Minns denna tårta sedan jag var liten och va och fikade hos min kompis. Hans mamma Gunilla hade gjort den. Riktigt god och mäktig och lyxig! Ville genast ha receptet på den. Skrev av det och mamma har förvarat det handskrivna recepet åt mig i alla år. Så just innan Nyår kom jag på att jag ville baka den. Hade tänkte hinna med att få ut den veckan före Nyår så ni hade något nytt och annorlunda att bjuda på! För mig kommer den aldrig heta Lenas mandeltårta utan den kommer heta Gunilla Normarks mandeltårta, för då vet jag vilken tårta vi pratar om!
Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Vispa äggvitorna till ett mycket hårt skum, vänd ner mandelmassan. Markera två drygt tallriks stora rundlar på ett välsmort bakplåtspapper, inom de cirklarna ska du hålla dig med din smet. Grädda bottnarna samtidigt i 175 grader i ca 17 minuter, låt plåtarna byta plats efter halva tiden. Lossa bottnarna genast när de kommit ut ur ugnen. Låt dem sedan kallna helt.
Till krämen:
Lägg äggulorna, grädden och sockret i en liten rostfri kastrull, Sjud allt försiktigt (under ständig omrörning) i ca 4 minuter eller tills dess att krämen tjocknar. Lyft kastrullen från värmen och lägg i blockchokladen i delade bitar. Låt det hela smälta ihop och sedan svalna av lite, men inte kallna! Tillsätt nu mjukt smör i klickar. Lägg den sen helt kalla krämen emellan och ovanpå och strö över rostade mandelspån.
En riktigt mäktig lyxtårta som räcker och passar till många, ja även till dem som inte kan äta mjöl! Allergiker ska såklart se upp!!!
Surfade loss på Pinterest igår på dagen och hittade detta häftiga recept! Jag älskar ju Asiatiska smaker och så bra när man kan laga till de smakerna hemma!
Svårt? Nää inte särskilt! Tar det långt tid? Nää! Men du bör ha ett välförsett skafferi. För du behöver en hel del kryddor och såser! Det jag saknade var kycklingen!
Hon jag hittade receptet hos har i sin tur kopierat det av Andrew Zimmern – Grandmothers´s Chicken Wings hittad via portalen Food Neetwork.
Så här kommer min Svenska översättning på receptet.
Ingredienser:
16 kycklingvingar eller klubbor
3 msk sesamolja
0,75 dl sake
0,75 dl soja sås
0,75 dl vatten
1 halv dl mörkt socker, körde på farin själv.
1 halv dl mirin
1 halv dl ostronsås
4 stora tunnt skurna bitar ingefära
1 hel kanelstång
3 hela stjärnanisar
1 jalapeño säger receptet, tycker själv välj någon chili med mer klös i!
Garnering:
Hackad salladslök
Sesamfrön
Så här gör du
Hetta upp sesamoljan i en vid gryta och låt alla kycklingvingarna alt klubborna få fin färg på båda sidor. Tillsätt alla övriga ingredienser och deglacera pannan med din marinad. Se till att kycklingen åker runt ordentligt så att vätskan täcker kycklingen någorlunda jämt!
Lägg på ett lock och låt småputtra i 10 minuter. Tag av locket och rör runt kycklingen och låt de koka ihop i ytterligare 10 – 20 minuter. Du vill att såsen ska ta ihop och bli riktigt sticky! Att såsen täcker kycklingen bra! Avsluta med lägga upp på serveringsfat eller servera ur stekpannan på bordet, strö över hackad vårlök och strö över rejält med sesamfrön!
Nästa gång fegar jag nog inte med chilin, tycker att maträtten va god och nog blev den sticky och glansig, men saknade hetta!
Gillar ni chicken wings testa och gör dessa och va inte så fin i kanten. Sån här mat käkar man vilt med fingra!
I höstas gjorde jag flera burkar tomatmarmelad, då på gröna omogna tomater smaksatta med timjan. Testar nu och gör en med köpta (bleka) tomater samt att jag kryddar med äkta vaniljstång och den mycket speciella kryddan långpeppar. Rätt ovanlig så du lär få leta! Du hittar bla långpepparn hos Oli Oli och numera har även Herbaria långpeppar.
Långpeppar (Piper Longum) fakta: var troligvis den första pepparsorten som nådde oss i Europa från Asien. Dess popularitet avtog i takt med att svartpepparn blev vanlig. Idag är kryddan rätt ovanlig i europeisk matlagning, men används fortfarande i indisk matlagning och inläggningar, men har återigen blivit populärare i våra kök. Piper longum odlas i Asien.
Smak: den har en het, skarp, lite sötaktig smak och kan påminna lite om enbär. Den doftar tjära och rök och har en lång eftersmak.
Långpeppar en trevlig lite udda krydda som jag gillar!
De här behövs för min marmelad:
Steriliserade burkar och lock. (Koka dem eller låt dem gå i het ugn)
500 gram tomater
1,5 dl syltsocker
1,5 dl strösocker
halv urskrapad vaniljstång, låt gärna själva vaniljstången koka med!
2 stycken hela långpeppar
saften från en pressad lime
Börja med att kryss-snitta tomaterna i botten, koka upp rejält med vatten och lägg i tomaterna och låt dem gå nån minut. Ta upp tomaterna och lägg dem genast i iskallt vatten, då blir det lättare att dra av skalet från tomaterna. Skär i grova klyftor och ta bort alla kärnor. Tycker de blir finare marmelad om du tar bort kärnorna! Hade lite brått igår och några kärnor hängde tyvärr med gr gr gr…så jag rekommenderar att ni passerar den genom en sil, på så sätt får du en helt slät marmelad och dessutom utan kärnor!
Ta fram en lämplig kastrull och lägg i alla ingredienserna och koka sedan sylten sakta i ungefär 1 timme. Ta bort långpepparn och vaniljstången, de har nu gjort sitt! Passera gärna genom sil för att få bort alla kärnor.
Hälls sedan upp i steriliserade burkar, vrid på lock och sedan är de klara att ges bort. Perfekt till ostbrickan. En bit brie och lite tomatmarmelad and your in heaven!
En kaka som jag fick recept på när jag gick i skolan och gjorde min praktik på numera nedlagda sinnesjukhuset Umedalen på avdelningen Stormen! Oj många år sen, men tur för mig att mamma har bra koll på recepten, de få jag skrev upp! De kommer några då och då här på bloggen framöver!
Sluta och surr nu och kom till receptet till kakorna!
Först på spisen och sen i ugn! Glöm ej att knäppa på ugnen på 175 grader!
Skålla och finhacka mandeln, lägg ner med de övriga ingredienserna i en kastrull. Koka i 8 minuter! Bred sedan ut på bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, mitt i ugn ca 10 minuter! Medans du gräddar smälter du chokladen du ska pensla ovanpå kakan i ett vattenbad. Tag ut och låt kakan svalna lite och pensla sedan med smält choklad, gärna mjölkchoklad. Skär i rutor, medans kakan är varm. Förvaras sedan bäst i frysen och ”tas” fram när du får kaffefrämmande! Gott!
Vilken lyckad kväll det blev med premiär för Koreansk mat ifrån mitt hem! He he mitt kök är ganska så stökigt och stökigare blir det, men värt allt stök kan jag lova!
Nedan följer ett gäng bilder både från mobilen och kameran! Bäst att tillskriva det så ingen är jobbig och skickar en massa mail och klagar!
Hade ingen bordsgrill som de har i Korea, utan vi stekte köttet på ett stekbord inköpt på LIDL. Funkade ypperligt!
Gjorde egen Kimchi, vilket är grönsaker man syrar. Till det serverade jag kött jag först marinerat i päron, man kan även använda kiwi för att möra, sen slog jag på marineringslagen.
Mitt körschema
1 – gör Kimchin, gärna några dagar iförväg så den hinner syra till sig!
2 – gör marinaden
3 – gör dressingen, gjorde rätt mycket! Å valde att göra den mild.
4 – duka fint
Gör gärna några smårätter till, tex daikonsallad, mm
Baechu kimchi (배추김치)
1 kg salladskål
6 salladslökar
Saltlake:
1/2 dl salt
1 liter vatten
1. Skölj kålbladen och skär dem i grova bitar.
2. Lös upp saltet i vattnet i en stor skål och lägg i kålen.
3. Lägg på en tallrik som tyngd och låt stå över natten.
4. Häll bort vätskan och skölj kålen noga under rinnande vatten.
5. Skiva salladslök i tunna skivor eller strimla purjolöken fint, gärna på längden.
6. Rör ihop kryddblandningen i en stor skål.
7. Blanda ner kål och lök i kryddblandningen. Packa kålen tätt i en stor glasburk, men inte ända upp till kanten. Lägg eventuellt en tyngd på kålen, och sätt på ett lock.
8. Låt stå 1 dygn på ett svalt ställe och därefter i kylskåp minst fyra dagar.
9. Kimchin är klar att ätas! Förvara i kylskåp. Håller minst en vecka.
Daikonsallad
800 gram rättika / daikon, skala och skär i tunna skivor och sen i halvmåne. Använde själv en osthyvel!
2 tsk salt
5 dl risvinäger
2 1/2 dl socker
1 dl vatten
2 cm krossad ingefära
Skölj rättikaskivorna i kallt vatten. Låt rinna av i ett durkslag. Bland med salt och låt sedan stå i ca 1 timme.
Koka upp risvinägern, sockret och vattnet och rör tills att sockret smält. Ta av från värmen. Låt svalna lite.
Tillsätt rättikan och ingefäran. Låt svalna helt. Lägg sedan över i en burk som du har lock till. Förvaras i kylen och där håller den länge!
Bulgogi (불고기) kan översättas ”eldkött” och är marinerad strimlad biff som på traditionellt vis steks direkt vid bordet och serveras med ris och kimchi som man rullar in i salladsblad.
4 portioner
ca 800 gram lövbiff eller strimlad entrecote.
3 msk finrivet päron eller mosad kiwi
Marinad:
1 dl japansk soja
3 msk farinsocker
2 salladslökar, tunt skivade
2 klyftor finriven vitlök
3 msk sesamolja jag hade nog bara drygt 1 msk, då jag va rädd den skulle ta över!
2 msk rostade sesamfrön
1 msk nymalen svartpeppar
Dipsås:
1 msk sojabönpasta fick jag utesluta för jag hade ingen!
1 tsk pressad vitlök
2 tsk chilipepparpasta (”red pepper paste” från Korean Food) eller lika mycket torkad malen chilipeppar. Köpte denna chilipasta och gjorde nog dubbel sats och tillsatte både mer olja och mer vatten, ville inte att mina gäster skulle tycka de va för stark.
1 tsk rapsolja
2 msk vatten
sesamfrön
Blanda det tunt strimlade köttet först med päron eller kiwi. Låt stå 10 minuter. Blanda sedan med marinaden och låt stå någon timme i kylen.
Rör ihop ingredienserna till dipsåsen, vispa och låt sedan sjuda på svag värme i några minuter. Låt såsen svalna av helt, ja bli kall.
Nu hade jag ingen äkta Koreansk bordsgrill utan ett stekbord jag köpt på LIDL för en liten peng. Visade sig fungera utmärkt! Trevligt för alla att sitta runt och steka och samtala runt bordet, alla är med i matlagningen. Perfekt samtals ämne runt bordet typ passa mig ditten och datten skålen.
Koka vanligt vitt ris, lägg upp salladsblad, häll gärna upp dressing/dipåsåsen på små fat, alla får ett eget att doppa sina grönsaksrullar i. Så först salladsblad, sedan ris, kimchi och toppa med eldskött och rulla sedan ihop till en rulle och doppa i din dipsås! Daikonsalladen är god att äta mellan varje rulle, funkar lite svalkande. Fantastiskt gott, rent av löjligt god mat blev det.
Alltså jag älskar lakrits å speciellt salt sådan! Jag hade grymt stora förväntningar på lakritsen ifrån Svenska företaget Haupt Lakrits! Förpackat i as snygga burkar med snäpplock, tillochmed gummiring som tätar fint när man stänger igen burken. Exklusiv lakrits i fin förpackning! Men är allt guld som glimmar?
Imponerad av burkens design, men inte av lakritsen. Lakritsen är visst lyxig (runt 80 kronor burken) och den är välgjord, de måste jag lägga fram. Kokad och förpackad i Kista, Stockholm. Men lakritsen föll verkligen inte mig i smaken! Otroligt hypad produkt! Mer snygg än god tycker jag! Nä då far jag mycket hellre över bron (Danmark) och köper min lakrits ifrån Bülow! De är lakrits i min smak! Ni kanske anar vart denna lilla recension tar vägen. Matias tar fram stora motorsågen…brum brum.
De jag testat från Haupt Lakrits är:
Söt Krisp – Godast av dem jag testat! Krisp är en kula med vitt sockerskal och innanför det mjölkchoklad och innerst en kärna av söt lakrits. Chrunchar fint när man biter i den. Bäst i test!
Salt med hela 9% lakrits ifrån Kalabrien, ja inte ens de hjälpte tyckte jag! Haupt låter visst sin lakrits Salt mogna till sig i 10 veckor. De tror jag är ett misstag. Tyckte iaf att saltlakritsen ifrån Haupt va torr & jätte jätte tråkig och speciellt mycket salt smakade den inte heller! Innehåller mycket lakrits, hela 9% gentemot andra konkurrenter som sägs ha 2 % Men som sagt hjälpte inte ens det!
Söt CHOK en kula med ett mörkt chokladhölje rullad i lakritspulver och med en söt lakritsbit inuti! Helt okej, god choklad.
Jag tycker istället ni ska testa någon premium lakrits ifrån Lakritsfabriken eller ifrån min favorit John Bülow! Sorry Haupt, men jag köper inte någe mer lakrits ifrån er!
Inbjuden som utvald bloggare i Arlas julgodistävling i år. Kul att bli uppmärksammad! Så himla kul att fler och fler ser min blogg och mina blogginlägg, om de jag brinner för just käk och livets goda!
1:a pris man kan vinna är att Årets kock rockar loss hemma hos dig i ditt kök! Man vinner alltså en middag för 6 personer tillagad av årets kock! Fränt!
Så här kommer mitt tävlingsbidrag på en enkel men mycket god gräddkola!
Gräddkola med smak av vanilj
Du behöver:
225 gram farinsocker eller rårörsocker
75 gram osaltat smör
1 dl kaffegrädde
ett par droppar vaniljessens
Gör så här:
Börja med att olja in en form som är ca 15 cm i fyrkant, bottna gärna formen med bakplåtspapper, så att du kan lyfta upp kolan lätt när den är klar.
Värm långsamt upp sockret tillsammans med grädde, 1 msk vatten i en tjockbottnad kastrull. Rör om med en träsked tills allt socker lösts upp och smöret smält.
Koka upp, täck med lock och låt koka 3 minuter.
Lyft av locket och koka utan omrörning! Koka kolasmeten tills den kommer upp i 121 grader (hårt kulprov) Häll upp massan i formen och låt stå tillsdess att du kan skära ut rutor.
En kola som lämpar sig mycket bra att vira in i papper, fina att tex lägga på glasburk å ge bort som en liten gåva.
Det finns även en öppen del för er oinbjudna att lägga upp och blogga era favvo recept på godis! De gör ni via Instagram å då med bild och kort beskrivning på just ert godis, så sätt igång och gör lite julgodis nu och glöm inte att hashtagga med #arlajulgodis eller använd denna länk dvs om ni inte använder Instagram. 1:a pris i denna öppna julgodistävling är ett hembesök av Årets Konditor! Även böcker och annat smått & gott utlovas, tex presentcheckar.
Här kommer ett tips på ett alkoholfritt bubbel i fin flaska! Det är en cider ifrån The Spice Tree med smak av grape!
Varför inte välja ett alkoholfritt alternativ att skåla in det nya året med i år! För oss som inte vill ha skallebang dagen efter eller för oss som jobbar kanske!? Eller något så enkelt som en vit nyårsafton! Har ni prövat?
The Spice Trees Grand Cru 100% White Grape är en lätt mousserande härlig god cider kort och gott! Why dont you give it a try! Köpte mitt exemplar på Marias Blommor och jag tror den kostade runt 50 lappen!
Årsmust! Kan det va något? Det är Apotekarnes som släpper en limiterad utgåva av sin must, som i år är smaksatt. Fast jag tänker inte avslöja med vad! På flaskans baksida så kan man dra loss en bit ur etiketten och läsa vad den är smaksatt med.
Sjukt snygg flaska med äkta kork som panga iväg rajt upp i taket när jag skulle öppna flaskan! Hade dock inte förväntat mig en projektil till kork!
Nå var denna årsmust något att ha? Va den särskilt speciell? Vi som drack tycker den va lite annorlunda, hur ska man skriva? rundare, lite djupare i sin mustsmak.
Svårt de här med att beskriva smaker. Men kul och trevlig att ställa fram på bordet, eftersom den kommer i en sån fin flaska. Annars tycker jag nog vanlig must funkar minst lika bra.
Såklart försäljningsknep att sälja dryck i fin flaska fast det är ju inga stora pengar de handlar om, men som sagt vanlig must funkar minst lika bra!
Haft den rätt länge i min ägo, men inte riktigt kommit ihåg den! Men så i Fredags skulle jag göra en svampsås med diverse (blötlagd) torkad blandsvamp och höftade i lite av just denna Tryffellycka. Vilken höjdare till sås det blev! Den lyfte verkligen! Så får ni inte till den rätta smaken på er svampsås, förstärk den gärna med lite av Herbarias Tryffellycka och jag kan nästan lova er att ni lyckas med svampsås! Otroliga svampsmaker lyckades jag få fram i min rätt enkla sås.
Innehåller: stensalt, rårörsocker,ädelkastanj, karljohansvamp,svart trumpet svamp, Svartpeppar, tryffel, kungsmussling, maitake svamp, mandelsvamp och smörsopp! En hel del svamp alltså i denna blandning. Pulvret, stoftet i burken är extremt finmalet och löste lätt upp sig när de fick sjuda med övriga sås-ingredienser.
Kan innehålla spår av nötter, gluten, selleri och senap samt jordnötter. De flesta av ingredienserna ja alla förutom saltet kommer ifrån kontrollerade ekologiska odlingar.
Köpte nog min ifrån Ninas mat, som just nu har butikspaus men ni hittar den nog i en välsorterad delibutik, annars får ni fråga efter den eller kika här på återförsäljare!