Doft och smak

2 februari, 2015
av matias
2 kommentarer

Jalapeño-poppers eller chili bites

Hör ni till dem som gärna köper till de där goda friterade nuggetsen med smältost & jalapeño i? Jag är en sån, inte alltid men då och då köper jag dem till min meny!
Googlade och You tubade runt och hittade själva tillvägagångs sättet. Har inget recept, utan ni får höfta lite!

IMGP0927

De här behövs:

Riv cheddarost, kanske 2 dl
ca 2 dl vanliga riven ost, vilken som bara den är god
1 förpackning cremecheese
hackad inlagd jalapeño, allt efter smak
vetemjöl
panko (Japanskt ströbröd)
1 uppvispade ägg

Het olja att fritera din jalapeño-poppers i!

IMGP0992

Så här gör du:

Blanda samman allt i samma bunke, de ska bli en ganska fast massa. Är den lös så riv i lite extra ost! Forma med hjälp av en matsked kulor, ta ungefär en msk ostmassa till varje kula ev lite mer. Jag formade dem snabbt sedan i handen, lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Vispa upp äggen lite lätt i en skål, på en tallrik öser du upp vanligt vetemjöl och i den andra öser du upp rejält med panko!

IMGP0986

Rulla dina kulor först i vetemjölet, sedan i det vispade ägget, sedan rullar du runt dem i panko. Visst du blir kladdig, va hade du väntat dig! Sen ner i äggvispet igen för att åter rulla runt en sista gång i panko. Tag upp och forma dem lite till om du inte gillar formen. Ställ åt sidan, gärna i kylen. Värm upp din olja, helst i en fritös där du lätt kan kolla till dina poppers. Fritera dem gyllene i ca 2 minuter i 170 grader. Låt rinna av på hushållspapper innan du serverar dem. Goda med en iskall läsk alt öl!

IMGP0951
Riktigt goda! Fast nästagång jag gör dem, så ska de innehålla mer inlagd jalapeños, de ska ju trots allt hetta till lite i munnen! De som blev över, de frös jag in. De borde funka!

28 januari, 2015
av matias
Inga kommentarer

Frozen Mississippi mud pie

Kräftor, blues, någon öl, och sedan en efterätt på det! Å med den här efterätten kan inget gå fel! Så damn good! Innehåller ju kaffe, choklad och konjak! Kan inte bli mycket bättre. Man kan säkert pytsa i whisky om man hellre vill ha den smaken på sin mud pie!  Recept Allt Om Mat Nr 13 2010 av Fredrik Zäll

IMGP0740

Det här behöver du till att göra just din mud pie!

Botten:

75 gram smör
10 digistivekex

Kaffefyllning:

2 1/2 dl strösocker
3 1/2 dl grädde
3 äggulor
3 msk Maizen majsstärkelse
2 msk vatten
25 gram smör
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk snabbkaffepulver, hade inge pulver hemma så tog lite kokt esprosso istället!
1 msk konjak

Chokladfyllning:

75 gram mörk choklad
1 äggvita
1 dl vispgrädde

IMGP0740 IMGP0742
Gör så här:


Smält smöret. Krossa kexen och blanda med smöret. Tryck ut smulorna i en form med avtagbar kant som du ska ha täckt invändigt med bakplåtspapper, som helst ska sticka upp över formens kant.  Platta till ordentligt, rent av hårt. Ställt formen i kylskåpet.

Kaffefyllningen:

Blanda socker, grädde, äggulor och majsstärkelsen utrörd i lite vatten, i en kastrull. Värm under vispning till en tjock och slät kräm, kanske tar 15 minuter. Vispa ner smöret.
Rör i vaniljsocker, kaffet och konjaken. Häll upp smeten i din form och låt svalna. Ställ den sedan i frysen i 2 timmar.

Chokladfyllningen:

Smält chokladen i ett vattenbad. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Vispa grädden så den är fast.  Vänd sedan ner lite av den smälta chokladen i grädden.  Vänd sedan ner alla choklad i grädden och rör tills du har en slät kräm. Vänd försiktigt in/ned äggvita i smeten.  Bred ut chokladfyllningen ovanpå den nu frusna kaffefyllningen. Täck med plastfilm och ställ in i frysen i 8 timmar.

IMGP0734

Vid servering:

Ta ut pajen och lossa den ifrån form och papper, låt den gärna ”tina” i 15 minuter. Toppa med riven vit och mörk choklad!

Ps Ni får ingen bild där jag serverat en bit, då jag inte tänkte på de, utan jag hade full sjå att skeda in den lätt frusna pajen in i käften. Men The Frozen Mississippi mud pie har 2 lager!

 

23 januari, 2015
av matias
Inga kommentarer

Thai smoked sausage 

Aldrig någonsin gjort korv förut och hey det är ju jag så varför göra en vanlig lättsam korv när man kan krångla till det lite, så efter några vändor till Thaimatbutiken inne i Umeå så hade jag allt hemma! Skred till verket men tänkte inte att jag skulle va tvungen att stå ut i minus 6 grader och fippla på och vända korvarna då och då, fylla på ved och lägga på blötlagd ved för att få den där häftiga härliga röken att bolma. Sen är det bra om man väljer att sätta igång i tid med ett sånt här projekt för nu fick jag lov att använda ficklampa hela tiden. Men de va de värt! Rackarns god kom det till att bli!
Hittade receptet här Fantastiska bilder och en bunt trevliga recept som jag vill pröva framöver. Här kommer min snabb översättning av receptet!

 

Du behöver:

 

250g mald fläskfärs, jag använde nog upp en liten låda, 400 gram
2 msk fisksås
1 msk palmsocker
1 ägg
drygt halv dl kokosmjölk
2 msk hackad limeblad
3 msk hackad koriander

paste:

IMGP0334

4 röda torkade chilies, blötlagda och urtagna på kärnor
”rejält” med salt
2 msk hackad citrongräs
1 msk hackad galangal
3 msk puread vitlök
4 msk hackad schallottenlök
1 tsk räkpasta
drygt 1 dl rostade jordnötter, jag tolkade receptet lite fel så jag hade nog i lite mer. Å kom ihåg att mortla dem ordentligt! Risk att de sticker hål i fjälstren annars!

Blötlägg fjälstren i tid, annars finns det risk att de spricker när du ska fylla dem. Minst 2 timmar helst 6 timmar eller över natten. Byt vatten ofta!
Gör iordning din paste:

Mosa alla ingredienser i en mortel, de sägs att resultatet blir inte lika bra om du kör de i en foodprocessor. Mixa sedan ihop din paste med färsen och övriga ingredienser. Blanda väl! Ställ sidan in din korvsmet i kylen, låt den stå några timmar.

Nu är det dags att rengöra fjälstren, skölj kallt vatten genom dem flera gånger. Sedan tar du ut din korvsmet och lägger upp den på ditt matarbord. Styr på fjälsten på korvhornet och kör igång. De är nu vi stoppar korv! Jag valde att knyta med kökssnöre längst ut och sedan körde jag igång. Mata på så mycket smet du vill, jag tror jag fick två stora korvar och tre lite mindre. Man kan om man är duktig/korvproffsig, bara snurra fjälstren några varv för att avgränsa och bestämma korvens längd. Som sagt jag valde att knyta varje länk.

IMGP0346

Hade gärna haft fjälster sån de har för prinskorvsproduktion. Tycker mina korvar blev rätt maffiga! Sen lägger du din korv på en ren bricka och ställer tillbaks dom i kylen i någon timme.
Dags att fyra igång din rök!

IMG_20150122_183510_1

Har jag sagt att de är minus 6 grader ute och jävligt mörkt på baksidan av kåken?

IMGP0357

Rök sedan din korv till den kommer upp i 65 grader inuti och förbered ett isbad för dina korvar. Jo efter att korven kommit upp i 65 grader så ska du chock kyla ned dem. Sen kan du tillaga den, antagligen för att den tar ihop och blir lite fastare och jobba med. Stek i 7 – 10 minuter tills korven fått fin färg så att korven får en sjysst look! Servera med öhhh ja jag åt bara korv samt doppade den i lite het chilisås.

IMGP0365

Värt allt jobb! Precis allt jobb du lägger ner! Jag tror jag är lite kär!

DSC_0112_1

Å så här kan en tallrik med korv se ut!

 

22 januari, 2015
av matias
4 kommentarer

Beerbattered torsk med chips and tartarsås

Så länge tänkt jag skulle göra och käka fish and chips. Jag gillar hamburgar resturangernas MAX och Frasses fiskburgare. Så göra egen kan ju aldrig bli fel. Kikade runt lite på nätet och bestämde mig för att köra på torsk samt skippa panering. Så jag valde en sk beer battered version. Näste gång ska jag prova att fritera fisken med panko-panering för ännu mera fras.

IMGP0240

Frityrsmeten till fisken

4 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 dl iskall öl
1 eller 2 msk mortlad krydda av Soma Sjömat

Krydda fisken med fiskkrydda rubba in den rejält!

Gör så här:

Blanda mjöl och salt i en skål. Häll i ölet lite i taget och vispa till en tjock, krämig smet.
Testa att oljan har lagom temperatur genom att lägga i en brödbit. När den blir gyllenbrun inom 2-3 minuter är det lagom varmt. Vänd fisken i frityrsmeten och fritera i omgångar,
i ca 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.

Servera på en gång med pommes frites och mycket tartarsås.

IMGP0311

Tartarsås

God sås att ösa över stripsen och fisken!

2 dl majonnäs
1 smetana
3 – 4 msk bostongurka
2 tsk ljus senap
1 tsk pressad citronsaft
2 – 3 tsk hackad persilja
2 krm kajennpeppar
1 tsk salt

Blanda ihop allt och smaka av. Låt gärna stå och gotta sig i kylen ett tag innan servering.

14 januari, 2015
av matias
Inga kommentarer

Havrekakor med chili och citron

Säg hej till den nya småkakan!
Ja iallafall till en småkaka med chili i. En precis lagom kaka, med fin smak av citron som sedan övergår i lite chilipirr! Dessutom är de lättbakade!

IMGP8870

100 gram smör (men ställer mig verkligen frågande till bara 100 gram smör, jag tror jag fick ta lite extra allt. För att kakorna skulle gå att forma!)
3 dl havregryn
0,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk hjorthornssalt
1 – 2 tsk torkad mald chili av bra kvalite! Jag testar chilipulver ifrån Soma. Ekologiskt & bra! En helt ren krydda, utan en massa tillsatser!
1 citron, de rivna skalet
0,5 tsk havssalt

IMGP8803
Ställ ugnen på 175 grader å låt den bli varm.

IMG_20150111_200913

Smält sedan smöret och blanda det med övriga ingredienser. Forma runda små kakor, platta till dem lite och lägg dem på en bakpapperskläddplåt.

Grädda mitt i ugnen i ca 12 – 15 minuter. Jag lät mina svalna lite på ugnsplåten innan de fick svalna helt på galler. Förvara sedan kakorna i en burk med lock!

IMGP8934

En lite udda men god kaka, som man gärna tar 2 av!

13 januari, 2015
av matias
2 kommentarer

Sussi Häggs mannagrynspudding

Fick receptet av min Facebook kompis Sussi Hägg! Fantastiskt va bra internet är ibland, ja för det mesta. Ni fattar säkert vad jag Googlar runt på. Självklart är det käk och attiraljer till kökets underbara värld. Här kommer iaf ett gammaldags recept på en nästan bortglömd efterrätt. Dags att göra den populär igen tycker jag! En mäktig fin tät efterrätt som levererar och imponerar trots sin enkelhet. En efterätt lätt värdig en given plats på en bättre stjärn krog ja så bra är den!

IMGP8914

Det här behöver du:

8 dl mjölk
1.5 dl mannagryn
Koka ihop gröten på svag värme och vispa hela tiden, så det ej bränner fast i botten….småkoka ca 5 min, ta av från värmen.

Tillsätt

1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
några droppar bittermandelolja (gillar du bittermandel så ta någon extra droppe!)
1 dl russin
Vispa runt och låt gröten svalna något

Tillsätt

2 ägg och vispa runt en sista gång.
Häll ner smeten i en smord form och grädda i 200 grader ca 25-30 min mitt i ugnen, den ska få lite färg men inte bli för mörk!

IMGP8921

Servera den gärna ljummen med en klick vispad grädde och god sylt. Vi hade salmbärssylt ifrån Gotland och munksylt ifrån AlterHedens rabarberi (den passade förträffligt till)

10 januari, 2015
av matias
2 kommentarer

Färska Vietnamesiska rispappersrullar

Helt underbart goda och grymt fräscha rullar! Jag känner att jag vill åka till Asien nu! Gärna till fuktvarma Vietnam, å bara glida runt på en moped och äta lite här och lite där. Fast köra i storstan, njae det vill jag nog inte, såg något reseprogram med Anthony Bourdain ifrån Vietnam och trafiken ja den såg helt vansinnig ut! Men käket! Vilka kök det finns där ute i den stora världen. Världen utanför Holmsund, Umeå, Stockholm, Europa ja långt bort å dit vill jag nu!

Fränt att se fyllningen genom risarken, vacker mat!

Det här behöver du för att göra färska Vietnamesiska vårrullar hemmavid till 3 – 4 personer

 

500 g räkor med skal
1 schalottenlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 cm ingefära, riven
1-2 chilifrukter beroende på styrka och smak även de finhackade
2 lime, saften
1 1/2 msk fisksås
1 dl jordnötter
rispapper (finns i asiatiska hyllan)
salladsblad, jag körde på isbergssallad som jag finhackade
böngroddar
1 kruka färsk mynta
1 kruka färsk koriander

Dipsås:

1/2 dl råsocker
1 dl hett vatten
2 vitlöksklyftor, finhackad
1-2 röda chilifrukter, strimlade
2 tsk risvinäger
1 lime, saften
1/2 dl fisksås

Tina och skala räkorna. Blanda hackad schalottenlök, vitlök, ingefära, chili, limesaft och fisksås i en bunke. Lägg i räkorna, blanda väl, täck över och ställ in i kylen.
Låt stå och dra till sig smak, medan du gör i ordning resten (ju längre räkorna får marinera, desto godare)

De ser lite mystiska ut!

Gör dippsåsen:

Blanda socker med hett vatten i en skål och rör om tills det har löst sig. Tillsätt vitlök, chili, risvinäger, lime och fisksås. Låt stå och svalna.

Rosta jordnötterna i en torr stekpanna tills de får lite färg. Stöt dem grovt i en mortel.

Doppa ett rispapper i taget i hett vatten, tills det har mjuknat. Bred ut arket så gott du kan på en ren men blöt kökshandduk, det funkade bra för mig! Lite pilligt att hålla på med arken sen de är blötlagda! Men efter några rullar går det lättare och lättare, du hittar säkert en teknik. Det lite svåra är att bedömma hur mycket fyllning som du skall lägga på varje ark!

Lägg sedan på räkor en bit inpå ditt ark, gärna några extra blad koriander (blir fint när du rullar ihop), hackad sallad, böngroddar, generöst med mynta- och mer korianderblad. Strö över lite rostade jordnötter för textur/crunch.

Vik ihop paketet!

Börja med att vika upp botten, vik sedan in sidorna (tänk: rulla kåldolme) Rulla ihop och se till att papperet fäster i änden. Fortsätt likadant med resten och förvara dem under en ren blöt handduk, annars torkar de och blir tråkiga! Dela dem på mitten med vass kniv inför serveringen.

Fantastiska rullar!

Servera med dipsåsen å ät dem med händerna, det är lättast! Å dubbeldippa i din lilla skål, för det är en jäkla god dip du rört ihop!

8 januari, 2015
av matias
6 kommentarer

Chiliheta potatisbondas ifrån Indien

Friterade potatisbollar med riktigt hetta! Ikväll blev det stark mat! Riktigt starkt! Läs vidare i receptet, om ni inte tror mig! Ändå är detta recept chili-nedtonat! Serverar en lite svalkande grön kokoschutney till. Men säger så här! De blev rätt starka bollar! Inget för fegisar!

IMGP8591

För 4 – 6 personer

Olja till friterningen

Till dina heta bondas:

1 kg kokt och mosad potatis
1 halvt huvud med blomkål i bitar, koka dem för sig tills nästan mjuka.
2 msk solrosolja
1/2 tsk salt
2 tsk socker
4 tsk kokosflingor
5 – 10 gröna chilifrukter, kan ni ana hettan nu!?!
2 nypor hing
1 bit mycket finhackad ingefära, ca 5 cm bit
1 tsk sesamfrön
1 tsk Nigellafrön
1 tsk garam masala
saften ifrån 1 pressad citron
1 näve hackade korianderblad
IMGP8575
Till frityrsmeten:

6 msk kikärtsmjöl (körde på vetemjöl då jag inte kunde finna just kikärtsmjöl på affärn)
1 nypa salt
1 nypa hing
1 tsk mald gurkmeja
1 tsk chilipulver
Jag hade ingen hing hemma, så därför tog jag lite lökpulver samt lite vitlökspulver där receptet tjoade efter just hing.

Vad är Hing?

Jo hing är en krydda som luktar fantastiskt hemskt. Som en prutt luktar den! Används ofta i det Indiska köket i tex linsrätter och grönsakscurries och sägs va bra emot just gasbildning! Smaken påminner om lök &  vitlök och den används därför ofta som substitut för dessa.

IMGP8706

Så här gör du nu:

Blanda alla ingredienserna till själv friteringssmeten i en skål, tillsätt lite vatten i taget. Smeten skall vara ganska fast/tjock. Den skall kunna täcka varje boll sedan utan att rinna av för fort. Hetta upp olja i fritös eller i stor gryta, se till att ha ett lock i närheten ifall olyckan skulle va framme! Aldrig aldrig vatten på olja!!! Man kan nog inte skriva ut sånt för ofta! Olja kan va farligt om du inte handskas rätt med den! Så se upp!

Blanda samman övriga ingredienser till en röra, en rätt fast sådan, ta nu med rena händer ut golfbolls stora bollar och pressa samman dem hårt,  så de håller formen! Gör iordning alla dina bondas och se till att oljan är riktig het. Fräser de om frityrsmeten när du prov droppar i lite av den så kör! Doppa varje boll i din frityrsmet och för sedan över dem och fritera i omgångar tillsdess de är gyllene. Räkna med 4 – 5 minuter beroende på temperaturen du har på oljan. Passa dem noga! Låt dem sedan rinna av på hushållspapper. Äts het, ljumna eller tillochmed kalla. De funkar vilket som, även om jag tycker det är godast ljumna!

IMGP8617

Grön kokoschutney

1 näve korianderblad
1 näve med myntablad
1 vitlöksklyfta
1 bit skalad och grovt hackad ingefära
2 gröna chilifrukter
200 gram kokosflingor
saften från 2 pressade limefrukter
1 tsk socker och 1 salt

Kör koriander, mynta, vitlök, ingefära och chili, kokosflingor till en tjock pasta i en mixer, tillsätt lite vatten precis så mycket vatten som krävs för en lös chutney men se upp så den inte blir rinnig!  Blanda i socker och salt, smaka av.  Om du gör chutneyn iförväg så absorberar kokosflingorna vattnet och du får då innan servering tillsätta mera vatten tillsdess du har den konsistens som du vill att din chutney ska ha!

IMGP8665
Hade varken lämpligt bröd eller sallad hemma, för de hade annars passat bra till. Tänk va gott de hade varit med nybakt naanbröd eller chapati till!  Å kanske en ren len yoghurtsås för att ta ned hettan lite! För nu hettar det lite i munnen!

6 januari, 2015
av matias
Inga kommentarer

Curry och Vitlöks bröd

Ett smakrikt och gott bröd med annorlunda kryddning, som jag tycker passar fantastiskt bra till olika soppor!

IMGP8452

Det här behövs för ca 20 bröd

50 g jäst
5 dl vatten 37 grader
¾ dl matolja
½ msk socker
1 tsk salt
1 msk orientalisk curry gärna mer om ni vill ha det riktigt currystarkt! Jag testade med en mild curry ifrån SOMA, mer om dem i annat inlägg!
1 msk vitlökspulver
knappt 1 dl grovt matbrödsmjöl
ca 14 dl vetemjöl

IMGP8442

Gör så här

Finfördela jästen i en bunke, rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, matoljan, strösockret och saltet.

Blanda curry, vitlökspulver, matbrödsmjöl och 13 dl av vetemjölet. Spara resten till utbakningen.

Arbeta in mjölblandningen i vätskan och arbeta till en smidig deg, så smidig så att den släpper bunken, (ca 10 minuter för hand eller 5 minuter med maskin).

Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

IMGP8456

Baka ut degen till 20 kuvertbröd och lägg dem på en bakplåt för att jäsa ytterligare 20 minuter under bakduk.

Värm ugnen till 225 grader. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills de blitt svagt gyllenbruna.

Låt svalna på galler under bakduk.Går bra att dubbla denna sats och frysa in!

 

IMGP8502 IMGP8477

3 januari, 2015
av matias
Inga kommentarer

Willie’s Cacoa

För något eller några år sen följde jag en serie om en gubbe som heter Willie Harcourt-Cooze, i den ”dokusåpan” åkte han över ”hela” världen för att dels köpa in utrustning och de bästa kakaobönorna! Hans mål göra egen bra choklad! Serien kantas såklart av dåliga kakaobönor, maskiner som går sönder och deadlines och annan produktionsproblemantik…

Blev lite peppad och tänkte hans choklad vill man ju testa och nu kan man det! Utan att behöva beställa den ifrån England. Hittade flertalet av Willie’s CacaoDUÅ i Umeå.
Eller gå in på Adoro och kika efter vem som är er närmsta återförsäljare!

IMGP5877

Fastnade direkt för Willie’s Cacao Luscious Orange, för jag är en fan av apelsinchoklad…men de här inte de vanliga Romerska Cloetta bågarna som vi är vana vid. This is the real deal! Mer vuxen smak!

Luscious Orange Willie’s Cacao är en mörk choklad gjord på bönor från Baracoa på Kuba. De utsökta bönorna har toner av honung som gifter sig med essensen av apelsin kakaoinnehåll på 65 %

Willie fastnade för chokladen genom sina många resor och äventyr i Venezuela, Mexiko och många andra länder och områden. Med sin choklad vill han att folk ska få uppleva några av de uppvaknanden han själv fick under sina resor. Att få uppleva de smakerna jorden, skogen och bönorna har att erbjuda. Det enda som tillsätts i chokladkakorna är ekologiskt socker från Kuba och lite extra kakaosmör för att trolla fram ännu mer lenhet.

IMGP5885

Den andra jag testade Ginger Lime ochså den en mörk choklad 70% kakao innehåll, med kakao som kommer ifrån Sierra Leone och den chokladkakan är tung och fyllig. Med spännande smaker som ingefära och en liten hint av lime. Båda bitarna är 50 grams bitar, så alltså en stor skiva som du bryter itu som du vill!

Finns flertalet sorter bla mjölkchoklad, choklad med nötter som jag såklart hoppar över pga allergi. Men se upp och du är känslig som allergiker, precis som vanligt står det att de KAN INNEHÅLLA SPÅR AV NÖTTER.

Hittar ni åt dem testa dem! Dela dem gärna med en vän till en sjysst kaffe kopp! Vill jag äta mängder av choklad så köper jag gärna mjölkchoklad. Men dessa funkar kanon till kaffe!