Doft och smak

Berberibröd

| Inga kommentarer

Vinter och kallt och trist ute! Gillar ju att baka å då mest matbröd! Facebooka och Instagramma runt och föll för ett bröd som Zeina Mourtada, årets matbloggare vinnare i kategorin Folkets Val hade lagt ut på sin trevliga blogg Zeinas Kitchen Besök hennes sida och hämta ännu mer inspiration!

Ingredienser för 2 stora bröd
1 påse torrjäst (12 g)
5 dl ljummet vatten
Ca 12-13 dl vetemjöl
2 tsk salt

Pensling:

1,3 dl vatten
1 tsk socker
1 tsk olja
1 msk mjöl

Garnering:

Sesamfrön
1 tsk Nigellafrön (små svarta kryddiga frön, går att uteslutas eller ersättas med svarta sesamfrön)
2 msk mannagryn att strö på plåten

Gör så här:

Lös upp jästen med ljummet vatten och låt stå i 5 min. Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen en bra stund, gärna i 7-8 min i bakmaskin eller i 10 min för hand. Degen ska vara kladdig, inte kompakt.

Smörj bunken och degen med lite olja och täck med en plastpåse, låt jäsa 1 timme i rumstemperatur. Dela degen i 2 lika delar, lägg dem på en ordentligt oljad plåt, täck dem med plast och låt jäsa i ytterligare 2 timmar i rumstemperatur eller några timmar i kylen. Kan jäsas i kylen upp till 10 timmar.

Förbered under tiden smeten som ska penslas på bröden. Blanda alla ingredienser till smeten i en liten kastrull och koka upp under omrörning. Låt kallna i rumstemperatur.

Värm ugnen till 250° och låt den bli ordentligt varm. Lägg ett bakpapper på en plåt och strö över mannagryn. Lägg en av degbitarna på plåten och tryck ut den oval med händerna. Gör långa streck med fingrarna tvärs över brödet, pensla på smeten och gör om strecken igen. Strö på fröna.

IMG_20160129_160827-01

Grädda brödet på sista falsen i ugnen nedifrån och grädda i ca 15 min på högsta värmen. Ha koll på brödet, så den inte bränns, den ska få en fin brun färg. Ta ut och servera med något gott. Brödet är allra godast nygräddade!

IMG_20160129_162349-01

Jag serverade mina Berberibröd med Baba ganoush och en hummus , se recept längre ned i blogginlägget!

IMGP1840

och en liten sallad samt inlagd paprika samt gratinerad paprika med överbliven köttfärs i! Riktig gott bröd serverade med goda tillbehör!

Hummus

2 burkar med färdigkokta kikärter
2 – 4 msk Tahini (sesampasta, ett måste tycker jag)
2 st vitlöksklyftor
2 msk pressad citron
2 msk olivolja
1 tsk spiskummin
salt
2 msk pressad citronsaft

Mixa allt supersmooth! Smaka av! Garnera med lite paprikapulver samt en liten pöl mitt i med god olivolja

IMGP1827

Baba Ganoush – en fantastiskt god röra!

2 – 4 st auberginer, (beroende på storlek)
2 st vitlöksklyftor
2 msk färskpressad citron
2 msk Tahini  (ett måste tycker jag)
3 msk olja
1/2 tsk mald spiskummin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
paprikapulver
ev chiliflakes

Sätt ugnen på 200 grader ev med grillelement. Fick tips om att grilla dem, blir tydligen ännu godare då. Men de är ju vinter ute! Å då är jag inne!
Dela auberginerna på längden och pensla med olja. Grilla i mitten av ugnen ca 15-20 min. Håll ett litet öga på dem – de ska bli gyllene. Det gör ingenting om skalen blir lite brända!

Låt auberginerna svalna lite och gröp sedan ur innanmätet och mosa ihop det med pressad citron, tahini, pressad vitlök och spiskummin. Detta kan göras för hand eller med mixer eller matberedare. Smaka av med olivolja, salt och peppar.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *.