Doft och smak

 Ciona Umami Fond från Marine Taste

| Inga kommentarer

Har hittat en för mig ny fond ifrån företaget Marine Taste! Ja jag tror inte gemene man har sån koll på sånt här! Man måste va typ överintresserad av råvaror. Som jag, så roligt att leta nya saker å såklart att pröva dem!  Å jag är inte feg att testa nytt!

Men vad är de du nu hittat Matias?

Jo en fond/buljong, nämligen Ciona intestininals, även känd under det mindre smickrande namnet sjöpung!

Jorå ni läste rätt! Ciona intestininals är en sorts anemonliknande vattendjur som producenterna odlar i havet utanför Lysekil och utanför Tjörn på den svenska västkusten.

Sjöpungen odlas på samma sätt som musslor odlas, på rep. Under stor omsorg tillagas den sedan i deras lokal i Stenungsund. I dagsläget finns denna fond och en creme att köpa.

Smak:

Salt, riktigt salt ! Som de skriver i sina recept på deras hemsida, uteslut saltet. Å jag kan bara hålla med! Den har en tydlig sälta!

Ja det här med smaker, så svårt att beskriva! Men så här mycket kan jag iallafall säga!
Bara för att den kommer ifrån en havslevande organism så kan du använda den till mer än maträtter ifrån havet.

Jag tänker lätt pensla den på grillat alt stekt kött, tänk tataki!
Pensla sushi allteftersom, alla får varsin pensel vid bordet och en liten skål med Ciona I bredvid å pensla med.
Smaksätta såser, soppor ja det är nog bara fantasin som sätter stopp! På sin hemsida har de tillochmed ett recept på chokladbollar där Ciona Intestininals ingår!

Första testet jag gjorde blev på en kammussla.

Sjöpungsbuljong
Stekt surdegsbröd för kul och trevlig chrunschig textur
klippt salladskrasse
en större droppe majonnäs smaksatt med miso
lite lakrits och sanchopeppar

Här är hur min test amuse boche såg ut!

å andra tallriken droppade jag bara lite buljong i botten på fatet och la på mer surdegsmul och tillsatte lite lakrits och sanchopeppar.

Klart lyckat å gott! Kul att laborera!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.