Doft och smak

14 januari, 2012
av matias
7 kommentarer

Fiskfärs puckar

Letat och letat efter ett recept som jag och mamma gjort flera gånger under min uppväxt. Men ingen av oss kan hitta igen det. Så de får bli lite improvisation. Jag kör på abborre idag, tror vi använde oss av torsk eller Alaska Pollock…duger fint till färs tycker jag. De enda vi minns va att receptet innehöll morötter i småkuber och gräslök.

 

Det här behöver du för 4 portioner:

450 gram fiskfile, blanda gärna olika vita fisksorter
1 ägg
1 tsk salt
1 – 2 dl vispgrädde
1 krm vitpeppar
0,5 krm cayennepeppar
halv dl mycket små tärnade kokta morötter
gräslök efter smak

Så här lagar du fiskfärs puckorna:

Skär fisken i mindre bitar och lägg i matberedare (med kniv). Kör någon minut till en färs. Tillsätt ägget och kryddor och kör lite till. Tillsätt sedan grädden, lite i taget under mixning någon minut tills färsen är slät och har den konsistens du är nöjd med. Spill inte i för mycket grädde för då blir smeten lös och går ej att steka till puckar. Skala och tärna dina morötter i väldigt små kuber och koka på dem väldigt lätt. Vänd in dem i smeten, likaså den hackade gräslöken, vänd runt ordentligt så du sprider runt de i smeten. Värm på en teflonstekpanna och forma dina fiskfärspuckor, använd dig gärna av en utstickare. Blöt din skärbräda så får du loss dina puckar lättare från skärbrädan. Stek i smör på medelvärme några minuter på varje sida. Gott till fisken är en kall sås och kokt potatis, samt lite extra sallad, jag körde med späda kokta morötter, de kommer ju lixs igen inuti puckarna. Dryck som passar till är ett glas vitt eller servera med iskallt vatten, gärna med gurka i.  Det blir fräscht tycker jag!

Kall fisksås version 1.0

0,5 dl smetana
0,5 dl creme fraiche
hackad gräslök eller dill
lite flytande honung
riven citronskal
salt och peppar

11 januari, 2012
av matias
5 kommentarer

Sjöbab

Ja men vad är de då? Sjöbab, det är som en kebab fast med fyllning från havet. Ett pitabröd som är fyllt med sallad och friterad strömming i vanliga fall. Men i min sjöbab stack jag ner friterad abborre som fick samsas med lite tomater, gurka och trevlig sallad samt toppad med en sjysst dressing, serverad i pitabröd. Otroligt gott och de känns fräscht! Jag använde mig som sagt av abborrefiléer och använde panko ströbröd. Ett mycket trevligt ströbröd som ger ett bra fraaaas! Abbarn fick sig ett äggbad och sen damp den ned i pankoströbrödet innan den åkte right ner i den heta frityrolja. Som vanligt var försiktig om ni friterar i vanlig panna och inte använder er av en fritös. De blir hett! Om olyckan är framme kväv elden med ett lock! ALDRIG med vatten! Passa dina fileer, de blir klara ganska fort. Värm under tiden på dina pitabröd i ugn på 250 grader. Skär av toppen på brödet och fyll på med grönsaker och den friterade firren.


En god dressing till sjöbaben är inte fel! Om man vill ha en stark dressing eller en mild en, får ens smaklökar bestämma. Kastar in recept på två stycken dressingar, en hot och en not so hot! Sjöbab ser man ofta på marknader under sommaren och de är första gången jag gör de hemma och de funka fin fint. Vintern rasar utanför men när jag biter i den tänker jag på solsken och klipphällar.

Hot dressing:

0,5 dl smetana
0,5 dl creme fraiche
samal oelek eller sweetchili – kör på känn & smaka dig fram!
någon matsked god majonnäs
salt och svartpeppar

Not so hot dressing:

0,5 dl smetana
0,5 dl creme fraiche
hackad dill
lite flytande honung
rivet citronskal
salt & vitpeppar

7 januari, 2012
av matias
3 kommentarer

Potage crécy eller fransk morotssoppa

Jag älskar soppa! God och oftast billig mat som räcker till många. Den här soppan är en Fransk Soppa och den har en fin & vacker orange färg (min favorit färg) Smaken är mycket mild, krämig ja lite gräddig, och söt smak från morötterna. Fin till förrätt på en bjudning eller som komplement till en vegetarisk buffé eller lätt middag med smörgås till, så som jag åt den!

Du behöver:

½ kg ekologiskt odlade morötter, grovhackade
1 stor gul lök, grovhackad
Ev 1 vitlöksklyfta, grovhackad
2 msk smör
4-5 dl lantbuljong
1 litet glas vitt vin
½ dl okokt ris, gärna råris
Salt
Peppar
1 äggula
1 ½-2 dl kaffegrädde
Finhackad persilja , gräs- el vårlök till garnering.

Om du vill variera den tillsätt saften och det rivna skalet av en apelsin. Hade tyvärr inga apelsiner hemma. Tror att morötter och apelsin gifter sig fint! Nästa gång så pressar jag i apelsin.

Gör så här:

Fräs morötter och all lök i smöret och en liten nypa salt över medelgod värme i 5 minuter under omrörning. Tillsätt vin, och apelsin ”saft” inte BOB:s utan saften från en apelsinfrukt, buljongen och riset och låt koka upp. Sjud under lock tills riset och morötterna är möra, ca 25 minuter. Tillsätt ev apelsin-zest och mixa soppan till puré tills den är riktigt slät, dryga ut med mer buljong om den blir för trögflytande för att passeras. Passera genom en finmaskig sil, häll åter i kastrullen och koka upp. Vispa ner äggulan i grädden och rör ner i soppan medan du rör om med vispen. smaka försiktigt av med salt och svartpeppar. Låt soppan bubbla 1 eller 2 gånger och tag omedelbart från värmen! Får INTE koka upp på nytt.

 

Recept från Matklubben

6 januari, 2012
av matias
3 kommentarer

Jack Daniels fudge

Köpte på mig en ask med Jack Daniels fudge, perfekt att ha när de kommer gäster, perfekt till kaffet efter maten! Toppenfin ask som du viker upp när du ska öppna & ta dig en kola, den går även att vika ihop!  Varje kola är invirade styckevis och de gillar jag!

Så hur smakade de?

Sött säger jag och på frågan om de smaka mycket whiskey så säger jag nog ändå nej! Men som sagt väldigt goda! Jättebra gåbort present till nån som uppskattar whiskey och nu kommer en del protestera och säga att Jack Daniels är en bourbon. Fast destilleriet själva säger att Jack Daniel’s inte är en bourbon, utan att det är en Tennessee Whiskey. Jag gillar både kolan & whiskeyn sådeså!

6 januari, 2012
av matias
6 kommentarer

Chips från helvetet!

Ho ho ho nu är de chips recension igen på Doft & Smak, denna gång testar jag Blairs Death Rain Chips – Buffalo Wings! De här är inget för mesar! Ska erkänna att jag tyckte deras svarta lilla påse Habanero, va tortyr! Varje chips gjorde fasiken ont att äta! Så de chipsen gav jag bort! Men dessa kan man äta några stycken av även om de bränner och de kräver kall dryck eller drycker. De är inga chips man hetsäter utan man nöjer sig med några stycken! De är ganska tjocka krispiga chips, sånna jag gillar, för att dra en liknelse, så liknar de naturchips i själva tugget, men de slutar där! För dessa chips är de drag i! På påsen skriver de att de är medium starka, men jag varnar ändå! De är faktiskt riktigt starka, men de är uthärdliga och jag vill ha fler, trots att de nu lackar lite på pannan!  Gillar man inte starka saker, då ska man hålla sig ifrån dessa chips! De kommer i små påsar om 57 gram och kostar ca 20 kronor, jag fann min påse på ICA Maxi, Umeå. Nu ska jag gå och dricka! Drick gärna mjölk eller ett glas fil, de tar udden av styrkan. Dricker du vatten sägs de att de blir värre. Inget jag känner för att testa!

6 januari, 2012
av matias
3 kommentarer

Sjömansbiff

Ikväll blev de husmans! Riktigt gott men svårt att få snyggt på bild, men jag försökte iallafall! Perfekt comfort food! Vinter värmande mat!

Du behöver:

lövbiff
1 – 2  lökar
salt
svartpeppar
öl  jag slog under tiden på en 33:as burk, gärna mörkt öl
2 lagerblad
timjan
soja
H20
ett gäng skalade potatisar

Börja med att skala din potatis och slanta den/skiva den.  Dela löken & skiva i halvmånar. Stek löken så den får lite färg, lägg upp på fat. Stek på din lövbiff, så den får fin stekyta, salt och peppra lätt, tag ur pannan å strimla, börja att bottna med potatisslantar, lägg på lite lök och lite skuren lövbiff, fortsätt sedan varva. Peppra och salta på varje lager. Låt ett lagerblad eller två hamna på något av lagren, krydda även med timjan om du som jag är vän med timjan. Men sluta överst med potatis. Slå på lite öl och lite vatten och lite soja, bara för att få färg, sjud sakta under lock i  ca 45 minuter. Kolla då och då till grytan så de inte ser torrt ut. Servera med lingonsylt och inlagd gurka.

6 januari, 2012
av matias
Inga kommentarer

Ett glasflaska med usch!

Ja det va väl inte så snällt sagt, men den smakade faktiskt usch! Hade förväntat mig en colaliknande dryck men oj vad jag bedrog mig! Hjälp mig att byta smak i munnen! Nu! Moahaw moahaw ha ha ha…så illa tyckte jag om den Slovenska drycken Cockta! Ja den ser ut som en cola, och den luktar ? Och smakar ha ha ha. Den är enligt bryggeriet ”nyttig” och passar ung som gammal! Innehåller en hel del örter såsom nypon, citron, apelsin och inhemska örter! Inget koffein och ingen fosforsyra. Kort recension ja de finns inte mycket att skriva om denna häxbrygd! Denna horribla läsk har funnits sedan 1953, så de måste ju finnas de som gillar den! Kom ihåg jag varnade er! Hittade min på ICA Maxi, Umeå. Tur de bara hade pyttesmå flaskor!

4 januari, 2012
av matias
10 kommentarer

Smörstekta abborrfiléer med tomatsmaksatt vitvinssås

Ja ni bloggläsare, vilken kväll! Vilket höjdar recept Michael Björklund levererar! Igen! Hittade receptet på nätet, jag måste kolla om de finns med i hans kokbok oxå! Fick en påse med abborre som jag haft i frysen ett tag och funderat och funderat på vad jag ska göra med dem. Så jag slog till på ett recept av Ålänningen Michael Björklund. Helt rätt för jag blev sjukt nöjd med resultatet! Så enkla rena smaker & trevliga råvaror. Lyx så de skriker om de å endå ”enkelt”! Detta kommer lätt bli ett återkommande recept här hemma hos mig. En så kallad favorit! Gillar ni fisk? Ja då gillar ni garanterat det här!

 

Du kommer behöva:

800 gram abborrfiléer
lite smör
salt
nymald vitpeppar

”Tomatsåsen”

1 gul lök
1 dl vitt vin
2 dl fiskbuljong
2 dl grädde
2 tomater
1/2 tsk vitvinsvinäger
1/2 tsk strösocker
salt
nymalen svartpeppar

Dillglacerade morötter & kräftstjärtar

8 små morötter
lite smör
1 dl kräftstjärtar
1 msk finskuren dill
salt
nymalen svartpeppar

Du börjar med den tomatsmaksatta vitvinssåsen. Å vilken sås sen! Du vill dricka den som den är innan du ens är klar med allt de andra! Slut å surr nu, kom till recepte tänker ni säkert!

Så nu köööör jag!

Börja med såsen. Skala och hacka löken. Låt löken koka ihop med vinet tills bara lite återstår.Häll i fiskbuljongen och låt reducera tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt grädde och låt koka tills den får en krämig konsistens. Lägg i tomaterna och låt dem koka sönder. Mixa och sila av såsen. Smaka av med vinäger och socker, salt och peppar. Skala små morötter och koka dem lätt mjuka i lättsaltat vatten. Vik abborrfiléerna och stek i smör tills dess de fått fin färg. Salta och peppra. Före servering, värm upp morötterna i lite smör och vatten, tillsätt kräftstjärtarna likaså hackad dill, salt och lite peppar. Skumma upp såsen med en stavmixer. Placera ut abborrfiléerna på 4 tallrikar och de andra tillbehören, jag valde själv att inkludera potatis på min tallrik. Slå på den tomatsmaksatta vitvinsåsen. Njut!

2 januari, 2012
av matias
3 kommentarer

Germunds Navigo Bacalhau

Bacalhau första gången jag åt de va efter att ha sett de på SVT:s eminenta program Landgång. Där man får följa med tankfartyget M/T Navigo på dess resa med skeppskocken Germund Zamudio och hans trevliga sidekick Anne Lundberg. Vilken skön filur han är Germund! Two thumbs up för hans personlighet! Man blir glad av att se karln! Bacalau görs egentligen på torkad klippfisk vilket är torkad och saltad torsk som blötläggs ett dygn innan man lagar till fisken, men jag kör på med frysta torskfileer och har bytt ut Germunds limefrukt mot apelsin!

Mina händer luktar just vitlök, saffran & apelsin! En trevlig doft måste jag säga! Nice! Bacalhau är Portugals nationalrätt, gjord på kabeljo eller torkad torsk. Rätten sägs kunna tillagas på lika många sätt som det finns dagar på året. Bacalhau är även det portugisiska namnet på torsk.

 

 

Du behöver följande för 4 hungriga sjömän:

600 g hela torskfiléer
1 st lök
1 st röd paprika
1 st grön paprika
1 st morot
1 st färsk chilifrukt (ta bort kärnorna)
0,5 dl olivolja
1 st burk krossade tomater
2 klyftor pressad vitlök
1 st apelsin (saften)
salt och svartpeppar rejäla svartpeppar kvarntag hörrni!!!
grovt salt
1 paket saffran
0,5 kg skalad och skivad potatis

Gör så här:

Grovstrimla
1 lök
1 röd paprika
1 grön paprika
1 morot
1 färsk chilifrukt, jag körde med torkad flakes

Låt svetta i olivolja (mjukna) cirka 10 minuter i en stor kastrull.

Lägg därefter i;

1 burk krossade tomater
2 klyftor pressad vitlök
1 pkt saffran
1 lime (saften)
salt och svartpeppar efter smak

Låt såsen koka upp igen och lägg därefter i ½ kilo skalad och skivad potatis. Koka cirka 10 minuter tills potatisen är al dente (mjuk med tuggmotstånd). Häll upp hälften av tomatsåsen i en ugnsfast form. Täck med torskfiléerna, peppra rikligt med svartpeppar och häll över resten av tomatsåsen. In i ugnen 15 minuter i 200 grader. Valde själv att strö över lite persilja, för de ser trevligt ut. Servera som den är en allt i ett maträtt!  Gott med segt bröd till & en liten sallad. Men den fick jag klara mig utan för jag hade ingen hemma. Luktar fantastiskt här hemma i mitt kök! Smakar oxå fantastiskt!

1 januari, 2012
av matias
4 kommentarer

African Rib

Köpte på mig en krydda från The Spice Tree, de finns massor av olika kryddblandningar, jag köpte min på presentbutiken Marias Blommor, Norrlands Universitets Sjukhus, Umeå för 59 riksdaler. Kryddan jag köpte heter African Rib och är förpackad i en ganska stor plastburk. Kryddan lämpar sig för fågel, kött vid grillning och marinering. Kryddan innehåller bla vitt vin, tomater, vitlök, citron och paprika och den smakar jättebra! Har bara smakat av den rent av hittills! Jag tror även att fisk kan bli bra med denna krydda. De ska jag testa! Men den här gången har jag rubbat en fläskfile med African Rib för att se hur de blir!

Lite fakta om Kryddlagret/Spicetree

I november 1985 startade Kryddlagret upp sin verksamhet. De är de som gör/blandar Spice Tree kryddorna. Företaget arbetar med många förstklassiga leverantörer. Kundkretsen består av välrenommerade restauranger och kockar, gourmet- och specialaffärer, presentbutiker, sommarbutiker. Ända sedan starten har de haft högkvalitativa kryddor, örter, torkade grönsaker, nötter, frukt, kvalitéts-te och kaffe, choklad, gourmetprodukter och spännande smaksättningar som affärsidé. För att finna och vara med i trender och smakskiftningar, så håller vi oss ständigt ajour genom att ta intryck från främmande matkulturer och nytänkande skickliga matlagningsingenjörer, kunder och innovatörer inom restaurang samt livsmedelsindustrin m.fl.

Tog ut min marinerade fläskfile, och jag hade nog klappat in lite väl mycket krydda. Den blev lite geggig så jag skrapade av lite krydda och stekte den först i stekpanna för att få en fin yta och sen ”bakade” jag den klar i ugnen till 65 grader. Vila i folie i ca 10 minuter, serverade ris och slantad gurka och lite sweetchilisås. Enkelt fick de bli på Nyårsdagen. Å de smakade ba bra, tror jag ska testa och göra en creme fraiche dipsås på den nästa gång, de tror jag blir götta!