Doft och smak

1 januari, 2012
av matias
3 kommentarer

Norrländska mandelpotatis chips


Att friterad potatis ska va så gott! Testar för er bloggläsare (ja jag skriver så) 3 olika sorters påsar med chips från Jonssons. (finns en fjärde påse som heter Frost och de är lättsaltade) Chipsen jag testat heter Snöfall, Vildmark och Midnattssol. Chipsen framställs av mandelpotatis och det sker utanför Sjulsmark Långträsk, Piteå. De är en mandelpotatisodlare där som förädlar dem till härliga knastrande gyllene gula chips.

Lets krunch!

Så här skriver Jonsson själv på sin hemsida om sina mandelpotatischips.

Snöfall – är en av våra äldsta trotjänare. Klassisk chipskryddning med smak av vitlök och gräddfil. Tillverkad på vår oklassiska chipsråvara mandelpotatis

Vildmark – vår stolthet och vårt ursprung. Delikatess med smak av svamp och andra kulinariska kryddor från Norrbottens mytomspunna skogsland.

Midnattssol – som värmer in på småtimmarna. Snäll och något söt i smaken är vår senaste medlem i familjen. Dill, rotfrukter och mandelpotatis kan inte bli annat än bra!

Det här är dyrare chips än konkurenternas, men de känns som om de lägger ner mer kärlek på de här chipsen än de från OLW och Estrella. De är nog för att de här är ganska så småskaligt och kanske för att de använder mandelpotatis! Kul att de använder mandel! De är bra friterade och de har bra ”tugg” i sig. Lite som OLW:s Naturchips om jag ska jämföra dem med några chips.

Roliga smaker men hur smakar de då? Är de värda sina 30 kronor påsen?

Snöfall smakar mycket av creme fraiche/gräddfil och lite lite för lite vitlök. Hade gärna fått smaka mer vitlök för mig. Men de är nog ändå detta tests vinnare. Vem säger nej till vitlök!?

Midnattssol smakar mycket dill, de har en god dill smak samt att man anar att de är mer smaker inblandade, men att de är rotfrukter inblandade är lite svåre att ta igen.

Vildmark är väl dem som är svårast att ta igen smaken på. Men ska testa dem först nästa gång och inte blanda chipsen, de är nämligen kryddade med svamp! Å nu några timmar efter jag smakat av dem alla så visst känner man igen svampsmaken på dem samt att de är kryddade med lite lite peppar.

Kul och annorlunda chips! Dessa skulle jag lätt kunna stoppa i en macka för att få lite krunch på den eller på en tallrik som kul tillbehör till en köttbit…servera en vitlöksdip till Snöfall och lyckan är gjord! Lite vuxnare chips än de vanliga som finns där ute i hyllorna. Funkar perfekt att ha som mingelplock. Så ser ni dem i butik, testa dem!

31 december, 2011
av matias
5 kommentarer

Fläskfile i kaffekappa

Recept i fri tolkning av mig från Gary Rhodes tvshow – Rhodes Across the Caribbean. Där han besöker den Karibiska övärlden. Tyckte maträtten han lagade till lät mycket spännande med kött och kaffe. Nomu en krydd producent har en kafferub som de säljer, så kaffe & kött borde funka bra. Alla Nomus kryddor är ju typ goa! Men den här gången valde jag att göra min rub eller Garys rub från scratch!

5ive Spice kryddblandning

Fem kryddor passar bra till fett kött som t.ex fläsk och anka. Det används även till wokade grönsaker samt som en rubb som gnuggas på t.ex kyckling, anka, fläsk och skaldjur. För att enklare få en jämn smaksättning med fem kryddor så blanda ut lite av kryddan med olja och stryk sedan på ett jämnt lager över köttet.
Fem kryddor används i recept till den kantonesiska rostade ankan, liksom i köttgrytor. Det används också som marinad till vietnamesisk stekt kyckling. Fem kryddor har spridits utanför de kinesiska köken och har anammats av andra kök i hela Asien.

Jag valde göra LISA FÖRARE WINBLADHs version av 5 Spice

Du behöver:

2 tsk sichuanpeppar, tack Andre Öhman för pepparn!
1 msk fänkål
1 stjärnanis, grovt krossad
1 msk mald kanel
2 kryddnejlikor
1 msk torkade apelsinskal
Rosta sichuanpeppar fänkålsfrö och ev grovkrossad stjärnanis separat i torr panna på medelvärme. Rör om ofta och se till så att de inte bränns.
När de skiftat pyttelite i färg och börjat dofta slår du snabbt upp dem på ett litet fat.
Mortla samman alla grova kryddor fint. Oj vad gott den luktar!

 

Putsa och trimma din fläskfile. Gnid in den med 5ive Spice kryddblandning och timjan och gul lök. Låt marinera i flera timmar eller över natten i ditt kylskåp. Ta upp och skrapa av all lök och kryddor, så du får en ren fläskfile. Rulla din fläskfile i fin fin malet kaffe, Jamaican Blue Mountain körde Rhodes med men jag körde med ett billigare kaffe. Stek din fläskfile så den får lite yta/färg. ”baka” klart i ugnen och låt vila innan du skär upp den. Jag ugnsstekte min till 63 grader. Stek den inte mer, den blir så trist om du kör den längre…gråa söndersteka fläskfilebitar är inge kul! Dessutom får du ett torrt kött.
Servera gärna med följande tillbehör: vitt basmatiris, grönsakssalsa

Grönsaks salsa

1/4 gurka. hackad i små fina kuber
1 paprika gul
2 mogna tomater
1 msk socker
1/2 msk salt
2 msk raps olja
1 msk vitvinvinäger
1 msk hackad färsk basilika
svartpeppar

Tärna alla grönsaker fint! Strö över socker och salt och blanda väl.
Slå på oljan och vinägern. Smaka av med peppar och vänd ned basilikan.

Otroligt saftigt kött, men lite milda smaker, man ska nog låt köttet marinera en hel natt i kylen, jag körde typ 5 timmar. Så mitt kött smakade lite blekt, hade trott på en starkare smaksensation. Kommer jag göra det igen frågar ni kanske? Svaret blir ja de kommer jag göra. Men då med mer krydda samt längre marineringstid.

29 december, 2011
av matias
1 kommentar

Renèe Voltaires lantbuljong

Måste tipsa om en grönsaks buljong från Renèe Voltaire, en toppengod buljong. Numera använder jag inte grönsaksbuljongtärningar sedan jag hitta denna sjyssta buljong! Den är sjysst på många sätt! Den är vegansk, KRAV och GMO fri! Innehåller bara grönsaker och kryddor och inga konstigheter som hon skriver på förpackningen. Det känns bra! Burken är på 200 gram och kostar lite över 50 kronor,  men den känns dryg. 1 msk är som om du använder en grönsaksbuljongtärning. Brukar även pudra den över vissa maträtter istället för Aromat och de funkar fin fint! Try it!

29 december, 2011
av matias
Inga kommentarer

Spicy Bananas – Djungelchips

Va och botaniserad lite idag på ICA Maxi, Umeå och fann dessa trevliga chips! Tänkte direkt de måste jag testa för mina bloggläsare. Ha ha ha visst är det för himla synd om mig! Spicy Bananas – Djungelchips kommer från Renèe Voltaire. Exakt vad är de då? Jo de är bananchips! Kan de va gott? Jepp säger jag! Senast jag åt plantains va i Madrid 1999 tror jag de va!? Då i Madrid åt jag dem på en Kubansk resturang…åh jag minns än stället och de varma människorna där!

Åter till chipsen. De är friterad matbanan sk plantains och de är riktigt bra kryddade med chili! Bra smak och ja jag vill ha mer! Bra krunch i dem och chili smaken är angenäm, och starka. Chipsen produceras på en liten bananplantage vid Ecuadors kust. Bananerna plockas för hand och kryddas med sydamerikansk chili. Innehåller bara naturliga smaker och inga transfetter.  Friteras i palmolja, ej härdad och ej från skyddad miljö, vilket ju är toppenbra! Hoppas Ica Maxi laddar upp i hyllan, för här ska shoppas! Nästa gång jag har gäster, ska jag ha dessa istället för vanliga tråk chips! En ny favorit! Om det är ett ”chips” för alla!? Förmodligen inte och de är absolut inte barnvänliga, de är de för starka för! Våga testa säger jag!

29 december, 2011
av matias
4 kommentarer

Tjälknul

Fick en älgfransyska av en jägarkompis! Tack Daniel! De va inte en liten bit. Funderade länge på vad jag skulle göra med den…valde tillslut att göra tjälknöl av den för de är ju så gott och kan berätta de tog närmare 13 timmar i ugnen på väldigt låg temperatur och sen ska den ju bada i saltlag några timmar på de!

Sökte på nätet och fann att hon som ”uppfann” tjälknölen hette Ragnhild Nilsson och kom från Torpshammar. Hon skickade in receptet till en tävling där man sökte en bygderätt karakteristisk för Medelpad 1983, och hon vann. Tjälknölen kom till av misstag. För att tina en älgstek satte hon in den på låg värme i ugnen. Något kom emellan och hon glömde den i ugnen över natten. För att rädda söndagsmiddagen la hon det varma köttet i saltlake och den medelpadska landskapsrätten var född!

Tjälknöl är ett fryst kött som steks otinat i låg ugnsvärme och därefter läggs i en kryddad saltlag. Köttet blir extra mört och hållbart. Tillagning vid låg temperatur medför även låg viktsförlust. Köttet äts kallskuret eller lätt uppvärmd t.ex. i en sås. Tjälknöl kan tillagas av nöt- eller viltkött. De lite grövre köttbitarna som benfri högrev, innan- eller ytterlår passar väl att göra tjälknöl av och som då blir väldigt mört.

Älgstek (fryst) 1,0 styck el. annan viltstek
Lag:

Vatten 1,0 liter
Salt 1,0 dl
Strösocker 1,0 msk
Svartpeppar (hel) 7,0 styck
Enbär 5,0 styck
Lagerblad 2,0 blad

Tillagning  ja bortåt 15 tim
Sätt ugnen på 75°C Lägg den frysta steken i en ugnsfast form. Låt steken stå nertill i ugnen 8-15 timmar beroende av vald ungstemperatur och storlek på din köttbit! Det kommer ta tid! Stick in en köttermometer efter några timmar, när köttet har tinat lite. När termometern visar 55°C är köttet rött inuti, vid 65°C är köttet rosa och vid 75°C helt genomstekt. Jag tog ut mitt vid 65°C

Lag:

Blanda ingredienser till saltlagen i en kastrull och låt det koka upp. Låt kallna.
Lägg den varma steken i den kalla lagen när den är klar. Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet och marinera i 4-5 timmar. Ställ alarm! För om köttet får ligga för länge så blir de alldeles för salt.

Skär köttet i tunna skivor och servera t.ex. med en mjuk och fin potatisgratäng, rönnbärsgele till är även gott. Funkar även perfekt att bara skära sig en bit in på natten eller så gör du en lyxig dagobertmacka! Jag valde att presentera min tallrik med tjälknöl, tournerade morötter, kokt potatis och en trevlig brunsås.

25 december, 2011
av matias
1 kommentar

Chips från down under!

Å inte vilka som helst! Oj fick chips i julklapp! En av mina favoritsorter och dessutom är de inflygna! De kom ändå från down under, Australien! Snacka om sjysst! Syster och hennes familj köpte med sig en påse med chips från Australien när de kom därifrån sist, 2010. En liten påse från en chipstillverkare som heter Red Rock Deli, kan bara säga att den gick åt i ett nafs! Smaken va Lime & Black Pepper. Trodde faktiskt inte att jag skulle få smaka dem igen! Men syster & hennes familj känner en Aussie vid namn Craig Brennan och han hade fixat dem, så att de kunde ge mig en påse i julklapp. Så Craig har rännt runt i Melbourne och letat upp rätt sort och skickat dem ändå från Australien! Inte illa ! Gissa om jag blev superöveraskad när jag öppnade paketet! Chipsen kommer från ett företag som heter Red Rock Deli. Just den här sorten chips smakar rikligt med svartpeppar och lime och en liten gnutta vitpeppar. Det är fräscha smaker inte som man är van vid! Om de är nyttigare än vanliga inhemska Svenska chips skulle jag väl inte tro! Men destå roligare är de i sin smak! Potatischipsen från Red Rock Deli är av den tunna sorten och de innhåller bara naturliga smaker, naturliga färger och inget tillsatt MSG, friteras i solrosolja. Vad sägs om deras andra smakombinationer de marknadsför! Sweet Chili Sourcream, Grilled Chorizo & Caramalized Onions, Vintage Cheddar & Red Onion, Parmesan, Chili and Basil, Honey Soy Chicken, Dijon Mustard and Honey och Sea Salt Balsamic Vinegar. Idel roliga, spännande, annorlunda chipssmaker! Känns som lyxigare chips, iallafall mer genomtänkta smaker än Sveriges chips! Nu kommer en diss! Kebabdrömmen, men va är de för smak! Ge oss några nya sorter OLW och Estrella, jag tipsar om chevrechips, parmesanchips, rökta bbq chips.

Smaken på dessa Deli-Style Lime & Black Pepper chips är toppen! Så goda att de är svåra att lägga ifrån sig påsen när man väl öppnat den och tagit först potatisflaket och krunchat det emellan sina tänder och nu när de här chipsen rest från andra sidan jordklotet, så skall dessa ätas med andakt! Tack för en kul & god annorlunda julklapp. Krunch mums krunch…

 

23 december, 2011
av matias
2 kommentarer

Falcon Julmumma 2011

Fick en flaska mumma av en arbetskompis, tack Kjell! Det va årets julmumma från Falcon vol 5,2 % 50 cl Ska jag va allvarlig så kan jag inte rättvist betygsätta den eftersom jag inte gillar öl. Vars börjar vi? Den luktar öl och den smakar som en korsning mellan öl och julmust. Fin färg, bra skum å mycket humlebeska, ja som många öl smakar tycker jag. Ska jag dricka öl då väljer jag någon ljus sort som Miller eller Corona eller Bud. Annars hoppar jag gärna över öl. Så står de mellan mumma och must så väljer jag alla gånger must. Men de är ju jag! Jag tycker dock att de som gillar öl/mumma ska testa den här iskall till julmaten, de kommer nog tycka den är en höjdare!

Så här skriver de själva om Julmumman: Familjen Skantzes egen julmumma. Brun, stark och mustig. Den härliga doften av julkryddor utlovar en smakupplevelse utöver det vanliga. Passar utmärkt till julbordet eller som alternativ till öl, glögg eller julmust.

Beska: Liten
Färg: Mörkbrun
Smak: Rund och fyllig med mild beska i eftersmaken
Ingredienser: Malt, humle, jäst och vatten
Hållbarhet: 7 månader

23 december, 2011
av matias
4 kommentarer

Grönkålspaj med smak av apelsin & fetaost

För några jular sedan, då jag var vegetarian så gjorde min moster en förträffligt god grönkålspaj till julbordet som smaka sådär ja ni vet ahhh…jag vill ha mer och mer och mer! Men hon kunde inte hitta igen receptet så nu har jag själv meckat ihop en liknande paj med smaker jag gillar. Att de va grönkål och apelsin i, de minns vi båda…men sen minns vi inge mer. Så här kommer min version av Grönkålspaj med apelsin och fetaost Matias stylee!

200 gram grönkål, hackad & rensad
1 gul lök, skivad i halvmånar
lite riven muskot
saften från en apelsin
salt
svartpeppar

Repa grönkålen fint. Ta bort de grova stammarna! Svetta löken, den ska bara mjukna inte ta färg. Lägg även till grönkålen i stekpannan och låt steka en stund, salta och peppra, kläm över saften från en apelsin, krydda med lite riven muskotnöt. Låt steka, puttra 20 minuter alla gånger. Om de behövs späd med lite vatten så de inte kokar torrt. Smaka av. Ställ sedan åt sidan.

Pajdeg:

125 gram smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl rågsikt
2 msk grädde alt vatten
salt och en rejäl överdoftning av cayennepeppar

Tryck ut pajdegen i lämplig form. Nagga degen, och låt vila i sin form i kylen ca 30 minuter, förgrädda pajskalet i 225 grader ca 1o minuter. Ta ut och fyll med din grönkålsblandning samt tärnad fetaost.

De som binder pajens fyllning samman:

3 ägg
1,5 dl grädde
1 dl mjölk
peppar
strunta i saltet, fetaosten är ju rätt salt. Vispas ihop lätt och slås sist över pajens fyllning. Grädda ca 30 min, passa nog så den inte bränns!

23 december, 2011
av matias
Inga kommentarer

Julgodis – fudge den bästa!

Glöm knäck! Glöm trista chokkla-askar! De här är de bland de bästa jag vet! Å jag som inte hade gjort någe hemmagjort godis alls! Åsså får man Anna-Marias fudge! Oj vad glad jag blir! Lite av en tradition att få hennes fudge! Hoppas ni blir avundsjuka, riktigt avudsjuka! Recept kan kanske komma senare…om Anna-Maria tillåter det! Iskall mjölk och några fudgebitar = lycka!

21 december, 2011
av matias
Inga kommentarer

Monbana Chokolat en Poudre de Noël

Köpte hem ett smått fantastiskt chokladpulver. Åter igen, fin burk va!? Har tänkt baka på de men inte hunnit! Så de här blir bara en nyhet att de finns! Köpte de via en chokladklubb, som tyvärr inte finns längre. Det är iallafall ett pepparkaksmaksatt chokladpulver med små små socker kristaller i. Så varm choklad som de är tänkt för eller kakbak är vad jag kommer hitta på med det!