Doft och smak

Grillad Pluma Iberico med tillbehör

| Inga kommentarer

Kul matlagningsuppdrag hade jag igår, min uppdragsgivare var relativ nystartade UmeDeli, läs mer om deras rullande delikatessbutik på 4 hjul här!

Den här gången fick jag förfrågan att grilla en köttbit och fotografera och matstyla åt dem! Fria händer! Kul men oxå lite pirrigt! Man vill ju sätta det! Både att maten blir god och att hinna få till några sjyssta matfoton, ibland blir jag nöja å andra gånger blir jag mindre nöjd. Ska nog börja kladda tallriksmodell hur jag ska lägga upp käket! Men huvudsaken att uppdragsgivaren blev nöjd! Ja jag vet jag är sträng med mig själv men de är mitt enda sätt att tvinga migsjälv att bli bättre och bättre. Å jämför jag med mina äldre matbilder så har jag lyckats utveckla mig till det bättre iallafall!  Denna gång fick jag en förutbestämd kasse och greja med! Lite lättare!

Fyrade igång grillen sent igårkväll, rejält med kol, för ikväll ville jag ha en ruskigt het grill! Här skulle de gå undan!

I kassen fann jag följande produkter:

1 kg+ Pluma Iberico, criss cut pommes.
4 stycken förkokta majskolvar,
1 ask plommontomater
2 stycken stora paprikor
1 gul och 1 röd paprika
2 stycken gula lökar
4 dip-såsburkar Lagritos eld & lågor

Delade på paprikorna, penslade med olja, grillade på majskolvarna lite så de fick färg, paprikan lät jag gå länge, de gör absolut inget om det blir svart, skinnet kan du dra bort om du vill. Penslade den gula löken med lite olja och grillade dem längst. Hel va förslaget, men jag delade på mina lökar för att de skulle gå lite snabbare på grillen. Klippte upp påsen och saltade och svartpepprade pluman rejält, skvätte över lite olja och grillade den hårt men bara några minuter på var sida, den här gången körde jag inte på känn! Jag använde termometer! 63 grader å sedan fick köttet vila dels en stund på värmehyllan i grillen och sedan en stund till innan jag skar upp det! Vilket kött! Vilket kött!

Lite fakta om själva köttet, ett griskött ifrån Spanien. För att verkligen få kallas ”Iberico” så ska köttet komma från en äkta spansk Ibericogris. En sådan gris ska ha haft ett långt liv där den strövar fritt i sydvästra Spanien och till stor del livnär sig på ekollon. Många betraktar den här rasen som världens främsta gris. Stycket är litet och väger som mest lite över ett halvt kilo. Det höga priset beror på det fina, smakrika köttet, på den eftertraktade rasen och på att varje gris bara har två av den här styckdetaljen.

Nu tänker säkert vissa av er kött som kött! Nä säger jag! Det här köttet blev så bra! Våga testa säger jag, ni kommer inte bli besvikna! Av körsbärstomaterna gjorde jag en god fransk tomatsallad som passade väldig bra till maträtten. Grillat är gott!

Å en del ryggar säkert tillbaka när ni ser att köttet är rosa i mitten. 70 grader säger ju vissa kokböcker, men du kan säkert äta detta kött vid 63 grader. Jag tippar att mitt grillade med vilotid kom upp emot 67 grader vilket är perfekt. Detta är ett kött du inte ska förstöra, men välj själv!

Fransk tomatsallad

Skär tomaterna i skivor, lägg i en skål och salta och dra över rejält med svartpeppar, lite lite strösocker, rödvinsvinäger, lite kallt vatten, klippt gräslök och hackad rödlök samt en rejäl dutt bra olivolja. Servera rumsvarm till köttet. Håller flera dagar i kylen.

Svin kul uppdrag, ser ni jag kan skämta ibland! Å fattar ni inte skämtet äsch då är ni bakom flötet jue! Beställ en kasse nu i helgen och grilla en god gris! Passa även på att träffa dem på Obbola marknaden som går av stapeln i helgen!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.