Doft och smak

16 februari, 2012
av matias
2 kommentarer

Pay It Forward

Hej på er måste bara berätta att häromdagen fick jag ett blogaward! Jag! Va kul! Kul att bli uppmärksammad & dessutom av en proffsbloggare som Landleys Kök!  Nu blev jag allt lite mallig. Därför kör jag en Pay it forward. Tycker de är en fin ide/tanke!

En blogaward går till så här:

Man lägger in den fina bilden i toppen och länkar till den som har gett dig blogawarden. Sedan listar man fem bloggar som man följer eller helt enkelt gillar.

Man svarar på fem frågor (nedan).

De bloggar som jag följer/gillar är följande (utan inbördes ordning):

1. Freestyle Cookery 

2. Remsans Bistro 

3. Nu kokar jag 

4. Get It On

5. Landleys Kök

1. Varför började du att blogga?

Jag e ny i bloggvärlden. Jag började sommarn 2011. Innan la jag upp mina bilder på Facebook & efter lite tjat från vänner som trodde på mig (tack), så började jag blogga. Ett perfekt sätt för mig att slippa tänka på min krassliga hälsa. Att laga mat/baka/fotografera skringar mina tankar från det ”ständiga” krig jag för emot min kropp…har bla astma som spökar! Samt att de är kul att dela med sig av recept. Sen har vi ju givetvis det som Christer på Nu Kokar Jag skriver så bra! Kan bara hålla med! Har själv aldrig vart ”bra” på något förut! Ingen sportare eller så…så nu tänkte jag: Nu tar jag igen hela rasket. Har lixsom hittat hem! En revanch! Viktigaste är dock, att de känns kul!

2. Vilka bloggar följer du?
Oj ganska många, de ovan är bara en del av alla! Kan rapa upp ganska många 😀

3. Favoritfärg?
Orange är en färg som gör mig mycket glad!

4. Favoritfilm?
Terminator 2

5. Vilket land drömmer du om att besöka och varför?
USA, & de är New York som lockar. Gula taxibilar, ånga från brunnslock i gatorna, alla olika etniciteter som bor i staden, all annorlunda mat. Foodtrucks, butiker, skyskrapor etc etc Jag gillar städer, men städerna gillar inte mig! De gör mig tyvärr ofta sjuk!

15 februari, 2012
av matias
Inga kommentarer

New Orleans Salsa

Botaniserade som jag så gärna gör när jag är på storköp, så kul att gå omkring och leta nya produkter. Fastnade för en liten burk som det stod New Orleans Salsa på. Företaget som skapat produkten heter Wajos och de har massor i sitt sortiment.

 
Det här är en krydd mix som du blandar med lite vatten, låter den svälla 5 minuter och sen tippar du i en skvätt olivolja & en lite dutt balsamvinäger, sen skär baugettebröd och stryker denna röra på. Jag körde baugett, salsa, tomatskiva, riven ost och gratinerade i ugnen tilldess att osten smält. Gott tilltugg före maten eller perfekt som nattakäk! De fanns fler sorter bla South African Salsa och Mallorquin Salsa. Hade någon liknande mix förut. Typ Italiensk bruschettamix, så jag vart glad när jag hittade denna på ICA Maxi.

 

15 februari, 2012
av matias
Inga kommentarer

Leth Grüner Veltliner – Klassik

Ger mig på att tipsa om ett gott vin! Ett vitt vin som jag, som ovan vindrickare tycker smakar riktigt gott! Passar väldigt bra till skaldjur & fisk, säkert passar de ochså till milda ostar. Vinet heter Leth Grüner Veltliner – Klassik (Systembolagets beställnings nr 4200) Det är ett vitt vin som kommer från Wagram, Österrike. Grüner Veltliner är Österrikes ”national” druva och har på senare år vunnit mycket internationell uppmärksamhet för sina friska, fruktiga och lite kryddiga viner. De har även rött och rose i sin produktion.

Är benägen att hålla med Systembolagets beskrivning. Torrt, friskt och fruktigt. Finns inte så mycket att säga mer! Testa de om ni vill prova på ett ”nytt” vitt vin till helgens fisk eller skaldjur. Servera de väl kylt!

15 februari, 2012
av matias
3 kommentarer

Pitabreads stuffed with ”meat fingers”

Tanken va ju att tävla med med denna maträtt. Fota den snyggt och tävla hos Jamie Magazine. Kul att bli bedömd av fotografer/art director + Jamie Oliver själv! Vad jag läste först ikväll, va att de skulle va på säsongens mat! Tyckte jag hade läst igenom tävlingsreglerna noggrant men tydligen inte tillräckligt. Så kan de gå! Jag e rökt! Ha ha ha inte de jag hade planerat för…tänkte jag hade fixat en trevlig rustik ”snabb” matsrätt. Meatfingers serverad i pitabröd med tillbehör.

Du behöver:

Kött, jag använde ”meat fingers” inköpta på DUÅ. Lågtempade & sliceade
skivade tomater
rödlök eller gul lök, i strimlor/månar
pfeferoni
isbergssallad
gurka

Såsen, en måfå sås!

majonnäs + creme fraiche, salt & svartpeppar och Sriracha för lite hetta! Kör på känn, smaka av!

Handmodell: Jonas Milton!
 

13 februari, 2012
av matias
3 kommentarer

Toast Skagen, av de som fanns hemma

Är jag en romantiker!? Bakar bröd i hjärtformar! Håller jag på att få dåndimpen!? Imorgon är de Alla Hjärtans Dag men jag går ut dagen före och levererar min ihopsatta Skagenröra, serverad på små hjärtan! Puttinuttigt av mig! Nu skulle man bara haft ett hjärta att servera de till!!!

Bakade Revolutionsbröd från Cuba, mycket gott att rosta, använde mig av en speciell hjärtformad limptub! Lycka till att hitta den säger jag! Nästa gång packar jag den med lite mer deg så hjärtat framträder ännu mer. Slängde ihop en Toast Skagenröra av de som fanns hemma i frys & kyl. Eftersom detta är ett ”frys & kyl rens receptet” så de är lite på måfå. Ja man kan säga rent att jag drog ihop den på ren känsla!

Hempiska din egen majonnäs! Bra med egen hemmagjord, de som inte går åt. Ner i burk på med lock, förvara i kylen…håller väl en vecka skulle jag tro. Bra till aioli etc etc

De här behöver du till en toast Skagenröra

1 msk hempiskad majjo
1- 2 msk creme fraiche
fryst dill
citronpeppar, bara dofta över
en bunt räkor, som du helst skalar själv, hacka några och spar några hela till garnering
1 halv finhackad rödlök

Rör ihop och servera på smörstekta hjärt franskskivor


 

12 februari, 2012
av matias
4 kommentarer

Kretsloppshusets Lingonketchup

Har fått tag på en klart häftig ny produkt och nu snurrar tankarna på hur och var och när jag ska få använda produkten fullt ut. Redan nästa helg blir de nog! Har en renfile i frysen och tankarna maler nu…de här kommer bli bra. Hur många av er har smakat lingonketchup!? Oj va spännande smak. Den här kommer jag snåla med! Jätteläcker! Fin flaska och det blir rasande vansinnigt kul att ställa fram den på de dukade bordet som tillbehör, använda som smaksättare i sås. På flaskan rekomenderar de sin lingonketchup till bla vilt, färsrätter, kallskuret och kryddiga korvar och såklart till hamburgare.


Så nu måste jag göra hamburgare igen för att testa den, visst är de lite synd om mig ha ha ha! Hamburgers here i come! Norrländska älgfärshamburgare med lingonketchup, sallad, tomat och gurka. De kommer bli en höjdare! Jag vet de!

Kunde ju inte hålla mig, hade bara tänkt blogga den här fina flaskan som nyhet och testa den fullt ut nästa helg först! Men jag öppnade flaskan, hällde ut lite lingonketchup på en sked och fasiken de ser verkligen ut som ketchup, de smakar fint (oj ett ord jag använder ofta har jag lagt märke till…äsch de bjuder jag på) av svartpeppar och vänta nu…visst  blommar lingonen fram. De smakar bär och den  är lagomt kryddig…de här är fränt!

 

Lingonketchupen kommer ifrån Kretsloppshuset i Mörsil, de ligger mellan Åre och Östersund. Jag är väldig imponerad av Jämtarnas företagsamhet! Finns ju hur många roliga små tillverkare därikring. Vad har vi i Umeå trakten? Inga vad jag vet! Motbevisa mig gärna! Jag bloggar gärna era produkter! Kom igen! Har ju inget körkort, men kanske jag kan mopeda mig dit i sommar! Ha ha ha! Jag köper tält & kommer. Nej men en busstur dit upp kanske de blir. Smakjägare som man är! Min vår/sommar/höst kommer bli bra!

Ps!

Tack Kinna för tips!

 

10 februari, 2012
av matias
Inga kommentarer

Tryffelsalt

Ett flingsalt/bordssalt från The Spice Tree med tryffelsvamp i kommer i snygg metallburk. Men de är något gult med oxå i blandningen, jag är lite krasslig i halsen men jag tror de är vitlök, fast etiketten på burken säger bara salt & tryffelsvamp. De kanske glömt skriva ut de på etiketten.

 

Tror jag ska test steka mig en oxfilebit, och göra ett gott potatismos till och avsluta med att strö lite tryffelsalt över moset. De blir pricken över i:et! Köpte min burk på Village i Umeå och den kostar 69 kronor och innehåller bra mycket salt. Hela 2,5 dl Franskt grovt medelhavssalt som är kryddat med tryffelsvamp. Ska hälla upp lite i en skål och ställa fram på bordet!

10 februari, 2012
av matias
Inga kommentarer

Bourbon Vanilla – Äkta vanilj pulver

En liten burk med äkta Bourbon Vanilla pulver, bra att ha hemma om du bakar mycket eller inte tycker dig ha råd att använda riktig vaniljstång. Kan bara upplysa att vaniljstång smakar så otroligt mycket bättre, detta är en sneak produkt tycker jag. Lite svårdoserad är den oxå! Man vet inte riktigt hur mycket man ska ta. Kommer såklart använda upp den. Men när de är slut så är den slut. Köper då hellre vaniljstänger! Minns tyvärr inte priset på Bourbon Vanilla burken, kanske runt 40 kronor. Köpte min burk på ICA Maxi.

9 februari, 2012
av matias
Inga kommentarer

Mera nyheter från Lakritsfabriken Ramslösa – Limited Edition!

Vilken fin ask! Ja jag gillar när företag ansträngt sig lite med snygg design! Vilken fest! Höll dock på att göra bort mig totalt! Asken har en botten! Ooops vilken tur min kompis undersökte asken lite noggrannare än mig. De är en dubbeldäckare till ask  ju! Så två lager med döläcker choklad doppade lakritsstänger! I asken finner ni både söt lakrits de är de som har mörk choklad överrock och de med ljus choklad överrock innehåller min favorit, saltlakrits. Inte mycket att skriva om denna lakrits, jag har ju gjort de förut! Den är så god! Har du inte testat den och gillar lakrits tycker jag du ska göra det! Denna gång kommer de i en limiterad ask. Lakrisstänger insvepta i mycket mycket god choklad. Som sagt alla pinnarna är goda och färska! Man kan inte önska någe mera från dem! Mycket trevlig som gå bort present eller varför inte ge er själv en ask. De gjorde jag! De kostar 95 kronor asken och du finner dem hos Ninasmat och ni som läsare av min blogg får resten av februari 10% rabatt på hela Ninasmat:s sortiment om ni uppger koden ”Doft & Smak” Bra va!

 

9 februari, 2012
av matias
2 kommentarer

Ossobuco

Är faktiskt väldigt dålig på att laga Italiensk mat. Alltså inte dålig på laga den bara ovan. Väljer hellre andra länders mat. Men nu blev de mat från Italien idag till lunch och inte pizza eller pasta carbonara utan en riktigt långputtrare på spisen, Ossobuco. Whaow @ Perka på DUÅ i Umeå. Du hade så rätt! Jäklars så gott de blev! Ekoköttet från Gullsjö, Vännes, smakade toppen! Nu blev de en lyxlunch, egentligen skulle de här vart en lyxmiddag. Men min gäst kunde inte kvällstid och de är ju inte fel med lyxlunch heller. Startade tidigt imorse med att baka bröd och sen börja jag i tid med Ossobuco. Kommer lätt laga den här maträtten igen.

 

Du behöver:

2 rejäla skivor kalvlägg med märg
1 burk hela tomater
1 gul lök
1 morot
1 selleristjälk
vitt vin
salt
vitpeppar
olivolja

Så här gör ni:

Hetta upp en stekpanna med lite olja på hög värme. Salta & peppra köttet generöst på ena sidan och lägg köttet med den kryddade sidan ner i stekpannan. Salta och peppra den andra sidan. Bryn ordentligt innan du vänder köttet och bryner den andra sidan. Hacka grönsakerna och fräs dem mjuka, de gjorde jag direkt efter jag stekt köttet. Lägg över grönsakerna i en traktörpanna här la jag morötterna som jag hade slantat och ovanpå dem löken och sist på toppen köttet. Slå på vitt vin så det täcker köttet. Hacka tomaterna grovt genom att klippa upp dem med en sax i burken. Lägg i grytan och koka upp.
Sjud på låg värme under lock i 2,5 timmar. Under första timmen rör inte köttet. Va lite rädd de skulle fastna lite i botten, men iochmed att jag la grönsakerna i botten på pannan skona jag köttet. När tiden är inne efter 2,5 timmar! Tag av locket och reducera ihop såsen i en halvtimme. Total tillagningstid är alltså tre timmar. Då är köttet så mört att det faller i bitar. Servera med gremolata.

Gremolata

en näve blad av bladpersilja
2 klyftor vitlök
skalet av en citron, bara det gula

Hacka alla ingredienser mycket fint. Blanda väl.