Doft och smak

Sandras räksoppa

| Inga kommentarer

En kajennpeppar kryddig och god skaldjurssoppa ifrån Brasilien, receptet kommer ur kokboken Brasil – Det bästa Brasilianska köket. En trevlig kokbok som är riktigt toppen, tillagat flertalet recept och alla har varit väldigt goda å fler ska betas av! Av författarna David Ponte, Lizzy Barber och Jamie Barber.

Det här behöver ni för bästa soppan:

450 gram MSC märkta kungsräkor, jag körde på Vannameiräkor ASC märkta.
1 1/2 msk smör
1 liten gul lök, finhackad
1 selleristjälk, finhackad
1 morot, finhackad
50 gram skogschampinjoner
1/2 – 1/4 tsk kajennpeppar
3/4 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1 msk olivolja
1 msk finhackad slätbladig persilja
havssalt

Gör så här:

Skala räkorna, lägg skalen i en kastrull och täck med kallt vatten. Låt koka upp. Sänk värmen och sjud i ca 20 minuter, sila och spara vätskan. Skalen kan du nu kasta!

Rensa under tiden räkorna och spara ett gäng till garnering. Skär resten av räkorna i mindre bitar och täck med plastfilm och ställ kallt i kylen.
Smält smör i en stor tjockbottnad kastrull på medelhög värmen och tillsätt grönsakerna och fräs i 6 – 8 minuter unbder ständig omrörning tills dess de mjuknat lite. Krydda med lite salt och peppar och tillsätt vinet och låt koka tills dess att vinet reducerats till hälften. Häll i din räkbuljong. Här fuskade jag med fisk och hummerbuljong eftersom jag körde på de räkor jag hade i frysen och de råkade va skalade. Jo man får fuska ibland!

Låt allt koka upp och låt sjuda en ca 15 minuter, innan du pytsar i grädden. Koka upp på nytt och låt sedan sjuda en liten stund. Här tillsatte jag lite redning för att få en lite krämigare soppa. Lägg tillsist i räkhacket, ja de för en stund du plastade in och ställde i kylen. De hackade alltså. Rör runt och dra ifrån plattan, du vill inte att de ska bli sega! Smaka av soppan med lite mer salt och peppar.

De hela räkorna pudrar du med lite salt och lite kajennpeppar innan du fräser på den i en het stekpanna, så de får lite färg, inte mer än två minuter. Häll upp soppan i fina tallrikar och garnera varje tallrik med några stora hela räkor och strö över lite hackad bladpersilja och lite mer kajennpeppar, dvs om du vill ha lite mer tryck i soppan. Servera genast! Å servera gärna med något gott ljust bröd till. Du kommer vilja suga upp soppresterna med brödet!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.