Doft och smak

MartinServera mässan Umeå 2018

| Inga kommentarer

Iår nästlade jag mig inte ens in under nån krogs namn utan jag körde på Matias Zakrisson – Doft & Smak- matbloggare. No problems att komma in. Såklart kunde jag inte smaka på vin å öl och starkare saker men det är ju inte därför jag gick dit. Gick dit dels för att spana, knyta nån ny kontakt och javisst jag ska inte sticka under stolen med få lite…smakprover. Det är dyrt för mig att testa ”allt” som kommer ut på marknaden. Så det gäller att hålla sig framme, mer om de senare i inlägget! Att hålla sig framme.

MartinServera mässan här i Umeå är den den största MartinServera mässan i Sverige och då kanske utställaren tänkte på störst upptagningsområde?

Stegade försiktigt in på mässgolvet och banande väg emot de första montrarna. Något som slog mig va de vegetariska utbudet. Det ena godare än de andra å på mässa så kan man ha lite otur att ibland få något serverat som hunnit svalna lite, så jag tänker inte rangordna någon produkt för de blir ju lite fubb. Kommer ifrån snälla leverantörer få testa olika produkter!

Pease – ett relativt nytt ärt protein
VegMe – sojaprotein som är tillverkat i Europa med full spårbarhet.
Pulled Oats – består av nordisk havre, bondbönor och gula ärtor.
Anamma – sojabaserad

Om ni klickar på ovanstående länkar så slungas ni till respektive hemsida där ni finner massor av info! Hey nu fick ni reklam alla stora jättar och än så länge bjuder jag på den!

På scenen fanns Anders och Nils ifrån Gotthards krog och lagade mat och talade med publiken om svinn och hur Gottards och MartinServera jobbar tillsammans runtikring det. Jag hejjade bara som hastigast och gick vidare och kika.

Hade ju lovat er och migsjälv att fotografera mer mat, något jag glömde iår med. Ska bättra mig. Nu fotograferade jag ju en hel del endå, mer på produkter än på mat kanske. Försöker bättre mig i Januari å då på Kista Fastfood mässan om ekonomin tar mig dit å jag får okej att komma in i år med och besöka den mässan. Ska förankra det med mässledningen!

Men fantastiskt kul med mässa här i Umeå och sen är det ju väldigt roligt att bli igenkänd av försäljare, du” hey” dig känner jag igen! Du är han den där matbloggaren. Kul! Något rätt gör jag om jag lyckas göra sånna avtryck.

Klockan va kanske 14:00 drygt, och jag spanade in en leverantör som ”bjöd” på rusdrycker och en dam frågade om de va okej att fylla på sitt glas och leverantören svarade javisst. Hon hällde upp sitt glas till bredden! Till bredden och jag stog nog bara å gapa. Kan säga hon va inte nykter. Illa när man går på mässa å super. Men gratis är gott! Inte lönt och haka upp sig på sånt, fler skulle nog komma att bli både salongsberusade och som i detta fall full.

Träffade på en väldigt trevlig tjej som hette Elin och jobbade för Dufvenkrooks och hon bjöd på alkoholfritt mousserande som va jättegod och de bästa av allt! Vi kan köpa den på ICA.

Annars är ju detta en mässa för branchen så allt kan inte vi konsumenter få tag på/köpa tyärr. Men denna mousserande ska finns på ICA som sagt. Den kommer jag köpa hem, hon bjöd även på julmust som va helt okej. Jag gillar ju läsk så jag är ju inte så svårflirtad. Jorå jag gick förbi fler gånger och fick påfyllning.

Tulip gick omkring sin monter och bjöd på stekt kött och även här fick jag påfyllning!

Hittade igen en kompis ifrån Instagram och Facebook Stefan Mether som jobbar på Orcla food. Orcla Food som här bjöd på bla sin julsill som va smaksatt i år med Earl Grey, citrus och honung. Jättegod sill! Sen fanns de massa försäljare med småkorv och ”tråkig” julskinka och jag testade för mig något nytt. Nytt är de absolut inte men för mig va de premiär. Rullsylta! Riktigt gott, de äter jag gärna igen.

Sen stötte jag på två trevliga personer. En som jobbar i Hansens Charkbutik i Sagagallerian Eva Sjödin och en av ägarna till VindelnRökt Robin Karlsson och dessa bullade upp tillsammans vid samma bord. Ja inte bullar såklart! Utan deras smakrika produkter!

Såklart småsmakade jag lite å där fick jag syn på dessa tjusiga knivar! Kul vettig ”brandad” grej Hansen Charkuteri!

Riktigt snygga! Gillade att de va ljust trä på handtaget och att handtaget var böjt. Snyggt!

Hittade sedan åt leverantören av lax. En smått fantastisk lax ifrån företaget Vägga. Lika bra iår som ifjol. Fick turen att smaka både varmrökt och gravad. Personligen föredrar jag den rökta. Gravar lax de gör man ju oftast själv. Nå köper ni eller gravar ni? Köper jag här i trakten blir det ifrån Norum. Ska även ge mig på att varmröka lite lax tror jag. Får ni chansen så smaka Väggas varmrökta. Å deras sås!

Här fick jag testa en sorts blomknopp som va väldigt speciell. Kanske inte direkt god, men den tog bort all smak som man hade tidigare ifrån provsmakning av något som tex va stekt i teriyakisås och efter en stund va munnen mer eller mindre nollställd å redo för en ny smak. Blomman heter Sechuan Buttons…väldigt speciell.

Sedan va de någon som kom å sa hej! De va ju Erik ”Vilda Kocken” Brändström som besökte mässan här i Umeå.

Vi hann inte snacka så mycket, men jag kan iallafall avslöja att något ska vi göra ihop framöver. Vi får slipa på den idèn Erik! Jag är på! Å Erik har nyss släppt sin kokbok som jag tycker ni ska spana in! Jag har såklart skaffat den och redan hunnit provlaga ur den. Säger bara blåbärs bbqsås, peri peri sås och kefirsås till ribs! Erik är sjysst så han låter mig bjuda er på ett recept ur hans nya kokbok – Street Taste.

Träffade sedan även en till bekanting ifrån Instagram & Facebook som jag blivit vän med – Thomas Videhjärta, som jag sedan gick tillsammans med resten av mässan. Kul att ha någon att gå och babbla med och provsmaka med. Vi ska ochså hitta på något tillsammans på bloggen men det vet inte Thomas om än!

Drack flera sorters drycker hos Kiviks Musteri, alla goda. Speciellt god va uppvärmd Årets skörd med kanelstång i. Som å dricka äppelpaj sa han i montern. Jodu jag ska lätt servera detta hemma då jag inte är någon större fan av glögg. Men de här de va grejer!

Träffade även på Bryggverkets Albin, jo många kända ansikten blir det när man är i Umeå iallafall och där i deras monter bjöds jag på deras Umeå must – Julmusch! Gött!

Gillar att killarna tog ner musten till en läsk. Första batchen smakade för mycket öl för mig. Här kan ni läsa min lilla recension av det årets julmusch!

Sen hade jag hoppats på att få träffa Skellefteå ostmästarn igen, för han har en så urbota god ost och sen är han så enkel och trevlig. Å där va han ju, Pär Hällström med sin superost – Svedjan gårdsost.

Den gryn pipiga osten med karaktär och en ny bekanting, som går under namnet – löpeld. En ost man ska steka på litegranna innan man äter den. Ska bli väldigt spännande att testa. Jag laborerar i helgen å sänder förhoppningsvis åter med post på Måndag/Tisdag till ostmästarn. Jag är peppad! Så skoj och vilken grej att få testa åt producent.

Sen va de dags för lite sött iform av bullar och citronpepparkakor ifrån Åre – citronpepparkakorna ska jag leta efter i butik. De måste ju finnas för oss dödliga med. Hoppas! Hanns även med och käka glass hos SIA tror jag det var? Caktus lime glass, oj så fräsch. Hade säkert kunnat be om fler kulor men va fasiken…nu till det jag skrev om tidigare…om att roffa åt sig. De är inte min grej. Inte alls! Å jag tror jag vinner på de. Stod och samtalade med NICKs demo man och fick med mig en av varje godisbit hem, oo yes här ska bloggas ett enkomt inlägg.

Kommer några enkoma inlägg på bloggen. Ni lär märka! Hursom vi ja jag och Nicks represetant står och talar om grundaren och tänket runt godiset och 4 stycken rätt fräcka personer bara roffar åt sig av hela förpackningar, typ de som jag fick. En av varje utan att fråga. Dessutom hade de smakprover uppskurna på alla sina produkter i montern. Tycker bara de är så b gjort. Lite hyfs kan man väl ha? Tips va som Matias Fråga om du kan få. Väldigt sällan du får svaret nej! Men antagligen så läser du roffaren inte ens min blogg. Men om du gör så följ mitt råd. Ser så mycket trevligare ut å är trevligare. Å dessutom så säger de flesta åt mig gå en vända och komma igen å de gäller alla säljare.

Hann även med och snacka och testa lite konsistens anpassad mat för tex de med sväljsvårigheter. Så bra att måltiden har fått en bra fokus i ”vården” å att de läggs ner omsorg och tid på att ta fram lite roligare produkter här ochså. Bra där Findus – Special Foods! Bra! Förra året va min Facebook & Instagram vän Karoline Nordefors där och föreläsde om mat för äldre. Hon gör ett ett fantastiskt bra jobb för att lyfta fram bra mat till äldre. Superbra att vården och de äldre lyfts fram!

Dag två va jag inte där, då jag lovat att va hundvakt åt världens bästa Bosse!

Det här är min bästa kompis Bosse! Jag är lekmorbror så ofta jag kan och har möjlighet!

 

Fråga till MartinServera!

Varför kan man som privatperson inte handla hos er i Umeå då man kan de i Stockholm och Göteborg. Skaffade ert kort på stubberten då jag såg att man kunde gå med i er klubb och handla. Så nu hoppas jag och säkert fler på samma möjlighet i Umeå.

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.