Doft och smak

Dipsåser

| Inga kommentarer

Populära stora fastfood kedjor brukar få copycats på sin såser. Speciellt i Usa. Där finns det matbloggar som försöker knäcka de stora drakarnas recept. Letat runt på nätet och hittat några olika dipsåser som jag sammanställer här i samma blogginlägg

Överst i bild mitt försök till Queen Burgers currydippa, sedan Epicurious Not-So-Secret Sauce och i tredje såskoppen ligger härmapan på McDonald’s Szechuan sauce!

 

Först ut är

Epicurious Not-So-Secret Sauce

en mild och fin sås som passar både som burger dressing och som dippa till diverse friterat.

Ingredienser:

1,5 dl majonnäs
1 1/2 tsk picklings juice
1 1/2 tsk ketchup
1 tsk gul senap, numera finns Yankee style mustard att köpa
1/4 tsk rökt paprika pulver
1/4 tsk vitlökspulver
1/4 tsk lökpulver

Rör ihop alla ingredienser och smaka av! Addera och justera så du blir nöjd! Låt gärna mogna i kyl någon timma och i kylskåp så håller såsen 1 vecka skulle jag tro, alla gånger.

Ville göra en curry remoulade till mina chickybits, minns första gången jag åt chickybits å det var inte hos McDonalds utan hos Queens! En resturang här i Umeå som jag tror va först ut med kolgrillade burgare i stan. Numera går de under annat namn och heter Amango och ska visst ha gamla Queen Burgers gamla recept på såser. Man fick iallafall nuggetsen tillsammans med strips och currydippa med ”bitar” i och de tror jag va bostongurkan som visade sig i såsen. Ja detta är som jag minns det!

Ur min hjärna – Queens currydippa

Här behöver jag laborera det ska erkännas! Hade för lite majonnäs hemma så körde på Turkisk youghurt. Det funkade inte så bra. Skulle baserat den helt på majonnäs.

1 dl eller mer bra majonnäs
2 msk bostongurka
1 msk curry
1 tsk salt
några varv med pepparkvarnen

Rör runt och smak av! Behövs de mer curry he i mer då!

McDonald’s Szechuan sauce

recept ifrån The Foodhacker. Recept skapat av Todd Wilbur. Översatt av mig.

Tror aldrig vi haft den såsen här i Sverige, rätt mig gärna om jag har fel. Runt 1988 lanserades den och har bara kommit tillbaks en gång och de va år 2017! Såsen ska ha orsakat upplopp i USA och tillochmed att folk bytt en bil mot såsen! WTF! Så jag känner att jag måste testa denna sås!

Ingredienser:

2,3 dl vatten plus lite extra vatten att röra ut maizma mjölet i.
1 dl soja jag tog lite mindre än originalreceptet och jag använde Mrs Chengs soja
2 msk finriven ingefära
1 msk mosad/pureead vitlöksklyfta
1/4 tsk sesam olja
1/8 tsk salt
2 msk maizena
7 msk strösocker
1/4 tsk Szechuan pepperkorn – de ska rostas, så börja med de!1/4 tsk finmald black peppar
1/4 tsk koriander
3 msk risvinäger
1 msk äppel cider vinägar
1 msk lime juice

Så här gör vi!

Innan du börjar med såsen, så rosta dina Szechuan pepparkorn i en torrstekpanna i några minuter. Mortla och sila. Du vill inte ha det som är kvar i silen! Du vill endast åt de finmalda.

Kombinera vatten, soja, sesamolja, den finrivna ingefäran och den smaschade vitlöksklyftan alt pure. Låt såsen småputtra i 12 minuter. Tag av från spisen och låt dra under lock i ytterligare 12 minuter.
SIla och häll tillbaks i en kastrull.

Blanda ihop maizena mjölet med vatten med lite vatten. Rör tills upplöst. Rör ner den i den sås du håller på att tillreda.

Tillsätt även sockret och den finmortlade Szechuanpepparn, svartpepparn och koriandern. Rör och låt såsen på nytt småputtra, nu i typ 5 minuter. Nu bör din sås ha tjocknat. Låt svalna 5 minuter och tillsätt sist limesaft och äppelcidervinäger och risvinägern.  Låt sedan svalna helt innan du ska använda såsen. Håller sig i kylen i flera veckor. Rör innan du använder den.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.