Doft och smak

Smakfestivalen 2017 – dag 1

| 2 kommentarer

Ända sedan de startade smakfestivalen i Umeå 2014 har jag med min blogg varit med och täckt och bloggat därifrån å i fjol deltog jag ju oxå. Grillade grönt med Per Ehrnblad och Patricia. De va både läskigt och kul att ”jobba” framför publik! Men de gick ju fint!

En festival med smaker, älskar att gå runt och babbla och käka lite olika maträtter här och där. Iår på plats finns Gotthards med kockarna Anders och Nils som både hade sjysst kebab och en trevlig falafal, Sjöbris står för lyxen ifrån havet. Hummersoppan japp jo jag skulle nog kunna leva på den och Hansen säljer bla sin goda porchetta smörgås som är ordentligt lastad med just porchetta!

Jiazobar är oxå på plats med sina ypperligt goda hemgjorda Kinesiska mat, vårrullar som till och med säljs på en fin krog i stan, jo så bra är de. Syd ön är på plats å kör kantarellklämma och palt, Langos finns de oxå att tillgå och Örnen är på plats och säljer injera! Indiskt finns det oxå och Pure ja ni vet de som gör flertalet gröna alternativ inom epitetet snabbmat uppe i Utopia gallerian, Grekiska kolbaren mfl. Har säkert glömt någon.

En ny bekanting. En ost insvept i bark. Smakade speciellt, den ska jag eventuellt försöka ta mig in å köpa med mig hem i helgen, ja dvs om jag hinner och orkar!

Sen finns de bla tunnbröd till försäljning och te ifrån Ryssland och lite annat smått å gott. Umeås ölbryggare är på plats och man kan köpa en ”ölprovar bricka” i öltältet och för er som vill dricka pilsner efter jobbet går det utmärkt, för de har kvällsöppet. Jag hänvisar till Umeå Smakfestival för programmet och mer tips.

Här håller Jörgen Engdahl ifrån resturangen Hunger och Törst på att förbereda eller som det heter i kockbranchen. Att preppa. Små smakportioner till publiken. Han och kollegan ångade endivesallad och gjorde en ceaser salad dressing som serverades dag 1, Jörgen och hans kollega Jan Johanson är på plats varje dag och kör en demostration. Senare på em hade Michael Hansen haft grillskola för publiken med chans till provsmakning. Men så länge va jag inte och spankulerade runt.

När de väl händer något som intresserar mig, så går jag på en nit! Jag har fått en sån astma försämring så jag kommer inte orka hänga på festivalen iår. Å de är jag sur för, hade velat haft orken att hinna se mer och lyssna på lite föredrag och även höra lite musik nån kväll. Å såklart hinna käka mer! Prova på fler rätter! Här nedan visar jag Sjöbris toastar!

Men så igår fick jag en ide som jag la fram till Sjöbris och Tonka Bistro Cafe och Emil Seth Åräng yeah you know the bearded guy, the drinkmaster som jobbar på Duås bar Open/Closed att ge mig varsitt recept att presentera här på min blogg för er läsare som inte kan komma hit, eller inte hinner med festivalen eller locka er till festivalen eller till deras respektive ställen som finns här i Umeå.


Korean noodles kommer på recept på bloggen framöver! Visst ser de gott ut! De är Tonkabar och bistro som står för den maträtten. De hade flertalet rätter att välja ifrån. Å för er som inte testat deras lunch i MVG Gallerian tycker jag ska göra det. Fantastiskt fin lunch, till en mycket bra peng.


Sist men inte minst så kommer jag å ni få Sjöbris hummersoppsrecept nerbantat för oss som inte kokar litervis med soppa hemma. Alltså ett nedkrympt recept! Men lika gott!

Vädret ler ju inte direkt så de kunde ju fått vara bättre väder, men iår finns tak och igår på invigningen av Smakfestivalen hade iaf jag tur med vädret. Jag återkommer nästa år, förhoppningsvis då piggare!

Emil Seth Åräng tipsade om alkoholfri dryck, en skogslemonad som vi ganska lätt kan göra hemma. Jag ska lura ut någon i skogen och ta lite grankvistar åt mig, då jag inte orkar lufsa i skogen just nu!

Först ut blir Emils recept, fyller på med Sjöbris och Tonkas recept när de inkommit inboxen min!

Det du behöver till att göra Emils skogslemonad är:

1 kg socker
1 liter vatten, värm upp en sockerlag.
Tillsätt 200 gr frusna hjortron och 100 gr granbarr.
Låt hjortron och granen få ligga och dra i en timme eller mer.
Sila bort hjortron och gran. Kan stå i kylen upp till 3 månader
För en drink ta
3 cl hjortronlag
1.5 cl citronjuice
5 cl sodavatten

Imorgon är det jag som kollar i frysen om jag har kvar hjortron. Annars kommer jag köpa på Ica eller Coop, för den här lemonaden ska jag göra. Har ej smakat jag har bara luktat på den och kan bara säga att den luktade helt fantastiskt gott! Spännande! Den röda Kilnerbehållaren var hallon om jag inte missminner mig. Men jag snöa in när jag såg hjortron och gran! Testade härom året och göra Anthon Bjuhrs granglass å den va grym. Hejja Norrland!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.