Doft och smak

Sichuanpepparsill från bloggen Sköna Sillar

| Inga kommentarer

Sill hör till midsommar, jul och påsk. Är inte så för traditioner, men vissa grejer vill jag ha på mitt ”julbord” och en av dem är sill. De får gärna va någon ny spännande sill jag inte smakat förr. Detta recept kommer från bloggen Sköna Sillar, en blogg dedikerad till just sillar! Riktig kul ide att snöa in på en råvara och leverera så många olika recept som möjligt på just den råvaran.

Lag

1 dl ättiksprit
2 dl socker
3 dl vatten
3 msk sichuanpeppar (eller efter smak om man vill ha svagare/starkare)

 

Ingredienser

1 ask inläggningssill
1 morot, jag valde att dra långa
1 gul lök
Någon centimeter skivad ingefära (går bra att ha skalet på, det ska ändå inte ätas)
1 röd chili (eller efter smak)
Jag la till stjärnanis

Börja med att blanda alla ingredienserna till lagen och låt det koka upp. Lägg i sichuanpepparn. Ta den sedan av plattan och låt den dra till sig i 24 timmar. Sila sedan bort pepparkornen.

Skär inläggningssillen i centimetertjocka bitar. Strimla eller skiva morot och hacka löken, jag valde att skiva den tunnt i ringar och skär chilin som du vill.
Varva sedan  alla ingredienser i en burk och häll över lagen. Sätt på lock. Låt den stå i kylen i minst en dag för att dra till sig.

Tycker den blev mycket lyckad och en kul och annorlunda smak. Skulle gärna vilja käka Abbas sill från 201? då de hade smaksatt sillen med Earl grey te tror jag de var. En sill som tyvärr bara fanns att köpa för branchen/resturanger. Jag hade turen att få smaka den på MartinServera mässan här i Umeå.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.