Doft och smak

26 februari, 2012
av matias
Inga kommentarer

Combooh skedar

Köpt på mig några smarta skedar som heter Combooh. Det är en sorts mingelsked, en sked att placera en amuse bouche på eller smakbit om ni så vill!  Ovanpå ert tex vinglas. Skaftet på skeden har flera hack på undersidan, för att skeden ska ligga kvar stabilt ovanpå glaset. Passar på de flesta glas. Köpte mina Combooh skedar hos Ninasmat. En förpackning innehåller 8 skedar & kostar 115 kronor. Går att diska i maskin.

 

25 februari, 2012
av matias
7 kommentarer

Sriracha panerad tonfisk

Längsta jag har rest är Spanien, Madrid. Så jag kan verkligen inte kalla mig för någon resenär. Brukar säga att jag reser i köket. Har bra koll på vad som äts utomlands. Något jag kan sitta och surfa på ganska länge, olika kulturers mat, önskar jag kunde resa. Visst jag kan nog de, men de blir tio gånger krångligare än för de flesta. London, Moskva, New York, Paris, Havanna. Ja ni ser ju! Bara storstäder som jag vill till. Mycke avgaser, dåligt för min astma. Nog gnäll om de nu. Har jag sagt att jag diggar Sriracha? Förmodligen! Åja, för dem som inte vet vad Sriracha är så är det en stark chilisås som kommer från Thailand. Köpte även på mig The Sriracha Cookbook  och valde ikväll att köra på Thai inspirerat från boken. Den snygga duken fick jag av min granne som kom hem från Thailand. Jäkla fin! Tack Jonas Milton!

Köpte en fin bit tonfisk i sashimikvalite, valde att tina biten i kylskåpet. På en tallrik skvätter du ut rejält med Srirachasås och lite sesamolja, bytte ut de mot vanlig rapsolja.
På ett annat fat tippade jag upp svarta sesamfrön (tack Andre Öhman) samt lite vita frön. Koka ris precis som vanligt. Slanta champinjon och bryn på den. Koka upp lite vatten i en annan kastrull och dra av plattan, lägg i lite sockerärtor och låt dem bli varma. Skär vårlök, gärna lite snett så de blir snyggt! Hetta upp en stekpanna, gärna grillpanna och låt den bli väldigt het…de ska ryka om den. Nu tar du ut din tinade tonfisk från kylen och vänder den i Srirachaolje blandningen, så att alla sidor får sitt, rulla den i sesamfröna, tryck så de fastnar ordentligt. Stek hastigt, jag stekte 30 sekunder på varje sida. Lägg sedan tonfisken att vila insvept i folie. Arrangera allt de övriga i skålar och ta fram tonfisk och skär fina bitar med vass kniv. Toppa med tonfisken, till serverade jag Sriracha majonnäs, de funkade kanon bra.

Srirachamajonnäs

majonnäs
creme fraiche
salt och peppar
Sriracha efter smak

Rör ihop och ha i kylen, håller flera dagar.

 

24 februari, 2012
av matias
Inga kommentarer

Alger från Voltaire

Ja nog har man smakat alger förut, ja alla ni som smakat sushi har ju smakat på Nori. Nori är en Japansk term för olika ätbara varianter av alger av rödalgssläktet Porphyra, främst P. yezoensis och P. tenera (fakta saxat från Wikipedia) Den här gången smaka vi på flera sorter! Köpte en påse av Renèe Voiltaires alger. En påsa med torkade alger som man blötlägger i ca tio minuter i kallt vatten, å man behöver inte ta mycket av de torkade algerna, för de sväller otroligt mycket! Ska efter svällning sköljas noga! De va ändå ganska slemmiga, speciellt den röda sorten i påsen.

Sorterna i påsen är varierande och de alger som är med heter, Wakame, kombu, agar agar, akamodoki, ogonori. Otroligt vackra! Kombu blev väl min favorit! Men att alla gillar alger!? Kom igen! De smakade absolut inte dåligt, de va väl mest att de inte smakade så mycket i sig…de här kräver nog inlärning för att man ska lära sig gilla dem och de vet de tusan om jag inte hoppar över denna ”sallad”…känns lite som överkurs, ja ni fattar vad jag menar! Fast de kan mycket väl komma som pynt på någon matbild framöver. Men att käka de som ”sallad”, då blir mitt svar nej! Inhandlad på Ica Maxi, Umeå.

21 februari, 2012
av matias
Inga kommentarer

Bulow A

Nu tror jag att jag har smakat alla sorter från Johan Bulow LAKRIDS. Den här gången skriver jag om lakritsbiten som är insluten/insvept i mjölkchoklad och rullad i något sorts kakaopulver. Det är en sötlakrits du finner innanför den goda mjölkchokladen. Lakritsen i kärnan har ett ganska bra tuggmotstånd. Lite mer än de andra kulorna tycker jag, men de gör inget! Den är toppen till en liten kaffe/espresso och är nog min favorit  kula just nu! Förutom nummer 5 – den hotta tranbärs chili kryddade lakritsen från Bulow…den e king! Fast den passar inte så bra till kaffe. Köpte min burk hos Ninasmat

20 februari, 2012
av matias
Inga kommentarer

Jakten på den perfekta hemma semlan!

Jag vill oxå få till semmelbulla som de från bageriet! Lätta & fluffiga! Visst, mina blev trevliga & goda. Men vetebulls kompakta. Något jag inte gillar! Jag kan ha ältat degen för mycket. Ska man prova att baka på annat vetemjöl mån tro, tex Manitoba Cream? Jäsa dem längre, stoppa i lite hjorthornssalt i degen eller ska man testa och göra kalljäst bulldeg? Hursom här kommer receptet som jag fiskade upp från nätet! Jakten efter den perfekta semmeldegen går vidare!

Hur äter ni er semla? Jag brukar vanligast bara äta dem rakt upp & ned, med en kaffe eller varm choklad till. Men idag åt jag den i tallrik med varm mjölk runt omkring. De kallas hetvägg. Jättegott!

Deg beräknat för 14 bullar

Fördeg:

200 g mjölk (2 dl)
300 g vetemjöl (5 dl)
25 g jäst

150 g vetemjöl (2 1/2 dl)
1 st ägg
2 g salt (1/2 tsk)
5 g kardemumma (1 msk)
80 g smör
80 g strösocker (1 dl)
Jag la även till lite saffran, för jag ville göra gula fina saffrans semlor.

Så här gör du:  

Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan det med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare/assistent på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg, låt vila i ca 15 min! Blanda i resterande ingredienser i första degen och kör någon minut på låg hastighet i matberedare/assistent, sen lite snabbare i ca 4 minuter tills degen är välblandad. Dela degen på 14 st bitar cirka 60 g/st. Runda bullar med händerna & lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,5 timmar mot 2 timmar. Grädda mitt i ugnen på 250 grader och sänk direkt när du stoppat in bullarna till 200 grader och grädda i ca 8 min. Låt kallna på bakgaller under handduk. Som fyllning till semlorna rev jag mandelmassa, kryddade den med lite kardemumma, bull-inkrom samt lite mjölk. Rör tills dess du fått en lagom lös massa, är den för stabbig tillsätter du mer mjölk. Fyll dina urgröpta semlor med mandelmassa, klicka eller spritsa på nyvispad grädde och njut!

19 februari, 2012
av matias
2 kommentarer

Sriracha flagor

Har totalt snöat in på Sriracha, en sorts Thailändsk chilisås som de är bra bett i!  Det är en stark chilisås, gjord på solmogna chilifrukter, vinäger, vitlök, socker och salt. Den är uppkallad efter kuststaden Si Racha, Thailand. Jag har tillochmed köpt en Sriracha kokbok! I Umeå finner ni chilisåsen hos DUÅ. Inte sett den någonannanstans! Läste på nätet, men jag minns inte vart! Om att man kunde torka Sriracha och få fina sjok/plattor eller Sriracha”läder”. Hur fränt som helst! Snackade med killarna på DUÅ sist om de och medans jag va där och babbla, så torkade de Sriracha i sin torkmojäng! De blev urläckert! Nedan ser ni flaken jag senare gjorde hemma.

Kom hem och strök ut Sriracha på min siliconmatta och satte igång ugnen på 75 grader stoppade en träsked i ugnsluckan, så den glänta lite. Torkade kanske såsen
i 2 timmar…se till att få ditt såslager så tunnt som möjligt dvs om du vill få de sprött. Tjockare lager tar längre tid och blir mer som ”läder”

Mitt liknar, ja man kan väl säga fiskmats flingor, så sprött & fint blev mitt, med textur från siliconmattan. De gillar jag! Jag e nöjd! Gjorde en omgång till som jag kunde skära i remsor. Så nu funderar jag bara på vad jag ska göra för läckra maträtter att strössla dessa hotta flingor över. Ni får väl se framöver! Har en hel del ideer!

19 februari, 2012
av matias
3 kommentarer

Zig Zag

Minns ni dem? Zig Zag tablettasken, fylld med sega mint tuggisar. Med stark god mint smak. Precis som jag minns dem från när jag va liten. Minns även när man köpte lösviktsgodis och kioskbiträdet räknade för varje karamell man ville ha…inga vågar och de va små påsar då. Påsar med färgade bubblor på om jag inte minns fel. Sen kunde man även köpa ett visst tuggummi och då fick man fräcka tatueringar med på köpet, de va grejer de!

De smakar precis som när jag va liten, men de har ju designat om asken!? Lite synd tycker jag allt. Som jag minns asken, va den knall röd med vit text!? Då var det Malaco som gjorde dem. Nu är det Sockerbageriet, därav den nya designen. Kan man bortse från askdesignen så är de nostalgiskt att tugga i sig dessa mintpastiller.
Asken hittade jag på Marias Blommar på Norrlands Universitets Sjukhus och den kostade 15 kronor.

18 februari, 2012
av matias
Inga kommentarer

Äntligen! Lékué armerad bakplåtsduk

Säger som Gert Fylking – Äntligen!

En armerad bakplåtsduk i 100%  platinumsilikon för oss icke proffs. Visst man har kunnat beställa ”Silpat” mattor förr, med risk att de va för stora för våra hemma ugnar/plåtar. Tefal har även någon ”matta” (går inte att jämföra) men de gilla jag inte alls! Nu fick jag ta på en sjysst Lékué via Ninas mat för 178 kronor och då slog jag till på en, på direkten! Å fler lär de bli! Har testat den i helgen & den funkade kanon! Passade min ugnsplåt perfekt. Måttet på mattan är: 30 x 40 cm Den här mattan är tunn men ”armerad” inuti, ser ba bra ut! En stilig matta! De är tåliga från -60 upp till +220 grader, tål att diskas i diskmaskin & du kan rulla ihop den om du inte använder den på ett tag, du får dock inte vika den, för då tar den skada. Du får heller inte använda vassa redskap på den och inte använda grillelementet i ugnen, för då smälter nog mattan. Funkar även finfint att baka ut på! 10 års garanti!

Ba å köp säger jag!

17 februari, 2012
av matias
2 kommentarer

Peanuts

Va och botaniserade och fann en för mig ny påse med jordnötter, måste ju såklart testas.

Nötterna kommer kanske från odlaren Michael i Texas, USA! Men de verkar va Lilla Nöttefabriken i Norge som säljer/producerar dem och ägs av Brynild Gruppen. Norges svar på OLW & Estrella kanske? Orkar inte gräva mer för några peanuts! Känner mig dock lite lurad av påsen! Design säljer! I påsen finner man iallafall extra stora jordnötter. Där blir man inte lurad! Men jag tycker de va hårdare att tugga på än de jag vanligtvis brukar köpa från OLW & Estrella. Föredrar faktiskt dem! Så de här köper jag inte igen. Fann dem på ICA Gourmet i Umeå.

 

 

16 februari, 2012
av matias
4 kommentarer

Blåbär 100% Saxhyttegubben

Test av Blåbär 100% från Saxhyttegubben. De här va en dyr dryck! 69 kronor för 33 cl. Jag köpte min flaska på Systembolaget. Men så innehåller varje flaska drygt 2300 färskpressade blåbär från Bergslagen. Inget annat är tillsatt inte ens vatten, så detta är inte en dryck du halsar till din måltid. Drycken kändes sträv lite som vin faktiskt, fast inte sur och ska jag välja mellan vin och denna så vette håken om jag inte väljer Blåbär 100%  igen!

Ett trevligt alternativ till vin. Nu drack jag Blåbär 100% som den va och inte tillsammans med mat men dock ur ett vinglas! Jag kan tänka mig att de passar ypperligt till vilt. Något jag ska testa! Kommer kanske inte köpa pallvis av denna dryck, men någon flaska till kommer jag säkerligen köpa på mig. Å blåbär är ju både gott & nyttigt! Finns även som Lingon 100%