Doft och smak

Limoncello, enkelt med sous vide!

| Inga kommentarer

Limoncello är en likör gjord på citron, därav namnet (limone betyder citron på italienska). Limoncello produceras traditionellt i södra Italien, främst i området kring Neapelbukten, längs vackra Amalfikusten och på Capri, men även på Sicilien, Sardinien & på Malta.
Ingredienserna i likören är enkla och består av citronskal, vatten, alkohol och socker. Den färdiga likören är ljusgul i färgen och får en trevlig citronsmak. Limoncello dricks ofta iskall och efter en avslutad måltid som en digestif. Undrar just om jag ens drack limoncello när jag va i Italien?

Förra gången jag gjorde limoncello, så gjorde jag oldschool sätt ja som de gjort i alla tider. Den till verkningen går jag inte in på här. Denna gång testade jag att göra limoncellon med hjälp av sous vide metoden. Old school tillverkningen tog med lagring 1 månad. Denna gång gick det på ca 2 timmar.

Du behöver:

5 ekologiska citroner, bara skalet!
5 dl Vodka, jag hade bara 70% hemma så min limoncello kan blivit stark!
socker

Börja med att tvätta citronerna, hylvla försiktigt bort zesten, (citronskalet) utan att få med de vita. Du vill bara få med de gula. För de vita kan göra din brygd bitter!

5 dl vodka
citronskalen

Lägg skalet i en ziplockpåse eller i en påse gjord för vattenbad/sousvide. Fyll på med vodkan och förslut din ziplockpåse alt svetsa igen din sousvidepåse.
Dags för din preppade påse att att glida ner i ditt förberedda vatten som du bestämt ska va på 57 grader. Låt din påse bada i ca 2 timmar.
Medans koka ihop en sockerlag. Det är enkelt. Vatten och socker kokas upp. Så allt socker smälter. Låt svalna.

nästan 5 dl vatten
144 gram socker

När din påse med citronskal och vodka sjudit i 2 timmar, plocka upp den och sila av vodkan som nu blivit gul och fin i ett rent kärl. Rör i den nu kalla sockerlagen i den gula vodkan du producerat och just silat av. Häll upp på steriliserad flaska och förvara sedan din limoncello i kylskåp.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.