Doft och smak

Tataki

| Inga kommentarer

Tataki, halstrat kött med rå kärna, så kan man väl beskriva Tataki. Rotade igenom min frys och hittade en liten bit fryst oxfile. Tinade oxfilen, saltade och vred svartpeppar över köttet, kryddade riktig rikligt samt drizzlade över lite sesamolja samt lite rapsolja. Masserade in de lite försiktigt i köttet. Körde igång grillstekpannan och lät den gå het på plattan så den blev snorhet. Stek köttet så de får sjyssta stekränder på alla sidor. Ta av från värmen och lägg ditt kött att svalna.

Gör din egen teriyakisås, få ingredienser och jag utgår ifrån Deli Verkstans recept. Älskar matfolk att resturanger och krogfolk bjuder på recept, som jag i min tur kan sprida vidare till just er.

Sharing is fucking caring!

Teriyakisås ala Deliverkstan

Lätt att koka sin egen!
2 msk sake (japansk risvin)
2 msk japansk soja
2 msk mirin (risvinäger)
1 msk socker.

Blanda allt i en kastrull och värm på svag värme i cirka 7 minuter. Det här receptet är en god grund. Och vill man ha ytterligare karaktär på såsen kan man riva i exempelvis ingefära, vitlök, chili, sesamfrön eller lime. Testa dig fram!
Jag tillsatte lite honung, ingefära och chiliflakes och en bit grön paprika gör de ni med.
Låt såsen svalna och häll på flaska eller andvänd samma dag. Jag tror den vinner på att stå en dag och silas av dagen efter, men det har jag inte tid med idag.

Teriyakimajonnäs

Några matskedar god majonnäs
lite ja typ 2 – 3 tsk av din avsvalnade Teriyakisås, tänk bara att ju mer teriyakisås du tar i ju mörkare blir din majonnäs och mer smakrik.
smaka av med salt och peppar några rejäla stänk av Tabasco sweet and spicy

Dags att lägga upp!

Skiva tatakin tunnt och lägg upp fint på fat , drizzla över lite marinad på köttet och ringla eller dutta ut små droppar med droppflaska av teriyaki-mayon, klipp över krasse, garnera gärna med shishoblad om du har de. Nästa år ska jag odla microherbs!

Shisho får jag inte tag på i Holmsund eller ens i Umeå. Vet ni nån butik i Umeå som säljer microherbs? Så jag får nöja mig med klippt gräslök och rostad röd lök för lite krisp å fras.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.