Doft och smak

Finland möter Danmark

| Inga kommentarer

Finland möter Danmark så har jag valt att kalla kvällens små maträtter. Så trevligt med Danska smörrebröd, här byggda på Finska smörgåsen Malax limpa. Helt suvverän, å näe jag är inte sponsrad! Funkar klockrent tycker jag, lagomt stora och då kan man äta flera smörrebröd med gott samvete. Gäller att va smart när man skapar!

Fick sik av grannen min igår, som jag genast rensade och torrsaltade och rökte samma kväll. Idag skred jag till verket. Började morgonen med att pickla både rödlök och fänkål. Läs här om hur du picklar. Sen rensade jag sikarna noggrant, ja något ben slank nog med. Huvudsaken du tar bort de störst benen.

Ville ju skapa tre smörrebröd, så på med ytterkläder och stolpa ner på byn för att skaffa lite örter och pepparrot.

Smörrebröd 1

Ville skapa en fast formbar röra som jag kunde forma med sked, så det fick bli en bredbar spread, som jag kallar för bredbar sik!

De här behövs:

150 g creme cheese
1,5 msk pepparrot, riven
efter smak nypressad citron saft + rivet skal
lite vatten, för att göra osten lite rinnigare
rökt sik, plockad
dill, hackad
gräslök, hackad
salt
vitpeppar

Blanda samman cremecheese, nyriven pepparrot, citron och vatten.
Vänd i sik, dill och gräslök, rör om ordentligt å smaka av med salt och peppar. Låt vila i kylskåpet ett tag. Smaka av om du önskar mer stuns i din bredbara sikröra.

Smörrebröd 2

Här kommer de inget recept för jag antar att ni kan göra äggröra? Nä här antas inget!

De här behövs för en liten portion äggröra:

2 ägg
lite grädde
lite mjölk
salt och peppar

Så här gör ni:

Smält smör i en stekpanna och tillsätt ägg och din gräddmjölk. Rör runt hela tiden, du ska inte göra en omelett. Finfördela hela tiden medans du steker, va där och stör. Krydda med salt och lite svartpeppar och slutligen doftar du över persilja. Dra ifrån värmen och servera helst på en gång, så en härlig mise en place är väldigt bra att ha i köket då du ska till å göra smörrebröd. Eller det gäller vid all matlagning ju!

Smörrebröd 3

De här behövs:

Koka potatis och kyl den, skär den i skivor sedan den svalnat.
Koka ihop en liten sats bechamelsås. Försök sen den är klar, hålla den ljummen, smaksätt den gärna med lite riven citronzest. Jättegott!

Bygg dina smörrebröd och pimpa dem gärna med picklad rödlök och picklad fänkål och färska örter. Smörrbröd is tha shit!

 

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.