Doft och smak

Het Böngryta

| 2 kommentarer

Receptet kommer från ICA Maxi provkök Umeå. Saknar att de lagade mat och bjöd på lite olika saker ute i butiken. Visst de har mat som man kan smaka framme vid delidisken ibland, men tycker endå inte det är riktigt samma sak. De här är iallafall ett recept ifrån den tiden. X antal år sedan, rätt många år sen jag va pseudo vegetarian, jag käkade fisk & skaldjur men uteslöt fågel, gris och ko. Mamma tyckte de va lite krångligt och bjuda på mat minns jag. Men de här är en panna som hon bjöd på hemma på Zakrisvägen då de begav sig. Jättegod gryta!

Böngryta

De här behöver du å så här bär du dig åt!

4 Portioner

2 msk olivolja
1 hackad röd paprika
1 urkärnad finhackad röd chilipepparfrukt
1 hackad rödlök
4 – 5 skivade champinjoner
2 finhackade vitlöks klyftor
1 msk chilipulver
1 tsk salt
1 burk krossade tomater
1 burk röda kidney bönor, spola av dem och låt dem rinna av i ett durkslag.
1/2 burk majs
2 msk brun maizena redning/mjöl
4 msk creme fraiche

Hetta upp olivoljan i en stekpanna och fräs paprika, chilipepparfrukten, rödlöken, champinjonerna, vitlöken, och chilipulvret i ca 3 minuter. Tillsätt salt , de krossade tomaterna, kidneybönorna & majs. Låt små puttra på svag värme i 15 minuter, rör sist ned maizena redningen och koka en minut. Ica recept föreslog jasminris och och toppa ev med lite creme fraiche. Tycker grytan passar utmärkt att servera med nachochips och en trevlig vitlökssås. Servera gärna tomatsallad till, funkade väldigt bra. Å skippar du ”min” vitlökssås så har du en vegan rätt!

”Min” vitlökssås

Turkisk yoghurt, majonnäs, salt och svartpeppar och riven vitlöksklyfta, Italiensk salladskrydda och lite Bostongurka samt lite lite ketchup. Här får ni inga mängder, här får ni smaka er fram vad ni tycker är gott.

Tomatsallad

Skiva tomater tunt, finhacka en rödlök, klipp i en rejäl mängd med gräslök och klipp i bredbladig persilja, spill ca 2 msk rödvinsvinäger över och nån matsked god olivolja, vänd försiktigt runt och strö över flingsalt och dra några vred på svartpepparkvarnen.

Låt gärna stå framme i rumstemperatur innan servering så smakerna hinner mogna och rumsvarm sallad smakar mer.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.