Doft och smak

Jordärtskockssoppa med rökt ankbröst

| Inga kommentarer

 

En fantastisk trevlig soppa, en riktigt lyxig förättssoppa med mild och len smak. Svårt att beskriva! Jag tycker ni ska ta och testa och laga den!

 

Lite fakta om själva jordärtskockan

Jordärtskockan är en nära släkting till solrosen och kommer ursprungligen från Nordamerika.  Den kan precis som en del solrosor bli mycket hög, 2-3 meter är inget ovanligt. Den kom till Europa på 1600-talet och upp till Sverige på mitten av 1600 talet.

Till skillnad från solrosen är jordärtskockan flerårig och den har underjordiska utlöpare likt dahlians knölar. Jordärtskockan innehåller ett ämne som heter inulin vilket kan ge lite bubblig mage om man äter för mycket.  Jordärtkockan innehåller C-vitamin, 5 olika sorters B-vitaminER, järn, kalcium, kalium, magnesium, zink och fosfor.

Lättodlad och kronärtskockan är tydligen en riktig tuffing och kan odlas upp till zon 7 och är i regel problemfri. Växer sig kraftiga och fina i en välgödslad, mullrik jord gärna åt det sandiga hållet. Det är alltså dessa underjordiska knölarna mat äter. Skördas sen höst – tidig vinter. Nedbantad info saxat ifrån Köksträdgården

Åter till soppareceptet!

Ingredienser du behöver:

150 gram tärnat rökt kalkon eller rökt anka

500 gram jordärtskockor

2 potatisar

1 gul lök

1 kvist timjan

6 dl grönsaksbuljong, jag använde mig av kycklingbuljong

2 dl vispgrädde

0,5 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

Så här gör du:

Skala ”kockorna” och potatisen, skär dem i mindre bitar. Skiva löken och stek ”kockorna”, löken och potatisen, tills dess de mjuknat lite. De ska dock inte få färg. Tillsätt buljongen och låt sjuda till potatis och ”kockorna” är mjuka. Mixa helt superslät, häll tillbaka den nu släta soppan i kastrullen och tillsätt vispgrädden, låt att bli varmt och smaka av med salt och svartpeppar.

Slå upp soppan i tallrik, toppa med rikligt med rökt fågel och garnera med färsk timjan.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.