Doft och smak

Vietnamesiska pannkakor med räkor och koriander

| Inga kommentarer

Fick senaste numret av Mat & Vänner nummer 1 – 2014 här i veckan åh whoaw, de här va visst numret för mig. Asiens godaste! Jag har ju snöat in lite på de Asiatiska köket så jag fastnade direkt för Vietnamesiska pannkakorna! Hur gott låter inte de!?! Smaka på orden, koriander ( i love you) räkor, böngroddar, vårlök. Bara goa smaker! Kan inte gå fel!

Báhn xèo

Kikade runt på nätet då jag blev lite misstänksam emot receptet i tidningen. Pannkakssmet utan ägg? Funkar de? Tydligen så va vissa recept på nätet utan ägg men efter att ha floppat med en pannkaka totalt så gav jag upp och knäckte & vispade i ett ägg i smeten, å då kunde jag producera sjyssta pannkakor, som höll ihop! Kikade runt innan jag började laga till pannkisarna och hittade till denna blogg Lilla Matdèriven och i hennes recept ingick ägg. Kan ju inte bli fel va och de blev det inte.

Lätt fräscht och mycket gott!

foto Rozita Vänman

Min lunchgäst Rozita dokumenterade med sin telefon, för idag hann jag inte med att fotografera! Givetvis kunde jag ha gräddat pannkakorna iförväg och varmhållt i ugnen, men de kändes så fake!

Här kommer receptet på de Vietnamesiska pannkakorna( Báhn xèo)

Ingredienser för 4 – 6 stycken

40 gram salladslök
2 dl rismjöl
2 dl kokosmjölk
2 dl vatten
2 tsk gurkmeja
salt
rapsolja till stekning

Dippsås

2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1/2 dl fisksås
1/2 dl saft av nypressad citron
2 msk saft från lime
2 msk strösocker
2 msk vatten

Fyllning

Räkor
Böngroddar
Koriander

Till servering

Isbergssallad

 

Finstrimla salladslöken och vispa ihop samtliga ingredienser till pannkakorna. Låt smeten svälla i 10 – 15 minuter. Finhacka vitlöken och strimla chilin. Blanda ihop samtliga ingredienser till dippen. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och häll i några droppar olja ( jag tog då säkert några tsk) Häll ner ett tunt lager av smeten och låt pannkakan steka sakta några minuter, tills undersidan är knaprig. (jag stekte båda sidorna innan jag fortsatte) Lägg ner räkor, böngroddar och rejält med koriander på en halvan och vik över den andra. Servera sedan pannkakorna isbergssalladsbladen och dippen. Strössla över mer vårlök och snåla inte med dippen!

Lätt, frasigt, gott, fräscht! Jag lovar att din mun kommer bli glad av denna portion! Gör dem!

 

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.