen och rör sedan ner övriga ingredienser.

IMGP2468

Filea dina torsktungor, skär ett snitt mitt i lilltunga och jobba dig ut mot kanten på tungan för att avlägsna den vita sega hinnan. Hinnan kastar vi och de delade tungorna lägger vi i en skål och placerar i kylen så länge!

Strimla morot, grov hacka pak shoi, ta en halv näve edamebönor, hacka ned lite färsk koriander, jag tar rätt mycket koriander då jag lööv koriander! Lägg på en tallrik! Mise en place när den är som bäst! Preppa ä ju halva jobbet!

IMGP2488

Koka upp en liter vatten och lägg glasnudlar i en skål eller bunke och slå det kokheta vattnet över nudlarna, täck med lock och låt dem dra typ 3,5 minut under lock. Slå på lite rapsolja och rör runt ordentligt. Skölj med kall vatten och oljan ska förhoppningsvis göra så att nudlarna inte klibbar ihop alltför mycket! Lägg i durkslag.

IMGP2541

Fyra igång spisen din, vrid vredet till max och placera en wok ovanpå, slå i rapsolja och snabbstek dina tungor, de går vansinnigt fort. De börjar som ”genomskinliga” och ändrar färg på en gång, ta upp dem och låt dem vila lite medans du wokar dina grönsaker. När de börjar bli klara så slog jag i nudlarna och rörde om noga. Sprinkla det wokade med lite sesamfrön och kanske lite chiliflakes! Låt sedan de wokade tungorna pryda tallriken, mina tungor hann inte ens bli svala. För det går ju rasande fort att woka när man redan preppat ingredienserna.

IMGP2529

Servera på fina fat och lägg gärna tungorna överst, för de är ju stjärnan i denna maträtt! Låt varje gäst själv drizzla över av den goda marinaden.
Även trevligt att hälla över lite Srirachasås, om du vill ha en liten käftsmäll!

Skämta inte att jag ska käka torsktungor igen! Supergott och trevlig blev maträtten min ikväll, så se till att stolpa iväg och köp hem lite torsktungor inför helgen och bor ni i Umeå så råkar jag veta att de ha torsktungor hemma på Två Fiskare! Seså iväg och köp!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.