Doft och smak

Spräckt grädde med dillolja

| Inga kommentarer

För ett tag sedan så bjöd min kompis mig på lyx resturang här i Umeå. Vi käkade 5 rätters på Hunger & Törst och den maträtt som fastnade i min hjärna och smakbank, va maträtten med rå pilgrimsmussla som låg på en bädd av vit sparris, små ramslöksblommor/kapris (tror jag), en spräckt grädde med dillolja och hyvlad grön lätt pocherad sparris överst. Omg jag hade lätt kunnat dricka den grädden som slogs ovanpå maträtten. Tänkte denna rätt måste jag försöka göra här hemma och bjuda på! Vilket läckert käk vi åt under kvällen, å denna sås dröjde sig helt klart kvar. Tänkte att den funkar nog kalas till en bit fast vit fisk , grönsaker och lent potatismos, blir alltså inte lika fancy hemma. Men kanske lika gott?

Googlade runt och kikade lite på olika dill ojor och jag tog lite från olika recept. Vissa innehöll inte vinäger andra inte citron och andra inte ens salt. Jag körde på alla! Alltså lite vinäger, lite salt och lite citron.

Dillolja såsom jag gjorde den!

 

1 kruka färsk dill, ta bara topparna, hoppa över stammarna. De kan du ha å koka potatis i eller grava lax med.
Så släng dem inte. Frys in dem, nån liten burk/påse har du säkert.

ca 2 dl rapsolja

Värm upp oljan till 50 grader.

Lägg ner den rivna dillen i en mixerkanna eller liknande, slå oljan över och mixa den om och om igen. Tillsätt 1 tsk vitvinsvinäger, lite lite salt och några droppar citron. Smaka av så du blir nöjd! Sila oljan noga, gärna genom kaffefilter. Slå sedan upp på flaska. Förvara i kylskåpet. Skaka oljan innan du använder den, då den kommer att sätta sig /skikta sig.

Koka upp grädden hårt, dra ifrån spisen och låt svalna lite. Häll upp i liten fin kastrull. Gärna en liten rackare i koppar som är fin att ha med på bordet vid servering. Självklart har jag en sån kastrull. Har inte alla det? Skeda i av din dillolja i den nu ljumna grädden och rör om, och voila du har en spräckt grädde med dill olje öar i. Jävligt posh om ni frågar mig! Å sagolikt gott! Jag serverade den till bakad torskrygg och kokt potatis.

 

Å tack för kvällen på Hunger & Törst Jonas Alex!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.