Doft och smak

9 februari, 2012
av matias
Inga kommentarer

Allt som behövs i en burk!

Köpte på mig en burk med risottoris. En allt i ett burk, färdig att använda. Kryddad med saffran och vitlök, torkad persilja och lök. Räcker till tre hungriga kanske 4, beroende på maträtt som du serverar risotton till. I burken är de Carnaroli ris! Va tvungen att kolla upp de! Närjag gjorde risotto senast använde jag arborioris.

Carnaroli ris används i risotto rätter. Medan arborio ris är den mest kända typen av ris som används i risotto. Många kockar föredrar Carnaroli. Carnaroli ris, liksom arborio innehåller mer stärkelse än andra rissorter. Men Carnaoli behåller vätska och håller sin form bättre än arborio ris och har ett större korn, vilket leder till en mer texturerad maträtt. Carnaroli är bland de dyrare sorterna som används till risotto. Carnaroli odlas runt de Italienska städerna Novara och Vercelli, beläget mellan Milano och Turin. Detta ris är bäst lämpat för känsliga, sofistikerade rätter, som risotto featuring vit tryffel eller saffran. Carnaroli är mera långsmalt än andra Italienska risotto risen, vilket ger det en mer elegant utseende. Förutom till risotto, kan den användas i andra gourmet rätter, såsom timbal eller till ris sallad. Fakta saxat från internet! Där fick då jag lära mig något nytt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smidig tillagning, du använder dig av burken som mått för vätskan du väljer att koka i. Vi använde vatten till kokningen, men nästa gång kör vi med grönsaksbuljong eller med vitt vin, för mer fyllighet samt lägger i några extra strån av saffran. På 16 minuter (va beredd på koka längre dock) har du en trevlig risotto, krämig och go! Kommer absolut köpa hem fler burkar. Nu minns jag inte priset på den ca 50 – 60 kronor.

Tycker de va sjysst pris ändå! Okej de är säkert bra mycket billigare att köpa hem ba ris. Men de är inte alltid man har saffran hemma! Å saffran kostar oxå en slant att köpa. Så denna genväg tycker jag va bra! Jag rekomenderar den. Fanns även en burk kryddad med ja just de! Jag minns inte nu. Köptes på Konsum i Holmsund! Produkten är gjord i Italien av firman GliAironi

8 februari, 2012
av matias
2 kommentarer

Johan Bulows nya kula! LOVE! Jag tror jag är kär!

Då var de dags för en ny sort från Johan Bulow. Denna gång heter kulan Love! Å jag tror jag är kär! Kär i en lakritskula!

Nya röda kulan från Johan Bulow är som sagt här! Den heter LOVE – Strawberry Choc Coated Liquirice. Hur översätter jag de bäst? En lakritsbit insnärjd i vitchoklad rullad i välsmakande, lite syrligt jordgubbs pulver. Härligt att öppna burkar från den tillverkaren, att dra de där freshness sealen och beskåda de som finns i burken! Alltid lika kul. Å alltid gott! Kanonfärskt! Den här gången är kulorna läckert röda. Hjälp så goda de är, svårt att fatta att man bara ska ta ett par och sen skruva igen locket på burken. Inte lätt för en lakrits freak som jag att bara ta kula!

 

Köpte denna burk från Ninas mat och jag vet att DUÅ i Umeå har de i sitt lager oxå. Å de är tur, för till helgen är nog de här kulorna slut, tur jag bunkrat med andra sorter, dels från Bulow & Lakritsfabriken Ramslösa. Fast åter till LOVE. Köp hem till hjärtat på Alla Hjärtans Dag och då har du ditt på de torra! De kommer gå hem! Detta är en kula att älska!

Kulan är täckt av av ett rött lite syrligt pulver som smakar mycket gott och under pulverytan kommer de en fin god vitchoklad och sen innerst en svart härligt mjuk, perfekt färsk lakrits! Stoppa mig nu! Nu skruvar jag igen burken hårt och ställer undan den…undrar för just hur länge! Beställ hos Ninas Mat eller he er ut på jakt!

7 februari, 2012
av matias
1 kommentar

3 nya chips

Jag brukar ju inte köra flera produkter från olika bolag i samma inlägg, men nu får de bli så ikväll. Känner jag måste ut med de ikväll. De hinner ju bli icke nyheter på butikshyllan. Så nu kör vi! Fick syn på Estrellas nya chips på en kompis Facebooksida. Estrella Loud &  Tasty Cheese Burger Chips! Jag brukar ha pejl på chips hyllan men dessa hade jag missat! Så jag fråga vars han hittat dem! Kvällen slutade med att Peter kom förbi med en påse! Sjysst Peter Heden! Rippade påsen och smakade och de smaka faktiskt lite åt stekhållet, kanske inte skulle ha gissat på just ostburgare men jag hade nog gissat lite åt bacon hållet, inte rökiga eller så men lite köttiga! Nja kanske en dålig beskrivning. Vi är en 7 – 8 stycken som smakat dem och de föll faktiskt inte de flesta på läpparna. Skumma tyckte flertalet av de som testade dem, jag själv är lite kluven. Inga chips som jag kommer springa benen av mig för! Men kul att ha smakat dem. De är dessutom Limited, så de finns bara nu en stund. Okej tycker jag, men inte mer!

 

Estrella igen, denna gång med BBQ chips! Här va de bra kryddat, rejält med bbqsmak. Gillar man inte bbq och lite rökighet som bbq kan smaka! Då skall man hoppa över dessa chips helt å hållet! Själv digga jag dem och kommer säkerligen köpa dem igen. Bra kryddade!

 

Sist men inte minst ut  är OLW:s Ugnsbakat med smak av sourcream & Italian cheese.

Smakar gott, men jag efterlyser ändå en skarpare ostsmak! Skulle gärna se chips kryddade med getost eller någon annan kul ost. Någon ost med karaktär. Kom igen ge oss vuxenchips med vuxna smaker. Å varför skall de vara sourcream på nästan alla chips? Chipsen ser ut som håll i er nu tag jag i, som papper och de ser faktiskt rejält trista ut! Visst de har räfflor som chips brukar ha.  Men de är riktigt goda och de har ca 8% fetthalt och de är inte friterade utan just ugnsbakade! Nyttigare chips som smakar lika bra och vill du va onyttigare, köp en dip. Jag kommer mer och mer köpa ugnsbakade chips när jag blir chipssugen och de blir jag  ju då och då! Mindre påse och lite dyrare men de är de värt!

7 februari, 2012
av matias
1 kommentar

Fick två presenter

För ett tag sedan fick jag två presenter av min kompis Krister, han va i USA i somras. Vet dock inte om han hade planer på att ha ihjäl mig! Men de här va en sick upplevelse! Hursom fick 2 flaskor med stark chili från USA. Vet inte vad jag ska säga! De här är ju löjligt heta! Börjar med den som va den milda av dem två…och missförstå mig rätt nu. Inte så mild. Ni kanske tänker Tabasco, men det här sååå starka prylar. De har ju såklart Habaner och Scotch Bonnet samt assorted peppers i sig. Mandoms prov! Smärta på flaska! Galenskap på flaska. Flytande syra ja man kan nog skriva hur mycket som helst.

Första flaskan heter Rectal Rocket Fuel de är en island jerk hot sauce. Öppnade flaskan och tog en droppe, på en tunn baugette bröskiva och och jag hade berett mig på jävelskap. Smakade mycket ättika tycker jag och sen kom chili punchen! Men inga problem, den här fixa jag utan svett. Stark, javisst, men inte över jävlig! Kul flask etikett! Användbar!? Kanske till hotwings…kanske!

 

Japp nu till flaska nummer 2 –  Widow under den texten står det No Survivors! Jag gick tillväga på samma sätt, tunn baugette brödskiva och med endast 1 droppe på! Men galenskap i käften! Vilken hetta! Snälla kan jag få ångra mig! Svetten rann från skallen och ville hinka vatten! Fast jag stålsatte mig. Vatten sägs göra de ännu värre, sprider ut capsinet från chilin ännu mera. Varför är man så störd att man ens testar en sån hära flarra! De här är flytande smärta på flaska! Kan inte va nyttigt och jag är övertygad om att de kan stoppa hjärtat på svaga människor!  På flaskan som har en svart änka på sig, sitter en liten plastspindel dit limmad, riktigt fräckt!. Varningsklockorna borde ju ringa! Sen står det Extremly HOT SAUCE, use on drip at a time! Inte fan hjälpte det. 90,000 scoville units har den i styrka! Tabasco har 2,500–5,000 på Scoville skalan. Fattar ni hur stark den är nu!?

Jag har nu ont i käften, bihålorna är rensade. Ätit en halv Ben & Jerries och de känns fortfarande. De här va ingen trevlig bekantskap. Jag gillar lagomt starkt. Ska nog hädanefter undvika chiliflaskor med utedass och spindlar eller döskallar på. De här va inget skämt! Absolut de starkaste jag smakat och jag tog en droppe! Om man kan använda den i matlagning. Nej jag tvivlar starkt på de! (dåligt skämt)  Vill ni prova den, så titta in, men jag varnar er chiliheads. Köp med fil eller glass! För ni kommer uppleva smärta och ni lär behöva kyla ned truten!

 

 

 

5 februari, 2012
av matias
3 kommentarer

Panik baugetter

Igår skulle jag ha gäster på middag och tänkte hembakta baugetter är ju så gott! Men jag hade ingen Poolish satt, bara torrjäst hemma och inget Manitobacreammjöl hemma heller. Men vetemjöl, torrjäst, salt och vatten fanns ju! Rusade runt på internet en sväng och hittade ett recept som verkade bra. Så de körde jag på och de blev fin fina baugetter. Bra textur i dem och fint sega. Precis som jag vill ha dem.

 

Normans bästa bröd

recept från ICA Kuriren

Det blir 3 baguetter

drygt 9 dl vetemjöl special
2 1/2 dl durumvetemjöl
1 msk salt
25 g torrjäst
5 dl kallt vatten

Blanda alla ingredienser samtidigt i en degbunke, gärna i bakmaskin, men spar lite vetemjöl till utbakning. Arbeta degen länge, cirka 10 minuter. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa 40-60 minuter. Mjöla arbetsbänken och stjälp upp degen. Strö lite mjöl över degen och skär med degskrapa eller kniv ut till baguetter eller kuvertbröd och lägg på plåt använd gärna en baugette plåt, tycker baugetterna blir så himla mycket bättre med en sån. Sätt ugnen på 250 grader.  Låt jäsa ytterligare cirka 50 minuter. Just innan du gräddar bröden kan du ställa en ugnsplåt i botten och hälla i rejält med vatten i den. På så sätt får du ånga i ugnen. Kom bara ihåg att vädra ut lite ånga under bakningen. De funkar bra för mig.

Snitta bröden med rakbladsvass kniv och va inte för mesig, givetvis får man inte skära för mycket heller, spraya bröden med lite vatten och pudra bröden med vetemjöl. Trevligt om det ser rustikt ut. Grädda tills brödet fått fin färg,  15-20 minuter för baugetter. Om du får bröd över så går de bra att frysa eller göra crostinis med häftiga fyllningar på. Själv ska jag käka lite charkprylar och bröd ikväll. De blir nice!

Någon bagare som vill svara mig! Hur gör ni för att få till spetsen som är så fin på era baugetter? Torpedformad baugette vill jag åstakomma själv. Ser så himla fint ut!

5 februari, 2012
av matias
4 kommentarer

Orange

Jag tänkte bara berätta för er läsare som inte vet. Jag är galen i färgen orange. Finns nog ingen finare färg. Är de för att jag är född på 70-talet? Tänk va fina saker de finns i just färgen orange! Jag ska bli Mr Orange! Solen, apelsiner, Verner Pantons lampa Flowerpot, morötter, tyger och nu börjar möbler titta fram och köksmaskiner och porslin bla från Bodum och Kitchen Aid och Le Creuset bara för att nämna några. Såg för ett tag sedan ett kök där nedre köksluckorna gick i högblanks svart & toppskåpen var högblanka i färgen orange. Supersnyggt. Nu vill jag ett nytt kök! Tror dock inte att Bostaden skulle gå med på att jag gjorde om i min hyreslägenhet!

Synd!


Namnet orange kommer av det franska ordet för apelsin, orange. Det äldre svenska namnet på färgen är brandgul. Det associeras med glädje, entusiasm, fascination, lycka, kreativitet, beslutsamhet, attraktion, framgång, uppmuntran, och stimulering. Som en citrusfärg associeras orange med hälsosam mat och den är färgen för höst och skörd. I Kina och Japan symboliseras den som kärlek och lycka. Men i kristendomen representerar visst färgen orange dödssynden frosseri. Men! De är ju sånt jag sysslar/hänger mig med här på min matblogg! Alla beskrivningar passar in på mig ha ha ha ha ha…

Men visst blir man glad av färgen!?

 

Men nu ska jag ta de ett steg längre! Jag ska gå full in och göra en tre rätters meny som ska gå  i temat orange hade jag tänkt! Kanske man skulle rocka loss med tre rätter i brunt, tre rätter i svart, tre rätter i rött och köra färgteman lite då och då? Eller tycker ni jag är galen? Först ut blir iallafall min favoritfärg,  ja ni har nog redan gissat de vid det här laget! Orange.

Meny Orange

Förätt: hjälp!
Maincourse: anka med apelsinsås
Efterätt: apelsinglass med tuille

De här är bara starten, nu ska de brainstormas och surfas. Tar gärna emot tips! Jag gillar dock inte rotmos!

Å självklart har jag lite porslin från Le Creuset i färgen ja ni gissa rätt igen! De kallar färgen på sina produkter för Vulkan, bara en sån sak!

5 februari, 2012
av matias
1 kommentar

Gran Zirup – Norrland i käften!

Fått tag på Gran Zirup, en Jämtländsk produkt och jag bara måste blogga om produkten. En sirap gjord på gran! Den smakar skog. Tänk er Norrland i käften! Super god och mild och fin, den passar till så mycket. Hunnit testa den nu, dels på friterad getost, heaven! Samt i efterätten ikväll, gjorde Granacotta! En pannacotta smaktsatt med Gran Zirup!  Följde inte Evas recept till punkt och pricka men nästan.

 

Gran Zirupen är som sagt mild och fin i smaken och Eva skriver att man kan jämföra den med maple sirap, men att smaken är Svensk. En produkt som verkar va mycket uppskattad bland kockar och krögare och andra matintresserad enligt Eva själv. Å jag tror henne! Läs gärna mer om Gran Zirupen på hennes hemsida och vart den säljs! Kommer ni åt att köpa en flaska, så köp en! Ni blir inte besvikna!

5 februari, 2012
av matias
4 kommentarer

Granacotta

Helfränt, fått tag på Gran Zirup! En sirap som smakar skog! Ja de smakar gran! Jättegod ni borde prova den! Förhoppningsvis får Eva någon som säljer den åt henne i Umeå. Jag har tipsat om hennes produkt till bla DUÅ. Gjorde Skogens Gröna Sköna – Granacotta. Fantastiska smaker, tänk att kokt grädde, lite socker, vaniljpulver och Zirup kan göra!  En vanlig pannacotta, men du dels bottnar glaset med Gran zirup samt smeten med Gran zirup! Oh yes! En fullträff  är född! Vilken kul produkt. Här ska laboreras med Gran Zirup framöver kan jag säga!

 

3 dl Vispgrädde,
1 Vaniljstång,
2 Gelatinblad
50 ml Gran Zirup, jag snålade lite tyvärr
4 msk Socker

Lägg gelatin bladet i kallt vatten, ca 10 minuter!
Häll grädden i kastrull.Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg allt i grädden.
Koka försiktigt upp grädden, ta upp vaniljstången. Ta kastrullen från värmen .
Lägg en tesked granzirup i varje form/ glas ca 4 stycken. Rör ner det uppblötta gelatinbladet i grädden.
Häll resterande granzirup i grädden. Portionera upp och ställ kallt i cirka 4 timmar.

Njut av en kul efterätt! Nej de är inte en pannacotta, de är en granacotta! Hi hi hi!

 

4 februari, 2012
av matias
3 kommentarer

Friterad getost med gran zirup

Oj sjukt god! Köpte en liten puck med getost från killarna på DUÅ i Umeå. Stans enda delikatessbutik och osten va grym!  Tack för tips! Bara att den va för liten! Den heter Crottin de Chavignol, kommer från Frankrike och ja jag ylar! Sjukt god! Kommer in och köper på mig några fler! Perfekt ost!

Skär osten i tre fina slantar och dubbelpanera den. Vänd först i vetemjöl, sen i äggvisp och sist i pankoströbröd. Fritera till perfektion! Kom ihåg locket till pannan om ni inte använder er av fritös. Skulle olyckan va framme, kväv elden med ett grytlock. Aldrig med vatten! Hör ni de!

Servera din friterade getostpuck med lite droppar av Gran Zirup. Ja ni läste rätt! Gran Zirup! Återkommer till Gran Zirupen i ett annat inlägg. Vet inte vad jag ska säga, bland de godaste jag ätit på länge. Getosten och Gran Zirupen gifte sig perfekt! Önskade jag kunnat fått äta minst 5 getostpuckar själv! Gran Zirup säljs av Eva och du når henne på Skogens Sköna Gröna. Bor du i Umeå så kan de va så att DUÅ nappar på produkten och köper in den! Alltid värt att gå in och höra med boysen där! Om inte köp en Crottin de Chavignol. Tänk att de finns folk som inte uppskattar getost!? Obegripligt. Gästerna ikväll, älska anrättningen lika mycket som jag!

4 februari, 2012
av matias
5 kommentarer

Veggo lyx

Fått en del förfrågningar om veggo rätter till bloggen. Var pescetarian ( pseudo vegetarian som uteslöt kött men åt fisk & skaldjur) i 10 år innan jag blev carnivore igen. Men jag tycker de finns få vegetariska rätter som kan kriga och bli lika snygga på en tallrik. Veg grytor ser inge kul ut på bild! Innan någon säger något nu! Veggorätter är inte bara grytor! Jag vet de! Men jag jag finner de svårt att få till det. Vill att de ska va snyggt om jag ska matplåta och blogga de ju! Absolut inge fel på veggokäk, bara att jag finner de otroligt mycket svårare att arrangera de snyggt på en tallrik! Men då och då kommer de att komma veggokäk! Okej! ”Enuff” said about that!

De här receptet kommer från en gammal ICA Buffe, ända från 2006 nr 12

 
Citronpanerad zucchini

2 zucchini
1 dl vetemjöl
2 ägg
1 citron, de rivna skalet
2 msk riven parmesanost
2 ströbröd, vi körde panko!
smör och olja till stekning
salt och peppar

Skär av ändarna på zucchinin. Skär 8 skivor på längden, ca 1 tjocka. Lägg vetmjöl på en tallrik. Vispa ägg på en annan tallrik. Lägg en blandning av citronskal, parmesan och ströbröd på en tredje tallrik. Dubbelpanera zucchiniskivorna genom att vända dem först i vetemjölet, sen äggvispet och sist i de citron och parmesankryddade ströbrödet. Stek skivorna gyllebruna i smör och olja. Salta och peppra.

Ingefärs och morotspure

500 gram morötter
1 tsk socker
ca 2 cm ingefära
1 1/2 dl creme fraiche
1/2 msk olivolja
salt, peppar

Skal morötterna och slanta dem. Koka dem i lättsaltat vatten samt sockret tills dess de är mjuka. Häll av vattnet. Skala och riv ingefäran fint. Mixa morötter, ingefära, creme fraiche och olivolja med stavmixer. Skämta inte jag ska köpa en KISAG! Ställ åt sidan, håll varm.

Varm vinegrett

1/2 rödlök, finhackad
1 salladslök
1/2 paprika, valfri färg
ca 4 cm gurka
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
salt, peppar

Skala och skiva rödlöken. Strimla vårlöken. Kärna ur och fin hacka paprikan smått. Skala och kärna ur gurkan, använd dig av en tesked och repa ur kärnhuset och skär gurkan sen i små kuber. Lägg allt i en kastrull. Häll i olivoljan och vinägern. Smaka av med salt och peppar. Värm på svag värme till något varmare än rumstemperatur.

Sallad med kokt potatis

Vi körde med en påse blandsallad och klyftade ned kokt skalad potatis just vid serveringen.

Kör schema! 

Koka potatisen till salladen
Skär upp alla ingredienser, plasta och ställ kallt
Gör vinegretten, värm strax innan servering
Gör morots och ingefärspuren
Skär och panera zucchinin
Stek zucchinin, värm övrigt