Doft och smak

4 december, 2011
av matias
3 kommentarer

Ikväll blev de bara…

Ja ikväll blev det bara ett matfoto här på min blogg. Lite magert! Ja jag vet!

Kalla den, en ide i bild. Nästa gång jag gör denna förrätt, så blir de med ”recept”, om nu de behövs. Hålltillgodo med denna bild. Kan bara säga att gulbeta, smakar gudomligt gott!

3 december, 2011
av matias
2 kommentarer

Micra bacon?

Micra bacon? Blir de bra? Tänkte vinna lite tid i köket samt vinna lite yta på spisen, så jag köpte på mig en rosafärgad grisbricka. En sk Piggy bacon tray av märket Joie. Körde in 4 bacon skivor i den, man kan nog få in 5, åsså på med locket! Jag körde på 750 w:s effektläge på micron. Väntade en minut & sen öppnade jag micron och tog ut brickan sen när jag lyfte av locket fick jag syn på 4 stycken ”kremerade” baconchips hmm hmm! Inte helt nöjd!

Så jag ladda om den med tre bacon strips denna gång. Och körde 2 minuter & 30 sekunder. De är beräknat ca 1 minut för varje baconskiva. Då blev de som jag ville ha de!
Kommer användas rätt ofta här i mitt kök, speciellt till frukost och att man sen kan man diska fatet & locket i sin diskmaskin är ju ett plus! Fatet man lägger baconskivorna på, har upphöjda räfflor, så att en del fett rinner av.

Lite slarv av mig, glömde att ta kort på baconet, när de komme ut ur mackapärn klart!

Inköpt hos Ninasmat

3 december, 2011
av matias
Inga kommentarer

Salt lakrits med finess part 2

Köpte på mig mer lakrits från Johan Bülow! Både salt & söt. Men de får hamna under samma inlägg. Måste ju bara testa 2011 limited med en smak av hallon samt nummer B med passionsfruktssmak. Sen sist ut i detta lilla test är nummer 2 Johan Bülows saltlakrits.

Men vi börjar med 2011 med smak av hallon. Absolut en julgodis att ställa fram, de är fina ”små” kulor i glittrigt silver, under silverskalet är det choklad & innanför de lakrits. De är så snygga så man vill nästan inte äta upp dem! Att de är något syrligt fruktigt i dem känner man helt klart. Men någon stark hallonsmak är det ju inte att tala om. Iofs skulle de väl inte va som en Fifty Fifty klubba (jag hade väntat mig en sån smak explosion)

Johan Bülows passionfrukt nr B, goda men 2011:an är godare tycker jag! Stora gula kulor som smakade mycket! Lite för mycket rent av! Äsch vad jag klagar.

Sist men inte minst, purfärsk saltlakrits. Saltlakrits är ju helt klart min favorit! Mjuka och lagomt tuggmotstånd i dem. Bra salt smak, men om du står och väljer mellan dessa eller Super Salty från Lakritsfabriken i Ramslösa finns enligt mig inget att fundera på. Heja Lakritsfabriken!

Jag köpte dessa från Ninasmat

3 december, 2011
av matias
1 kommentar

Vilken trevlig bekantskap!

Test av en ångkokare i silicon från Lékué – Family Steam Case

Magert innehåll blev det i denna testomgång, de jag stoppade i min ångkokare alltså! Jag slantade purjolöken & la de på botten, laxportionsbitar ovanpå, kryddade med salt & peppar o en trevlig fisk-krydda. Igen med silicon locket. Placera din Steam Case i mitten av ugnen (man kan även använda den i microvågsugn) i 200 grader & de stod 8 minuter i ”receptet” men jag körde faktiskt 17 minuter för att min lax skulle bli klar! Men så hade jag inte heller tunna fjärilsfileér heller, utan tjocka portions bitar! Krävs nog lite tweaking med tiden, så nästa gång testar jag med ca 15 minuter & låter den vila någon minut innan jag käkar. Men jag va så hungrig!


Så hur blev de då?

Laxen smakde otroligt mycket! Verkligen mycket, eftersom fisken ångkoks i sina egna safter. Purjolöken oj oj oj! Skulle ha haft i massor av purjolök!

Säger bara nästa gång!

Lax på grön bädd av purjo & hyvlad morot som serveras med pressad potatis & en god sås till – Hur gott låter inte det så säg! Längtar tills nästa gång jag ska äta fisk igen!
Ett enkelt och nyttig sätt att tillreda fisk på.

Å de är ju inte bara fisk du kan tillreda i den, men huvudsakligen kommer nog jag göra det. Jag hittade Lékué Family Steam Case (valde att köpa den lite större eftersom jag rätt ofta har gästar) Så kolla in dem! De finns i en mindre variant oxå. Inköpt hos Ninasmat – En köksbutik på internet med snabb & personlig service! Alltid kul att öppna paketen därifrån & finna något extra medstoppat, tex smakprov!

3 december, 2011
av matias
8 kommentarer

Saffransdrömmar

Ingredienserna är beräknade för ca 30 stycken! Beror ju på hur stor du gör dem! Jag fick kanske ut 15 – 17 stycken!

1/2 påse med saffran
1 tsk sprit
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
50 gram smör
1/2 dl rapsolja
2 dl strösocker

Så här fixar du ihop saffransdrömmarna:

Börja med att värma upp ugnen till 125 grader
Finstöt saffranet med lite socker & slå på spriten, låt de dra minst 10 minuter

Använd gärna en matberedare när du ska göra degen. Bland de torra ingredienserna med smöret och tillsätt saffranet/spriten. Kör tills allt är finfördelat. TIllsätt oljan och kör nu snabbt ihop till en smulig deg! Den blir väldigt smulig. Nyp sedan ihop till kulor eller forma till kulor heter det väl egentligen! Lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt ugnen ca 20 – 25 minuter. Men kakorna skall inte få färg!

Receptet kommer från Maud Onnermark

30 november, 2011
av matias
3 kommentarer

KGM

En vanlig varm macka, så sa en kompis till mig när han åt den hemma hos mig när jag gjorde den för första gången! Ja man kan väl säga han har rätt, men för mig en varm macka något mindre kul. Det är en sån där som man gjorde på hemkunskapen, med en skinkskiva, skivade tomater och massor av ketchup å möjligtvis hade man även i lök å på de riven ost. That was it! Inte så kul!

Tycker den här mackan spöar alla varma mackor jag smakat! Cuban sandwich som den kallas Over there. Populär på Cuba, Latin America och speciellt poppis i Miami enl internet. Det finns massor av recept på den & alla säger att JUST deras är det rätta!  En del har majonnäs på sin, en del säger de är att häda, en del har salami på sin! Så jag kör utan både majjon & salamin! Men även jag har mixtrat med receptet, för orginalet innehåller fläskött som ofta marinerats i en sorts citrusjuice vi inte har här, som heter naranja agria, men om man blandar juice från 2 apelsiner och 1 lime och 1 citron, så ska man få fram något som liknar just den juicen/frukten. De ska jag testa till sommarn när jag gör mojo! Sen grillar man fläskköttet sakta innan man skär tunna skivor av det. Jag kör rostbiff i min!

Till min försvenskade KGM (Kubansk grillad macka) behöver du:

Kubanskt bröd, jag använde mig av baugettebröd. Nästa gång ska jag baka Cuban bread!
kokt skinka, några skivor
senap
rostbiff, några skivor
ostskivor, cheddar eller edamer eller någon annan trevlig ost
tunnt skuren saltgurka

Grädda din baugette så den får fin färg, dela den på mitten men försök att inte skära den itu, stryk senap på brödet. Lägg på ost och skinka, rostbiff, saltgurkan och gör de gärna i lager. Vik över brödhalvan, ja locket eller vad man ska kalla de.  Pressa ihop det rejält, de ska bli platt & grilla det sedan under press av en tegelsten (rustikt) i en grillpanna eller i sandwichgrill om du råka ha en sån! Brödet ska få fina grillränder.

Drick gärna en cola till, eller en juice, eller en iskall öl.  God som måltid eller som ett rejält midnatts snacks! Du blir mätt! De kan jag lova!

29 november, 2011
av matias
6 kommentarer

Ensalada Rusa eller Rysk sallad

Den har många namn & den verkar finnas i alla Öststats kök, i lite olika versioner. Ensalada Rusa kan man även hitta på tapashak i tex Spanien & översatt blir Ensalda Rusa, Rysk sallad. Den liknar ”vår” legymsallad, om man ska försöka likna den vid något. Vi pratar alltså om en kall sallad.

Du behöver:

2 kokta potatisar, tärnade i kuber
1 kokta morötter, tärnade i kuber
1 burk tonfisk i vatten, körde jag med.
2 hårdkokta ägg, tärnade i mindre bitar
1 dl gröna ärtor
en halv rödlök, hackad
1 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger, champagnevinäger
1 – 2 dl majonnäs
1/2 dl urkärnade gröna oliver
salt & vitpeppar

Smaktillägg som jag kommer ha i min Ensalada Rusa nästa gång är:

hackad röd paprika
saltgurka
hackad dill
vitlöksklyfta

Tillredning

Koka inte sönder potatisen, de ska just va färdigkokta, du vill kunna tärna dem i kuber och de går inte om du kokat sönder potatisen och detsamma gäller för morötterna. Blanda ihop alla ingredienser försiktigt och ställ i kylen någon timma. Låter du den stå över natten då blir den ännu godare! Garnera med äggklyftor & saltgurka. Gott på rostat bröd eller som tillbehör till tex fisk, passar fint att ha med en sommar picknik, eftersom du serverar den kall (börjar dock kännas rätt avlägset  med picknik nu)

28 november, 2011
av matias
7 kommentarer

Grön våffla med tillbehör

Sett flera bloggar/kokböcker som gjort gröna våfflor. Så här kommer mina, som sig bör har jag återigen glömt dillvippan på bilden! Gaah de stör mig! Ska skriva ut en mall till mig själv som jag ska ha tillhands när jag ska till att fotografera Matias – Har du glömt något!?
De tror jag blir bra för mig!

Jag körde på Ekströms frasvåfflor, men kan ju givetvis göra egen smet. I smeten vispade jag ned dill, som jag hade i frysen. Garnerade gjorde jag med creme fraiche, men hade egentligen velat ha smetana! Röd stenbitsrom & rökt lax, hackad rödlök samt några varv med vitpepparn över så va de klart!

En trevlig förätt att inleda en bättre middag med! Men idag, hör & häpna, så blir det gröt!

27 november, 2011
av matias
4 kommentarer

Annorlunda topping till dina pepparkakor

Jag kommer inte ha pepparkaksbak & lussebullar på min blogg, ja iaf inte vad jag tror! Men något till adventsfikat kan jag ju bidra med! För flera år sedan va jag på adventsfika hos en kompis och blev lite fundersam när min kompis mamma ställde fram stora pepparkakor toppade med creme fraiche & tunnt skuren rökt lax, och en liten dutt hjortronsylt överst! De bara såg så märkligt ut! Min tanke! Kan de här va gott!? Men de smakade verkligen inte märkligt, kan jag berätta! Vilka smaker, otroligt gott! Är glad för att jag fick prova denna smakrika combo! En vinnare som återkommer varje advent i mitt hem.

Du behöver:

goda (helst stora) pepparkakor
creme fraiche det  skulle säkert funka med smetana.
rökt lax, tunnt skuren
hjortronsylt

Våga testa denna combo, något nytt till glöggen, om man nu råkar gilla glögg. Ätes på en gång eftersom pepparkakan annars blir hängig/soggy.

25 november, 2011
av matias
7 kommentarer

Skaldjurs Gateau

Visste att de här skulle bli en sk fem etta! Vilka smaker! Definitivt värt allt pill! Riktigt lyxig å rätt expensive att göra den passar utmärk på tex Nyårs festen! Ser den inte läcker ut!? Så säg!

6 port.

12 skivor formfranska
1dl creme fraiche
2dl majonnäs
100g philadelphiaost
100g skalade räkor
100g kräftstjärtar
50g crab fish
3msk purjolök
1msk finhackad gräslök
1msk finhackad dill
1tsk aromat
1krm salt
½ krm vitpeppar
1msk citronsaft

Till garnering:

 

100 gram strimlad rökt lax
30 gram skalade räkor
30 gram kräftstjärtar
30 gram laxrom
citronklyftor
edamerost
paprikapulver
färsk dill

Mixa skaldjuren med créme fraiche, majonäs, philadelphia och pujolöken, blanda i dill, citronsaft och kryddorna. Stansa ut ca: 8cm rundlar av formfranskan och lägg en rejäl klick av röran på brödet och varva med ett nytt bröd. Bre majonäs runt om och ovanpå, hyvla sedan osten i långa strimlor och doppa ena kanten i paprikapulver. Vira den runt bakelsen med den doppade sidan uppåt, garnera sedan toppen med laxen, räkorna, kräftstjärtar, citron och dill.

Receptet kommer från Världens bästa matblogg