Doft och smak

Seljanka – Rysk laxsoppa

| Inga kommentarer

De är höst och vi närmar oss vinter eländet! Så vad passar då inte bättre än en värmande rykande het soppa. En riktigt Rysk soppa som heter Seljanka och är en laxsoppa. Riktigt ordentlig
Rysk comfortfood! Me like!

Ingredienser:

500 g lax med gärna utan skinn, har du skinn så skinnar du laxen lätt. De ska inte va med i soppan tycker jag!
1 morot
några små fina potatisar, bara några
lite rotselleri
1 purjolök
1 gul lök
3 msk tomatpuré
1 klyfta vitlök
1 lagerblad
4 msk kapris plus 2 msk spad
1 dl oliver (jag uteslöt dem och de är kanske helgerån, ersatte istället med små cornichoner)
1 dl finhackad persilja
2 dl torrt vitt vin
1 1/2 liter fiskbuljong
3 msk smör
1/2 msk salt
1 tsk timjan

Så här fixar du till soppan:

Skär laxen i kuber ca 1-2 centimeter stora. Koka upp fiskbuljongen tillsammans med purjolökens gröna delar och persiljestjälkarna samt grovhackad gul lök. Låt sjuda i en kvart.

Skär de övriga grönsakerna i mindre fina kuber. Fräs grönsakerna i smör i en rymlig gryta ett par minuter. Se upp så de inte tar färg. Tillsätt tomatpurén och vitlöken. Slå över buljongen och slå den över dina grönsaker i grytan du ska tillaga soppan i. Låt sjuda i några minuter.

Blanda i laxen försiktigt, hela cornichons, kapris, den finhackade persiljan och vinet. Låt sjuda ytterligare några minuter (3-5 min) tills laxen är genomkokt. Se upp så den inte kokar sönder. Dra helt sonika av kastrullen ifrån plattan. Värmen i grytan kommer fixa din lax ändå. Smaka av soppan med salt, timjan. Tycker du soppan är för tjock späd den med lite mer buljong.

Servera med smetana och gärna Borodinsky, ett känt Ryskt gott rågbröd. Likt Malaxlimpan, men utan sötman! Köp även hem en flaska KVAS och testa! De va inte min grej, men kul att ha testat den. Kvas kan man likna med svagdricka, min granne gillade den och likaså mor och far.

Detta stycke saxade jag ifrån nätet och jag kan inte gå igod för att det stämmer! Men jag kan gå i god för soppan. Gillar du fisksoppa så gillar du denna soppa!

Seljanka är en fisksoppa, som också har kallats soljanka. Troligen härstammar ordet soljanka från det ryska ordet sol, som betyder salt.  Seljanka tros komma från det ryska ordet selo, som betyder by. Så nu vet ni det oxå!

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.