Doft och smak

Cantonese roast duck

| 4 kommentarer

 


OBSERVERA OBSERVERA OBSERVERA att detta recept tar en hel dag att laga till! Men frågar ni mig, så är det lätt värt det! Lätt!
Bara ätit anka en gång tidigare och då köpte jag ett ank-kit färdigtillagat i butik, ni vet den där asiatiska matbutiken vid Hötorget som har typ allt, hyllmeter med soja mm där köpte jag ett kit med anka, pannkakor, gurka och salladslök och plommonsås för en rätt så billig peng! För de har ett kök längst in i butiken där de lagar til äkta Kinesiska maträtter! Take away anka! Skit i kebab å sånt! Köp en anka istället om ni har chansen!

Men kan man göra peking anka hemma? Mitt svar blir ja! Men va beredd att det tar en dag!

Googlade runt som en tok och jämförde olika recept, tryckluft under skinnet läste jag om, hmm tryckluft hade jag inte hemma, så de gick bort. Hittade tillslut ett långt recept nedbrutet i hanterbara steg.


Ser ni! Så sjukt vacker anka jag fick till hemma, jag är verkligen supernöjd med hur den blev.

1 Köp anka
2 Krydda anka
3 Tillaga anka
4 Ät anka!

Okej då ni vill veta mer? Nåväl här kommer mitt långa ankinlägg, med tyvärr för få bilder under tillagningen, ska försöka skärpa mig och ta mer under tiden bilder så ni får en inblick hur det går till.

Köp en anka, ta ur inkråmet och kasta det, skölj ankan och torka den torr, salta sedan ankan ganska rejält 2 tsk tycker jag va lite snålt! Både ut och invändigt! Lägg i kylskåpet i ca 2 timmar medans kan du göra iordning fyllningen.

Fyllning

1 msk olja
1 – 2 msk salladslökar, finhackade
1 tsk finhackad ingefära, såklart färsk
1 msk finhackad färsk vitlök
1 msk strösocker
1 msk bönpasta, gul sa receptet jag tog svartbönpasta och de funkade ba bra!
2 msk Shaoxing vin
1 msk Hoisinsås
2 msk five spice powder

fräs ihop och låt sedan efter du tillsatt vinet sjud ihop en stund och låt svalna.

Vispa så all honung smälter och blandas väl.

Ta ut ankan från kylskåpet och skölj den, torka torr och fyll ankans innanmäte med fyllningen som nu svalnat. Sy igen både hals och rumpa med steksnöre. Sy tätt och med fina stygn, för du vil att fyllningen ska stanna kvar i ankan medans du steker den.
Ta fram din största gryta och koka upp vatten, när vattnet kokar, ta då tag i ankans fötter och doppa ankan stötvis i det kokande vattnet, rotera ankan så att skinnet spänner sig runt om hela ankan, det tar bara några minuter. Häng sedan upp ankan och låt den torka i 5 timmar! På ett luftigt svalt ställe, har du plats för den i kylen så funkar det klockrent, glöm ej tallrik under, då de kommer att droppa ifrån den. Jo du läste rätt! Låt torka 4 – 5 timmar!

Medan vispar du ihop en sorts glaze som du ska pensla ankan med utvändigt x antal gånger.

Vi kallar den glaze

drygt 2 dl vatten
1 msk risvinänger
4 msk honung
röd karamellfärg, jag har ett rött foodcoloring pulver jag använder, 1/2 tsk tog jag.

Så nu har ankan torkat i 5 timmar, då penslar du på din glaze och låter den torka in mellan påstrykningarna. Minst 4 gånger penslade jag. Kör sedan igång ugnen och värm upp den till 200 – 225 grader, ställ en form med kokande vatten under gallret där du lägger ankan. Sen så skjutsar du in ankan och steker den i 30 minuter, ta ut halvtid och pensla på mer glaze.

Sänk värmen till ca 180 grader och pensla på mer glaze under tiden. Ankan ska uppnå en temperatur på 80 grader, då är den klar. Låt den sedan vila i ca 10 minuter innan du skär i den. Skär den om möjligt vid servering vid bordet så dina gäster hör the crackling sensation.

Servera ankan med pekingpannkakor, gurka, salladslök och Hoisinsås, rulla ihop och njut! Ni får inget recept av mig på Pekingpannkakorna. för de tycker jag blev som stale ja torra och tråkiga. Nästa anksväng kommer jag fuska och grädda typ vanliga goda spröda tunnpannkakor, ja små ena som heter plättar i min värld. Eller ångar jag baos! Men anka är rysligt gott, behöver ni tvivla på de? Svar nej!

Förbaskat nöjd med min första Cantonese roast duck och tänk att en svenne som aldrig rest typ längre än till Spanien får till detta i sitt kök hemma, de är fan coolt! Om ni vill läsa original receptet så hittar ni det här! Kommer ge mig på mer och mer krångliga maträtter ifrån Asien framöver! Utmaningar är skoj!

4 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.