Doft och smak

Blev sugen på sushi

| Inga kommentarer

Blev så sjukt sugen på sushi i Torsdags, men höll mig till Fredagen innan jag skred till verket. De tar ju ändå lite tid att greja ihop en sushimiddag hemma. Eftersom jag va ensam som gjorde jag bara en makirulle Härmade Sagami (sushibar i Umeå) Californian roll  En utochinvänd maki-rulle, alltså en rulle med riset utåt!

Först av allt koka mer ris än du tänkte, de går alltid åt mer än du tror!

Så här gör du:

Mät upp den mängd ris du skall använda, skölj det noga och låt det sedan torka i ca 20 – 30 minuter, innan du kokar det i ca 10 minuter, ja inte stormkoka utan mera sjud det. Läs på förpackningen till riset hur mycket vatten ni skall använda. När allt vatten sugit in så är det klart. Dra från spisen och flytta över riset till en bunke och rör i riset då och då. Tillsätt socker och risvinäger, jag körde på 1 tsk av vardera och lite vatten (rör om så sockret löser sig) och blanda ned i riset. Rör om riset då och då. Låt riset få rumstemperatur innan du börjar använda det. Låt riset svalna i en bunke med en handduk över. Ris som blir över slänger man! Sen säger många att man inte ska slå upp riset i en metallbunke för då kan riset ta smak. Hur de är med de vet jag inget om. Använde själv en bunke i plast.

Medans du väntar på att riset skall svalna förberder du de övriga ingredienserna

Skala och ta ur kärnhuset ur en halv gurka och skär till fina smala gurkbitar.
Köp en bit rökt lax, skär långa fina strimlor
Skär röd paprika i fina strimlor
Ruccola, välj gärna små fina blad
Creme cheese
Nori – sjögräsblad

Tag din bambumatta och bred ut den på din arbetsbänk, lägg på ett ark nori och lägg på ris, blöt dina händer medans du jobbar med riset, ca 1/2 cm tjockt ska de va. Strössla gärna över sesamfrön eller gör som jag. Välj torkade ätbara blommor. De estetiska är viktigt! Tag nu och bred över glad pack, vänd på rismattan, ja så du får riset nedåt. Montera sedan lax, gurkstavar, paprikan och en smal remsa med creme cheese, rulla ihop, tag hjälp av din bambu matta medans du formar din rulle. Skär med vass och fuktad kniv ca 8 bitar. Servera och njut på en gång! Glöm inte gari och wasabi! Njut!

Nästa gång gör sushi så ska jag vara mer noggrann och skära bitarna lite mer tunna, mina bitar blev lite väl knubbiga. Har ni aldrig ätit sushi då tycker jag ni skall pröva en Californian roll Junko stylee. (Junko äger Sagami) Här ingår ju rökt lax (många som har problem med att de är rå fisk)  för att sedan gå på de mer traditionella bitarna.
Min favoritbit är annars IKA (bläckfisk) som är lite speciell.

Värt att veta om California roll

California roll blev en favorit i södra Kalifornien och under 1980-talet var den populär i hela USA. Den bidrog till sushins vidare popularitet i USA genom att introducera mer exotiska alternativ till gästerna.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.