Doft och smak

Ryska City Loafes

| Inga kommentarer

Ett litet bröd med anor. Enda sedan tsaren styrde och ställde i Sovjet så har detta bröd funnits i Ryssland. Då kallades de för French loafes och bakades efter traditionellt Franskt recept. Senare så gjordes receptet om av Sovjetiska bröd teknologer och gav brödet ett nytt namn, det nuvarande namnet City loafes och de framställdes ett sk GOST. Ett standard recept som bagare i Ryssland än idag använder sig av.

Vad som skiljer recepten åt, är att det Franska receptet använder surdeg, så använder det Sovjetiska torr jäst och en traditionell Rysk fördeg som kallas för ”opara” Denna opara gör bakningsprocessen enklare och snabbare!

 

 

Till din opara

225 g vetemjöl

125 ml vatten

2 g snabbjäst

Till själva degen

190 g vetemjöl

100 ml vatten

10 gram smör

17 g socker

6 g salt

+ din opara / fördeg

 

Nu kör vi! Så här gör du!

 

Opara

Ta fram en stor bunke, den här degen är inte så tung. Du hanterar den även om du är svag. Blanda jästen med ljummet vatten och rör runt, tillsätt mjölet och arbeta ihop det några minuter. Konsistensen på din opara ska vara ganska stabbig, men endå elastisk.

Låt din opara ligga i en bunke och täck den med plastfilm och en kökshandduk. Låt jäsa 2 timmar. Den är färdig att användas när du ser att den har rest sig märkbart.

Nu efter ca två timmar är det dags för att göra degen till de som ska bli city loafes. Lös och socker och saltet i ljummet vatten och häll ner de och vetemjöl och mjukt smör, jag använde flytande smör. Knåda för hand 10 minuter, den ska va elastisk och inte vara klibbig!

Rundriv degen och lägg ner din deg i en ren och lätt smord bunke, låt jäsa i 1,5 timmar under plastfilm och handduk.

När degen har dubblerat i storlek, dela degen i tre delar och rundriv dem och lägg dem under plastfilm. Låt dem jäsa ca 10 minuter.

För att forma den ikoniska formen på dina city loafs, platta ut varje degbit ca 1 cm tjock och avlång. Vik ihop långsidan mot den andra långsidan, vik sedan ihop din deg. Nu ska du ha ”remsa” Vik flera gånger tills du har slut på deg, nyp ihop kanterna och forma ändarna på brödet lite grand. Lägg brödet på bakpapperskläddplåt. Låt vila och jäsa i 45 minuter under yep du gissa rätt. Plastfilm, pudra bröden lite lätt för min plastfilm ville inte släppa den så lätt när jag skulle ta bort den.

Snitta med en vass kniv eller rakblad längs med hela brödets längd, ganska långt ned på brödet. Se Beyond Russias hemsida för vikning och snittning av brödet.

Det här brödet ska du helst baka av med ånga och det funkar med en liten ugnsform i botten på ugnen eller att du kastar in några isbitar sedan du placerat din plåt i mitten av ugnen.

Stäng luckan så fort du kan och grädda sedan bröden i 220 grader i ca 15 – 20 minuter tills de fått din gyllene färg! Låt svalna helt innan du skär i det!

Ett väldigt luftigt fint bröd. Toppen att rosta och toppen bara uppskrivat och dressat med enkel falukorv. Hade ingen Rysk korv hemma! Njut!

Recept översatt från Ryska av mig från sidan Beyond Russia å alltså översatt från Engelska, inte Ryska! Jag kan mest bara fula svärord, min Ryska reportoar är inte fin!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.