Doft och smak

Danny Bowien’s Pastrami

| 3 kommentarer

Alltid velat käka en pastramimacka med rejält med kött på, som på tex Katz eller turistfällan Carnegie Deli  i New York sedan jag sett dem på nätet! Drömmer om mat, drömmer om USA, jag tror att New York är MIN stad! Jag måste dit! Nöta asfalt och testkäka här och där. Jag behöver inge fancy käk! Jag vill insupa äkta New York streetkäk! Streetfood när den är som mest spännande.

Lite pastrami fakta:

Pastrami är konserverat kött, ordet păstra betyder konservera på rumänska, och de judiska butiker som sålde rätten i USA gav den namnet pastrami. Det är möjligt att detta gjordes för att låta ungefär som det italienska salami.

Köttet har först saltats och sedan kryddats med en kryddblandning och rökts lätt. Vitlök, svartpeppar, mejram och basilika är exempel på kryddor som kan användas till pastrami. Trots att pastrami i svenska affärer oftast är griskött, så har detta aldrig använts som ”officiell” pastrami. Rätten är judisk i härkomst, och fläskkött är inte kosher. I USA är dock nötköttspastrami, gjort av bringa, vilket är de allra vanligaste. Jag har även käkat god kalkonpastrami men nu kör vi!

IMGP2428

Nu är det ju lite dyrt och resa efter magens sug, så varför inte testa och göra egen pastrami från grunden. Jag gjorde min på oxbringa, hittade bara rimmad bringa så jag lät den ligga i kallvatten över natten, byt ut vattnet några gången under ”urdragningen” Å läs vidare för det här tar sin lilla tid att göra. Men tid har jag gott om och det är ju sånt här jag brinner för!
God mat får gärna ta tid å göra. Det brukar alltid belöna sig i slutändan! Så jag konsulterade min vän Google och det finns ju en ca triljarder olika sätt och recept för att få till perfekt pastrami! Jag valde att inte följa Katz delis pastramirecept, typ 8 steg i processen, så jag fann Danny Bowiens recept som jag gillade, enkelt, visst tidskrävande, men ändå enkelt. Danny Bowien är en kock som verkar i USA och har nominerat x antal gånger och 2013 tilldelades han James Beard Foundations pris Rising Star Chef Äääh lägg av de här receptet tar jag! Kan inte bli fel!

Pastrami kryddrubben

dryg 1 dl grov senap
½ dl Asiatisk fisksås
lite salt
½ dl svartpepparkorn
½ dl farinsocker

Så här gjorde jag!

Lägg bringan i blöt, över natten, gärna två dagar!

Mixa ihop kryddmixen till din rub! Sprinkla den över ditt kött! Men gnugga inte in den! Ställ in din oxbringa i kylskåp över natten, du ska inte plasta in den, utan lägg den bara i en form.

IMG_20150328_111524

Tidigt nästa morgon. Ta ut ditt kött och låt det åtminståne bli rumsvarmt, det tar ca 1 timme. Fyra igång grillen. Placera oxbringan i din nu varma grill/rök, lagom temp 150 grader.

IMG_20150329_133203

Jag rökte min bringa i ca 4,5 timmar och de blev bra resultat. Du vill få en bark på köttet, dels skyddar det köttet ifrån uttorkning (inbillar jag mig) å sedan så är ju kryddbarken förbannat trevlig med sin peppriga salta, rökta smak.

IMG_20150330_154757
Låt köttet vila över natten i kylskåpet! Ta ut köttet och tranchera köttet så tunt du kan! Värm tillsist köttet i ånga! Det blev förbaskat bra! Sen är det bara att montera ihop riktiga delimackor med hembakt marble rye bread, dressing och hemmagjord surkål! Vilken höjdarmacka det blev! Härligt bröd och pastramin blev förbaskat bra! Känner mig helt klart nöjd! Så ligger det en ny oxbringa och badar i kylskåpet.
Min reubens

Vår Svenska Jonas Crambys dressing En pimpad mix mellan Russian dressing & 1000 island dressing, som han kallar för 40 tusen miljarder island – sås”
Såsen va en höjdare så här kommer receptet den! Hoppas det är okej Cramby!

Du behöver följande för en stor batch! 

3 dl Japansk majonnäs sk Kewpie majonnäs!
2 msk grovkornig senap
2 msk grov dijonsenap
3 stycken salladslök, finhackade
2 tsk hackad kapris
2 msk hackad syltlök
2 msk hackade cornichorner
2 msk tabasco
1 tsk worechestersauce
1 tsk paprikapulver
2 vitlöksklyftor, fin finhackade
1 msk hackad slätbladig persilja

Finhacka allt och rör ihop och sprid ut denna ljuvliga smått heta sås på mackan! Käka och njut!

3 kommentarer

  1. Pingback: Göra Egen Pastrami Logga In ❤️ – Sweden Logga In {2023}

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.