Doft och smak

Nogoya tebasaki – japansk version av friterad kyckling

| Inga kommentarer

Dags för ett blogginlägg och denna gång åker vi iväg emot Asien igen. Köpte i julklapp boken Ramen – Japanska Nudlar och Smårätter av Tove Nilsson till mig själv. Åhå vilken kokbok! Fylld med vackra bilder och bra recept. Nu har jag bara hunnit laga ett och jag valde ett lite enklare då jag inte hade riktigt möjlighet/tid att koka en buljong i 48 timmar. Jorå man kan lätt nörda in sig som matlagare, jag lovar! Valde att laga till Nogoya tebasaki på svenska friterad kyckling.

Har nog aldrig ätit mörare och saftigare kyckling än just denna!

Så här gör du:

Köp kycklingben eller stycka själv en hel kyckling i lagoma bitar.

Blanda ihop marinaden och den består av:

2 dl gräddfil
1/2 dl japansk soja
2 msk miso
2 msk finriven färsk ingefära
1 finriven vitlöksklyfta
2 msk risvinäger
2 msk gochogaro – koreanskt chilipulver

rör ihop marinaden och slå den över kycklingen och förvara sedan kycklingen i kylen å marinera gärna i två dagar i dubbla påsar eller i lämplig skål.

Sedan följde jag inte receptet, jag vispade upp ett ägg och doppade kycklingen först i mjöl och sen i ägget och sist i pankot. Helt ok men nästagång ska jag ha kokboken med mig i köket.

japps

Toves recept sa:

3 dl vetemjöl
2 dl maizena majsstärkelse
1 msk bakpulver
1 1/2 tsk salt
3 ägg
2 msk vatten

Blanda ihop mjöl, maizena, bakpulver och salt i en skål. Ta upp kycklingen och låt den rinna av lite. Slunga sedan kycklingbitarna i mjölet så de blir helt täckta. Doppa sedan kycklingen i de lätt uppvispade äggen och sedan i mjölet igen.

Fritera kycklingbitarna i omgångar 10 – 12 minuter i 170 grader så att de blir genomstekata och gyllenbruna.

Sås

3 msk soja
2 msk mirin
3 msk vatten
3 msk gochujang (korenansk chilipasta)
2 msk risvinäger
1 tsk sesamolja
1/2 vitlöksklyfta
1 msk finhackad ingefära

Koka ihop ingredienserna till såsen i fem minuter. Dra ifrån spisen och mixa slät. Sila. Tillsätt sesamfrön gärna både vita och svarta. Mixa hastigt! Fröna ska nästan vara hela.

Servera med sås och sallad och ev ris.
Å 48 timmars buljongen, den kommer!

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *.