Doft och smak

NN – Nyttiga Nässlor

| Inga kommentarer

Än har inte nässlorna kommit upp i Holmsund, men snart kik de kanske fram å då ska jag va med! Plocka, plocka och plocka. Förvälla och vacumförpacka små persedlar med nässlor att plocka fram från frysen. Idag kom jag på att jag hade kvar några små påsar med rensade och förförvällda nässlor. Vilken vårfest!
IMGP2408

2,5 dl matlagningsgrädde
2,5 dl mjölk
5 dl vatten + 1 msk Bella Buljong från Herbaria
1-2 msk maizena utrört i lite vatten
1 liten gul lök
1-2 msk smör
1 liter späda vårnässlor (eller 2 dl frysta)
Salt, vitpeppar
Ägghalvor och ärtskott till servering

Koka med fördel äggen innan du börjar med soppan. Nässelsoppan kokar du fort ihop!  Tina nässlorna om de är frysta Koka upp grädden och buljongen koka ca 5 minuter
och red sedan med maizena till önskad konsistens. Låt sjuda i 2 minuter under omrörning.

Hacka löken grovt och stek utan att den får färg i smöret i en kastrull. Häll i nässlorna, låt fräsa en stund. Här strödde jag över lite Tynderö Gårdskrydda och lät den fräsa med. En trevlig kryddblandning med bla ostronskivling, odlad i Medelpad. Häll soppan över nässlorna och löken. Kör soppan i matberedare tills den blir helt slät. Smaka av med salt och vitpeppar.

IMGP2411

Servera soppan med kokta kalla ägghalvor och något kryddgrönt är fint att strö ovanpå äggen, de ser jag att jag glömde att pynta ägghalvorna med nu, shit happens! Mjuk, len soppa som funkar bra med tillbehör som matig smörgås eller servera den som fin förätt. Du väljer själv!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.