Doft och smak

26 februari, 2015
av matias
Inga kommentarer

Donutburger – härmapa de light

Blev bjuden av min vän Jonas Alex på Tapas bar och deli. Tapas Bar & Deli är en skön avslappnad tapas restaurang mitt i Umeå, som kanske mest gjort sig känd för sina tapas och sin vinbar. Men nu har ägaren börjat med något smått episkt! Något de kallar för Burger Monday! Burger monday! Oj det kan nog inte sägas för många gånger. Burger monday, burg…ja ni fattar! Å de serverar bara burgare just då, på Måndag! Burger Monday! Vi beställde en dubbelburgare på inrådan av ägaren Petter Thylin  och vi var väl inte riktigt på det klara vad vi beställde! Men snacka om vilken fest! Sicken far out burger han serverade oss!

Doughnut UÅ


Alla burgare som serveras på tapas är handgjorda på 50% kind och 50% karre ifrån den spanska svarta grisen. Så vad bestod burgarn av då? Jo följande!

2 x 170 g Iberico bellota, ventreche, lardo, sherryketchup smaksatt med Jack Daniels Honey, sriracha alioli, rökt cheddar, kim-chi och chorizo samt friterade padrones.

Om vi blev mätta? Svar ja!

DSC_0184_3
Tapas Bar & Delis skapelse ovan fotograferat med min mobil innan jag flinandes högg in i härligheten!

Så här va den byggd på ett ungefär. Munk, burgare, munk ,burgare samt ovanstånde tillbehör emellan och som avslutning en jordgubbsglacerad donut samt ett spjut igenom. En overkill burgare javisst! Men de är ju det som va grejen! Man ska väl kunna leka lite med maten!?! Denna burgare äter du med kniv och gaffel! Ha ha ha hel crazy burgare! Men sjutton så gott det va! Det söta i munken bröt fint mot den lite starka srirachandressingen och emot övriga ingredinser. Som sagt episkt! Im in heaven! Epic!

Så gott så jag är tvungen till att göra en härmapa light hemma!

Kommer gå all in i sommar och mala och forma egna burgare samt servera med alla rätta tillbehör som på Tapas Bar & Deli, men nu blir det min light version som jag serverar er!
Fuskade och köpte bra frysta hamburgare i affärn, inte som hemgjorda men de får duga!

IMGP1516

Stek dem nästan klara salta och peppra, toppa med cheddarost och ”koppa” gärna burgaren med en porslinsskål, på så sätt smälter din ost lättare ut på burgaren, du får en ugn funktion där i stekpannan och börja sedan med att dela din donut så du får en botten och ett lock. De är här ni fattar va! Min light version! En munk! På Tapas fick vi tre hela munkar! He he he!

IMGP1540

Bred på riktigt rikligt med Srirachamajjo, på med burgaren och de tillbehör du önskar, jag valde enbart majjo och inlagda jalapenos och cheddar, min kimchi var slut! Lite ketchup, montera på donutlocket och du är nästan där! Friterade padrones eller strips till är gott om du är rejält hungrig!

Så gott så jag åt denna anrättning två dagar i rad! Å jag som inte gillar att äta samma mat flera dagar i rad! Inför senaste plåtningen körde jag på en dubbeluppsättning med burgare samt och fläska på lite mer bröd och tillbehör. Ja resultatet ser ni nedan!

IMGP1742

Kan de inte bli Burger Monday nu! Som jag skrivit på Facebook, Twitter och Instagram. Petter du har skapat ett monster!

IMGP1740

Bäst att gå på en långpromenad! Annars kommer ni få se mig rullandes i sommar!

 

 

 

24 februari, 2015
av matias
Inga kommentarer

Okonomiyaki

Okonomiyaki är en rätt som ömsom brukar kallas för japansk pannkaka, japansk omelett och japansk pizza. I västra delen av Japan, speciellt i Osaka, är Okonomiyaki mycket populärt. Maträtten blev väldigt vanlig under andra världskriget och bristen på ris. “Okonomi” betyder ungefär, vad du vill. Man kan servera dem lite olika tex med räkfyllning eller tofu om man vill det. Kom bara ihåg att krydda ordentligt, men blev lite lam.

Såg Hairy Bikers matshow, hel sköna snubbar som reser runt i världen på sina hojjar och äter och lagar mat. Just i detta avsnitt va de  i Japan och jag blev peppad när de stannade  till och käkade Okonomiyaki. Så kan de, så kan jag tänkte jag. De i sin tur hade expert hjälp av en man som va en fena på att laga just Okonomiyaki! Jag grejade det själv!

IMGP1678

Så vad behöver vi!

2 dl mjöl
1,5 dl kycklingbuljong
150 gram finstrimlad vitkål
Shitake svamp, jag använde färska champinjoner som jag skivade
1 tsk bakpulver
salt och svartpeppar
3 skivor stekt bacon

IMGP1682

Att toppa med:

Bacon
Japansk majonnäs
finstrimlad salladslök
finstrimlade sockerärtor

Pensla med okonomiyakisås som jag fick ersätta med worchestersås blandad med lite ketchup och fransk senap! Skulle letat upp något annat recept! Inte äckligt men inte bäst heller! Läste sedan att en söt bbqsås hade funkat. Så de blir att testa med de nästa gång!

IMGP1687

Vispa ihop din Okonomiyuki smet. Den ska va ganska tjock! Hetta upp din häll eller stekpanna, här är det trevligt om man har en nonstick panna! Började med att hacka upp lite bacon, ca tre skivor och fräst dem, fräst även lite salladslök. Häll ner det stekta och rör om. Slå på lite olja på din häll alt panna. Klicka ut en rejäl klick av din smet och börja direkt fösa ihop den till en cirkel. Låt den sakta steka ca 5 minuter innan du vänder och steker den andra sidan 5 minuter till.

IMGP1693

Garnera med mer bacon (glöm inte att flippa och stek på de först!) Vänd tillbaka och stryk på rejält med sås, ringla över din Japanska majonnäs, strö sist över det strimlade gröna. Skär i tårtbitar och njut en annorlunda frasig pannkaka. Riktigt god och riktigt mättande! Jag tyckte det va som en mäktig, ja mer kompakt omelett än en ”pizza” Men det är väl mer formen som gör att det kallas för Japansk pizza!

IMGP1704

23 februari, 2015
av matias
1 kommentar

Yakitorispett med kyckling

Japanska köket! Alla tänker sushi! Men de finns mer att utforska. Receptet är väl lite si och så, men detta är vad du behöver du för 4 personer, fast de beror på om du är stor eller liten i maten! Jag ville ha många Yakitorispett! Men de är ju bara att öka på mängden kycklingspett! Lätt som en plätt!

Fasiken vad gott det blev! Fräscht! Lättsamt! Nyttigt! Ja om vi bortser från såsen, men den är ett måste enligt mig! I Japan är det vanligt med Yakitorispett med kycklingskinn, kycklinghjärtan och kycklinglever som jag förstod det. Men nu skulle jag ju bjuda och dessutom för första gången. Iofs inte första gången mor och far får vara försökskaniner! Så ikväll testade jag Yakitorispett med kycklinglårfile på mor och far och det gick hem!

IMGP1635

De här behöver du:

1 1/2 dl kycklingbuljong (vatten och kycklingfond)
1 1/2 dl god japansk soja
1 dl socker
2 tsk majsstärkelse
träspett som du ska blötlägga, speciellt viktigt om du tänkter grilla din spett.
600 g kycklinglårfilé
1 msk smör eller margarin
salt & nymald svartpeppar
1,5 dl vitt matlagningsvin
250 g svamp t.ex ostronskivling, champinjoner eller shiitake
125 g salladslök
150 g sockerärter
2 msk olja

Så här gör du:

Blanda buljong, soja och socker i en kastrull. Koka sakta ca 30 minuter. Red av såsen med majsstärkelse utblandat med vatten. Kyl såsen, jag gjorde min rätt sticky och penslade sedan kycklingspetten rejält med såsen…gott!

IMGP1629

Skär ev. av de blötlagda spetten så att de får plats i stekpannan, eller ännu hellre grilla dem! Skär kycklinglårfilén i strimlor, dela upp och trä upp strimlorna på spetten. Bryn dem runt om i matfettet, krydda med salt och peppar. Ta åt sidan och pensla dem med din nu kalla klibbiga sås.  Ansa och skiva svampen. Strimla salladslöken och sockerärterna. Stek svampen i olja, krydda med salt och peppar. I en vid kastrull så häller du på vinet och låter grönsakerna och kycklingspetten överst låt sjuda under lock ca 5 minuter.

IMGP1673

Servera direkt så att sockerärternas krispighet behålls. Servera kycklingspetten med mer teriyakisås om så önskas, samt kokt ris

9 februari, 2015
av matias
1 kommentar

Mandelpotatisskalschips

I senaste numret av Äkta Mat så tipsar de om att ta tillvara på potatisskalen!
Återvinn potatisskalen och förvandla dem till chips!

Varför inte?

IMGP1365

Blöttlägg potatisskalen i kallt vatten i några timmar. (skalen blir spänstiga då)

Torka/badda dem sedan ”torra” och ringla över olivolja och kasta runt dem i en skål.
Lägg ut dem på bakpapperskläddplåt och krydda dem.
IMGP1369

Kör i 175 – 200 grader tills de är krispiga, låt torka en stund till på eftervärme med en träslev i ugnsluckan som kil. Hur lång tid de tog är jag osäker på så ni får helt enkelt ingen tid!

Mina potatisskalschips blev väldigt spröda och kul med hemgjorda chips. Passar utmärkt som tilltugg före maten eller som kul tillbehör på tallriken!

7 februari, 2015
av matias
9 kommentarer

Kraken Spiced Black Rum

Tog mig 4 år innan jag köpte hem just denna rom, fick beställa den till mitt systembolag eftersom den ligger i Systembolagets beställningsortiment, artikel nummer: 86855 Pris 319 kronor.
IMGP0590 with white border

Vilken härlig flaska, jag gillar verkligen halsen med sina två öglor och sen vilken sjysst etikett med bläckfisk å allt! Skriker ut att detta är dricka för sjöfolk eller för en pirat romantiker. Snacka om att design säljer. Im hooked! Letade saker att ”proppa” min bild med  hemma hos min far som är en sjöbuse men jag hittade varken, sabel, pirathatt eller träben!

Femton gastar på en död mans kista
Hej och hå å’ en flaska med rom!
Drick ty hin håle har sörjt för det sista
Hej och hå å’ en flaska med rom!

IMGP0574

Någon som vet vad mitt glas på tre ben kallas?

Onödigt vetande!

Rom härstammar från de karibiska öarna och var till en början en universalmedicin mot en massa sjukdomar. Drycken såldes billigt till sjömännen och den ökade fartygstrafiken till och från öarna höll sjörövarna på avstånd. Engelska flottan blev tvungen att införa ransonering till sina sjömän och i mitten av 1700-talet minskades ransoneringen genom att rommen späddes till hälften med vatten – den drycken kallades grog.

IMGP0655

Färg: svart tjära, tänk lakrits!

Smak: djup karamellsmak, med drag åt vanilj, choklad och mörkt socker (farin eller molasses)

Ursprung: Trinidad och Tobago. Smaksatt och buteljerad i Lawrenceburg, Indiana USA
Har bara hunnit dricka den straight än så länge och det funkade kanon! (efter några shots så blev jag full) En kompis tyckte den var lite stark. Hade själv inga större problem att dricka den. Ska bli kul att testa i drinkar.

En drink att testa framöver blir:

Perfect Storm

6 cl Black Kraken spice rom
1 3/4 dl ginger ale eller rootbeer
lite limejuice
is

Gör så här:

Mixa alla ingredienser i en shaker med is i. Skaka och sila ner i ett högt glas med ny is. Garnera med lime eller citron skal.
Vet att det är gott att göra härliga mojiitos på mörk rom så de ska bli kul att testa med denna kolsvarta rom åssa måste jag pröva de vanliga, en rom och cola.

IMGP0213 color

Jag säger bye bye Captain Morgon, du spelar i en annan liga! Jag gillar Kraken mer…

6 februari, 2015
av matias
Inga kommentarer

Chilikryddad renfile

Ett smakrikt recept på chipotle kryddad renfilé som du serverar med potatiskaka och en lite udda chutney på lingon! När åt du lingonchutney senast?

”Renkött är magert, vitamin- och mineralrikt. Fetthalten ligger i genomsnitt på tre procent och är ett så kallat nyttigt fett av typen Omega 3. Proteinhalten är så hög som 22 procent. Renkött är också en bra vitaminkälla som innehåller både A, B, C och E-vitamin. Som naturbetande djur har renen ett mineralrikt kött med järn, selen, kalcium och andra mineraler som är nyttiga för människan” Fakta saxat ifrån websidan Samer

 

Renkött vilket fantastiskt kött! Ska unna mig att äta ”vilt” lite oftare. Fick på Umeå Smakfestival förmånen att få smaka på lenrimmat renhjärta, skuret i sashimi vis i tunna tunna skivor samt att det serverades med en asiatisk sås med lite wasabi i. Fantastiskt! Tillagat av kocken Kristoffer Åström som hemma i Jokkmokk driver Cafe Gasskas. Bland de godaste jag smakat på väldigt länge! Men nu vidare till receptet jag använde ikväll! Inte fy skam de heller!

IMGP1263

Ingredienser

4 vitlöksklyftor
1/2 msk enbär
1/2 msk chipotlepaste
1 msk finhackad färsk rosmarin
600 g renfilé
1 msk smör
salt och peppar

IMGP1307

Potatiskaka

600 g mandelpotatis
2 morötter
3 ägg
2 msk hackad persilja
1 msk konc grönsaksfond
75 g riven västerbottensost eller krukröksost
1 tsk salt
1 krm peppar

Lingonchutney

1 rödlök
200 g torkade fikon
1 röd chilifrukt
1 dl balsamvinäger
1 dl mörkt muscovadoråsocker
1 tsk timjan
1 msk hackad persilja
rivet skal + juice av 1 apelsin (gärna blodapelsin)
ca 2 dl lingon
2 krm salt

Så här gör du

Skala och finhacka vitlöken. Stöt enbären i en mortel och hacka dem grovt. Blanda vitlök och enbär med chipotlepaste och rosmarin.
Putsa renfilén. Gnid in köttet med kryddblandningen. Bryn filén runt om i smör. Lägg över i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen.
Ställ åt sidan.

Potatiskaka:

Sätt ugnen på 175°C.

Skala och riv potatis och morot grovt. Blanda med ägg, persilja, fond, salt och peppar. Lägg allt i en smord ugnssäker form, ca 20 x 30 cm (för 4 port), och strö över riven ost.
Ställ in i ugnen 40-45 minuter. Ställ samtidigt in köttet. Ta ut köttet när innertemperaturen är 58°C. Linda in det i smörpapper och låt vila 5-10 minuter.

IMGP1285

Lingonchutney:

Skala, halvera och skär rödlök i strimlor. Hacka de torkade fikonen. Dela, kärna ur och finhacka röd chilifrukt.
Koka ihop balsamvinäger och mörkt muscovadosocker i en kastrull ca 3 minuter. Tillsätt lök, fikon, chili samt timjan, hackad persilja, rivet skal + juice av apelsin.
Låt sjuda ca 5 minuter. Ta från värmen och rör i lingon och salt. Låt svalna helt innan servering.

Skär köttet i skivor och servera med potatiskakan. Lingonchutney eller rårörda lingon är gott till. Tror ännu mer på en blåbärssås som jag har recept på…ska banna mig testa det nästa gång! Servera gärna med någon grönsak med tuggmotstånd, t ex primörmorötter.

Receptet kommer ifrån ICAs hemsida

 

5 februari, 2015
av matias
Inga kommentarer

Fantastiska krokar ifrån Herr’s

Åhej bara vilka krokar! Jag talar om ostkrokar med jalapeño smak! Krokarna kommer ifrån Amerikanska företaget Herr’s och de heter Herr’s Jalapeno Poppers Cheese Curls.

IMGP9105

Väldigt frasiga och fina och rätt stora ostkrokar, de smakar mycket och eftersmaken de lämnar i munnen är helt klart en liten zing eller kick av jalapeño. Inte för mycket och inte för lite! Perfekta skulle jag säga och hade jag en pub så skulle jag lätt sälja dessa rackare,  för lite törstig blir man ju allt efter en liten påse!

IMGP9108

Finns i två pås-versioner, de kommer i både en liten påse och i en stor påse! Bara att välja! Den lilla påsen kostade runt 14 kronor och för den stora påsen får du lägga ut runt 50 kronor!

IMGP9114

Köpte mina påsar på Hemmakväll i Umeå, japp de har båda hemma och jag köpte både små påsar och 1 stor påse! (mina är slut nu) De är smått fantastiska dessa smakrika ostkrokar. Jag lovar er! Gillar ni ostkrokar och lite hetta, så köp iallafall hem en liten påse och testa dem! Just nu kör Hemmakväll de små påsarna för 10 kronor st fram till 25 Februari 2015!!!

IMGP9119

Estrella och OLW har lite att ta igen på snax-marknaden vad det gäller smaker tycker jag. De måste våga lite mer och inte bara släppa chips som kebabdrömmen och hamburgerchips och andra konstiga framröstade chips…

4 februari, 2015
av matias
2 kommentarer

Trollabo fudge

Här kommer ett tips på en väldigt lyxig fudge! Du behöver knappt tugga på dem! Så färsk och god så att den smälter i din mun! Givet köp om ni gillar sötsaker! Sagolik! Jag köpte min sjyssta ”hatt” ask på DUÅ i Umeå. Trollabo fudge säljs av utvalda butiker och kommer i smakerna.Vanilj, saffran & vit choklad, lingon &  choklad, kaffe, ingefära, Irish coffe, havtorn, choklad & smörkola, choklad och i Baileys form!

IMGP0484

Trollabo fudge kokas i Hudena, strax utanför Herrljunga och kokas av ett familjeföretag. Familjen driver även Trollabo kvarn. En konferansanläggning &  resturang. De använder bara naturliga råvaror och deras fudge är helt utan färgämnen, emulgeringsmedel eller stabiliseringsmedel.

IMGP0503

Samt att den kokas på enbart svenska råvaror! Jag säger! Givet köp!

4 februari, 2015
av matias
Inga kommentarer

Projekt att syra kål

Nu är det dags och nu är det på gång! Hemmagjord surkål står och myser i en bunke i köket. Det verkar inte särskilt svårt att syra! Om två veckor har den surat klart i rumstemperatur, sen ska den packas tätt i burkar för 2 veckors lagring ytterligare. Man kan givetvis packa direkt i glasburken! Sen när den syrat klar så blir det att testa den på någon korv. Tänkte gå all in och göra min egen korv samt baka egna korvbröd!

IMGP0533

Har kryddat min surkål med Herbarias krydda Edeltraut. Jag tror helt klart på den! Kryddblandningen luktar fantastiskt gott och den innehåller bla kummin, enbär, cubebepeppar, äpple för att nämna några och som vanligt med Herbaria, så kommer kryddorna i denna kryddmix ifrån ekologiskt certifierade odlingar!

IMGP0794

 

 

Så här gjorde jag min surkål

 

Börja med att diska din rätt stora glasburk noga. Renlighet är viktigt för att undvika att oönskade bakterier växer till sig i surkålen.

Riv vitkål med rivjärn, jag använde ett halvt huvud så här första gången då jag inte riktigt vet om jag tycker om surkål! Strödde över dryga matskeden med Herbarias Edeltraut. Krydda för syrning av grönsaker.

Häll vitkålen och morötterna i en skål och tillsätt en nypa salt. Boxa vitkålen, krama eller stöt vitkålen tills den börjar vätska. Använd händerna för att pressa ut vätskan från vitkålen så den vätskar sig. Börja med en liten mängd vitkål åt gången då blir det lättare att få den att vätska sig.

När du tycker du fått ut tillräckligt med vätska från vitkålen och morötterna blandar du i ett par matskedar vassle i skålen. Jag lät 3 dl fil rinna av i ett kaffefilter i några timmar innan jag satte igång att riva kålen. Sen använder du händerna och t.ex. en liten träslev för att trycka ner kålen i burken. Se till att packa innehållet ordentligt. Tänk på att lämna ett par centimeter upp till locket eftersom innehållet expanderar när det fermenteras. För lite vätska!?! Det är lugnt. Du kan slå på vanligt vatten som du saltat!

Låt sedan surkålen stå framme i rumstemperatur i minst 14 dagar för att fermenteringen riktigt ska komma igån. När fermenteringen är klar ställer du in surkålen i kylen. Där ska du låta den står i ytterligare 2 veckor eller mer innan du börjar mumsa ifrån burken!

IMGP0914

Om 4 veckor får jag se hur jag lyckades och vad jag egentligen tycker om surkål! Jag hoppas att jag gillar de!

 

3 februari, 2015
av matias
2 kommentarer

Korean style tacos med KOGI BBQ SAUCE

Legat hemma och spanat in Bourdains trevliga show som han kör(de) på CNN som heter Anthony Bourdain: Parts Unknown I ett avsnitt besöker han Korea town i LAs och där träffade han grundaren till Foodtrucksen Kogi BBQ , chef Roy Choi .

IMGP1129

Lite fakta:

Roy Choi och hans kompanjon har fyra foodtrucks som rullar runt i LA och alltid på olika adresser. Man får redan på vart de kommer att stå via Twitter eller på Facebook. Folk kommer i tid. En del är där en sisådär 30 minuter före trucksen är på plats och börjar köa. För de är oftast kö! Som mest har det varit 600 personer i kö!

Roy Choi har levt ett tufft liv på gatorna i LA. Alkohol och narkotikaberoende och spelberoende innan vändningen kom och han började studera på CIA Culinary Institute Agency. Sen kockjobb, som han senare miste och när pengarna började sinade då ringde en vän och föreslog vi kör igång och lanserar en foodtruck med nytt tänk! Nytt koncept! Vi serverar Koreansk bbq in a taco och säljer dem utanför klubbar…och på den vägen är det! Man kan säga att de nu rullar på för chef Roy Choi!

IMGP1140

En matbloggare kom över receptet på Kogi bbqsås, ja hon fick det av dem, det är hennes Korean Style tacos recept jag följt! Hennes sida hittar ni här

De här är ett perfekt sätt att använda tex överbliven pulled chicken eller pulled pork på! Nyskapande tacos ala Kogi foodtruck!

Nu vill jag till LA och käka hos Roy Choi!

IMGP1134

Körschema!

Jag lata mig och köpte en förpackning med färdig pulled pork, som jag bara värmde på!
1 förpackning med mjuka tortillasbröd
Kimchi – gör din egen! Här hittar du ett recept på Kimchi

IMGP1174

Kogi BBQ Sauce

2 msk med Koreansk gochujang chilipasta
3 msk socker
2 msk soja
1 tsk risvinäger
2 tsk sesamolja

Vispa ihop samtliga ingredienser till din bbqsås, vispa tills sockret löst upp sig. Går bra att förbereda såsen nån dag iförväg och förvara i täckt kärl i kylskåpet.

IMGP1183

Gurk pickles

Skiva gurka tunnt
2 msk risvinäger
1/2 – 1 tsk socker
1/2 tsk röd chili, jag använde både lite torkad och färsk!
En generös nypa salt

Lös upp sockret i risvinägern, tillsätt chili och vänd i dressingen i skålen där du har gurkan!Du vill att dressingen riktigt kommer åt gurkan runt om, rör lite försiktigt. Ställ kallt tills servering. Gör den helst ala minute! Du vill ha kvar gurkan krisipighet!!!

IMGP1188

Montering:
Gaffla sönder ditt kött! Häll över lite Kogi BBQ sås och låt puttra lite till. Stansa ut små rundlar ur din tortillas med en utstickare, inbillar mig att det är lättare att äta små mumsbitar än en enda stor. Smart tänkt av mig! Visade sig stämma bra!

Bottna med tortilla, toppa med kimchi, sedan pulled pork, lite picklad gurka för krunch och avsluta med lite mer Kogisås och ev lite färsk koriander! Keep em comming! De här smakade bra och på sista vändan körde vi på med lite Japansk majonnäs…inte alls äckligt! Inte alls!

Kogi betyder kött på Koreanska