Doft och smak

Norrländsk smördegstapa med Skabram

| Inga kommentarer

Käkade min första smördegstapa på resturang Tapas i Umeå. Lånade deras idé och skapade en med mer norrländsk touché, men principen är densamma, bara att jag bytt ut den kryddigt goda salmarejon mot lingonmjukost.

IMGP2147a

Du behöver:

Lingonmjukost* gärna ifrån Polcirkelns gårdsprodukter
Smördegsplattor, direkt ifrån frysen
Tunnskivat renkött
Pepparrotsvisp
Skabram, ost ifrån lilla gårdsmejeriet i Jokkmokk
avrunnen cremefraiche eller ännu hellre använd Polcirkelns egna yoghurt
frysta lingon

*ni kan göra egen lingonmjukost. Kör med mjukost typ Philadelphia och rör i riktigt lingon nä de blir inte bra med lingonsylt!

Sätt ugnen på 200 grader och bred ut lingonosten i mitten på smördegsplattan. Grädda i ca 10 minuter eller mer tills smördegen puffat upp och fått lite fin färg.
Ta ut dem ifrån ugnen, nu kommer smördgen att sjunka ihop där du strykt på lingon-osten och det bildas en fin liten smördegssarg. Där det passar bra med fyllning!

IMGP2145

Lägg då på tunna skivor rökt renkött, stryk på lite riven pepparrot emellan skivorna för att få en liten kick, ja pepparrot och renkött går bra ihop. Riv lite Skabram gårdsost ovanpå å skjuts in i ugnen tills osten smält.

IMGP2156

Ta ut ur ugnen och lägg på en klick eller försök forma ett ägg av avrunnen creme fraiche alt Polcirkelns goda yoghurt, pynta gärna med någon färsk ört tex timjan och solrosskott. Strö gärna över frysta lingon, för lite extra syra.

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *.