Doft och smak

Vietnamese shrimps

| Inga kommentarer

Receptmakarn till detta recept använder sig säkert av färska räkor till sitt recept. Hursom jag tinade drygt 2o stycken frysta räkor. Man tager vad man haver.  Jag valde att göra en liten sats! Kryddmixen i receptet är faktiskt en torr cajunkrydda som man använder! (recepten kommer från en cajun cookbook) Så sätt igång, tina räkor och börja gör iordning din kryddmix.

Cajunkryddmix:

2 msk cayennepeppar
2 msk paprika pulver
1 msk vitlökspulver
1 msk vitpeppar
1 msk svartpeppar

Kryddmixen innehåller inget salt så de får man tillföra beroende på vilken maträtt man lagar till.

Koklagen:

vatten
drygt halv dl salt
4 msk cajunkrydda
6 lagerblad
1 citron, delad på mitten

Massor av isbitar, färdigfrusna, varför! Läs vidare så får ni veta varför!

Koka upp vattnet och lägg i den delade citronen, strö över cajunkryddan och lägg i lagerbladen. Låt allt koka i 5 minuter. Lägg därefter i dina räkor och låt dem koka 2 minuter stod de i receptet. Använder ni kokta som jag så kör max 1 minut. Skopa upp räkorna i en mindre skål och slå över lite buljong och lägg på isbitarna! Varför man lägger i isbitar? Jo de är för att få ned temperaturen på kryddlagen, så att inte räkorna kokar mer och blir sega. Låt räkorna sitta i lagen i minst en timme i kylen och dra åt sig av marinaden. Medans gör du iordning en vinegrett.

Vinegrett:

1 lime, de är juicen du vill åt
grovrivna myntablad
1 msk olivolja
1 msk Sriracha ev mer om ni gillar hetta!
ev lite salt

Pressa ned limejuicen i en skål, rör i Srirachan och olivolja och riv ned myntabladen.

Tag ut dina räkor ur kylen & låt dem ligga i ett durkslag och rinna av en stund innan du tossar runt dem i din vinegrett. Rör runt räkorna noga. Hur de serverar dem i VIetnam vet jag inte. Men vi körde på baugette, lite smör och ett glas juice. De fick funka! Räkorna va helt okej, men hade mått bra av längre marinering och en gnutta sälta till! Se till att ha servetter när ni ska till att rensa och käka, för detta är rätt kladdigt! Sen kan man gärna drizzla lite av vingretten över sina skalade räkor, de blir bara bra! På bilderna ser ni svarta prickar, å de är svart salt från Mill & Mortar. Ganska fräckt!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.