”Orkar” inte ens göra egen falafel när de finns så här bra tillverkad falafel nästgårds! Inköpta på Smakfestivalen som gick av stapeln i Umeå och där de hade mässpris på dem. Nästan glömt bort att jag hade dem liggandes i mor och fars frys! Jo min lilla frys är verkligen knökfull och så fort jag ätit upp något ur den så fyller jag direkt på med något nytt! Känns det igen matbloggare?
Den här falafeln tillverkas av Orient falafel i lilla Bjurholm. Tommy Linder och Said Razaghi är grundarna till företaget som tillsammans med 3 anställda håller igång produktionen.
Än så länge säljer de till grossister, pizzerior etc men jag hoppas verkligen någon butik vill ta in dem i sitt sortiment för så bra är de! Har ni chans så testa falafel ifrån Orient-falafel gör det för ni kommer inte bli besvikna!
Jag serverade min falafel i sk Libabröd. Super bra och tunt Libanesiskt ”pita”bröd bakat av Orientbröd som man lätt rullar ihop och fyller med godsaker tex falafel och annat grönt! Imorgon bjuder jag mor och far på lunch!
Det anlände ett väldigt trevligt paket för ett tag sedan! Skulle bloggat tidigare men varit lite krasslig och inte särskilt alert. Ni som följer mig på Instagram har nog sett att jag ”Instagramma” bilder på den eller färdig mat som jag gjort med Ostern. Fick som sagt chansen att utvärdera en ny köksblender som ska in på Svenska marknaden! Klart man är på!
OsterVersa ett märke välkänt i USA. Själv har jag aldrig hört talat om det! Oster är iallafall i USA förknippade med kvalitet, lång livslängd och högt värde. Faktum är att flera av de första apparaterna från 1946 håller än idag. Sedan bara ett par veckor tillbaka finns dessa blenders nu även på den svenska marknaden. Modellen Oster Versa jag fått testa är deras den största och starkaste!
Fakta
7 års garanti
Metall mot metall i drevpartiet från motor till knivar
Motorstyrka på hela 1400 Watt som får mixerns sex knivar som rotera upp till 400 km/h
Stor kanna i BPA-fri, smak- och smutsavstötande kanna av Tritan™
Tätslutande lock med påfyllningsdel samt stav att pressa med ifall de behövs!
Mitt första intryck: Den är stor! Den har en kraftig motor! Den lever om en hel del! Den är mycket lätt att diska och den gör jobbet den ska!
På motorbasen finns en ratt för stegbar hastighet eller så väljer du något av de tre förinställda programmen som finns. Smoothie – soppa eller pure samt en pulsknapp!
Har nu testat och göra smooties – de blev toppen! Testade och mixade en hummus! Den blev fantastiskt slät! Soppor, ja jag har nog aldrig ätit så släta soppor tidigare. Se även Flowerpower soup som mixades i Osterkannan. Lite kul när man väljer program så kör den igång och mixar som bara den, går upp i varv och smart som den är så går den ner i varv bara för att låta ingredienserna du stoppat ned i kannan ska få sjunka tillbaks innan den går på igen på max…vilket resulterar i väldigt krämig soppa!
Vi kommer bli bra kompisar jag och Oster. Enda nackdelen är att kannan är av plast och törs man verkligen krossa is i den? Annars verkar de här va en blender med motor på steroider å köksproffs-snygg är den ju oxå! Min ska få stå framme och synas för den är riktigt snygg! Generalagent för Oster i Sverige är Acreto
Måste man ha alkohol till en ostbricka alt skaldjur eller buffe!??! Nää, testa denna goda alkoholfri vinare som kommer ifrån Barrels and Drums som är en avalkoholiserad Chardonnay. Väldigt trevligt att man kan hitta den på tex lilla Konsum i Holmsund eller på ICA Maxi. Kostar under 50 kronor! Lätt värt pengarna om ni frågar mig. Funkar i mat och till mat!
Testa vettja!
Barrels and Drums är en frisk, torr vit chardonnay med välbalanserat inslag av tropiska frukter och citrus och tjusig etikett. Friskt torrt alkoholfritt alternativ till vitt vin. I eftersmaken finns en liten angenäm fruktsötma. Den passar utmärkt att servera till fisk, skaldjur och till lättare bufféer.
Barrels and Drums Merlot är ett medelfylligt alternativ till rött vin med inslag av röda bär och örter. Det har en liten strävhet, i en tydligt fruktdriven stil med viss örtighet. Välbalanserat med toner av enbär och körsbär i eftersmaken. Servera Barrels and Drums Merlot till grillat kött eller kyckling, hamburgare, salsiccia, chorizo eller halloumi. Ej hunnit testa den flaskan än!
Vindruvor och ost är aldrig fel!
Urgod pesto gouda – en sambal oelek ost köpt över disk i Holmsund på Konsum. Lite dyrare men mycket godare! Hyvla eller skär i kuber! Lagom styrka, rekommenderas!
Jag tror osten kommer ja är av märket Basiron och ett helt osthjul ska då se ut så här!
Plockbricka med både god korv, vindruvor och ost! Vinerna är framtagna av Enjoy Wine and Spirits i samarbete med Di Luca & Di Luca som nu även lanserar ett alkoholfritt bubbel som heter Barrels and Drums Sparkling Chardonnay med tydlig mousse, den måste testas framöver! Själva skriver de att sin Sparkling Chardonnay är ett friskt torrt alkoholfritt alternativ till mousserande vin med ett välbalanserat inslag av aprikos och mogna päron. I eftersmaken finns blommiga toner och en angenäm fruktsötma.
Låter trevligt! Ska kika efter det nästa butikslov jag gör!
Det här en en len och trevlig soppa som Mathias Kemi bjöd på i tvprogrammet; Halv åtta hos mig! Redan år 2009 Har inte lagat så mycket ifrån program-serien.
Tror de har blivit 2 soppor! Å båda har smakat toppen!
Ingredienser
1 msk olivolja
1 st purjolök
350 g blomkål
4 dl mellangrädde
6 dl hönsbuljong
flingsalt
svartpeppar från kvarn
4 skivor kallrökt fjällröding
några stänk av tryffelolja
Gör så här
Skölj och hacka purjolöken och dela blomkålen i grova bitar. Fräs löken i oljan i en gryta utan att den får färg, tillsätt blomkål och buljong.
Sjud blomkål under lock tills de är mjuka. (tillsätt grädden just innan du ska mixa den. Upplever att den vill bränna fast annars)
Mixa till en soppa med stavmixer/mixer, smaksätt med salt och peppar. Skär fjällrödingen i mindre bitar, lägg ner toppformat i mitten av djuptallriken.
Servera soppan varm på fjällrödingen så att rödingen fortfarande sticker upp ovanför soppan, avsluta med stänk av tryffelolja.
Alltid velat käka en pastramimacka med rejält med kött på, som på tex Katz eller turistfällan Carnegie Deli i New York sedan jag sett dem på nätet! Drömmer om mat, drömmer om USA, jag tror att New York är MIN stad! Jag måste dit! Nöta asfalt och testkäka här och där. Jag behöver inge fancy käk! Jag vill insupa äkta New York streetkäk! Streetfood när den är som mest spännande.
Lite pastrami fakta:
Pastrami är konserverat kött, ordet păstra betyder konservera på rumänska, och de judiska butiker som sålde rätten i USA gav den namnet pastrami. Det är möjligt att detta gjordes för att låta ungefär som det italienska salami.
Köttet har först saltats och sedan kryddats med en kryddblandning och rökts lätt. Vitlök, svartpeppar, mejram och basilika är exempel på kryddor som kan användas till pastrami. Trots att pastrami i svenska affärer oftast är griskött, så har detta aldrig använts som ”officiell” pastrami. Rätten är judisk i härkomst, och fläskkött är inte kosher. I USA är dock nötköttspastrami, gjort av bringa, vilket är de allra vanligaste. Jag har även käkat god kalkonpastrami men nu kör vi!
Nu är det ju lite dyrt och resa efter magens sug, så varför inte testa och göra egen pastrami från grunden. Jag gjorde min på oxbringa, hittade bara rimmad bringa så jag lät den ligga i kallvatten över natten, byt ut vattnet några gången under ”urdragningen” Å läs vidare för det här tar sin lilla tid att göra. Men tid har jag gott om och det är ju sånt här jag brinner för!
God mat får gärna ta tid å göra. Det brukar alltid belöna sig i slutändan! Så jag konsulterade min vän Google och det finns ju en ca triljarder olika sätt och recept för att få till perfekt pastrami! Jag valde att inte följa Katz delis pastramirecept, typ 8 steg i processen, så jag fann Danny Bowiens recept som jag gillade, enkelt, visst tidskrävande, men ändå enkelt. Danny Bowien är en kock som verkar i USA och har nominerat x antal gånger och 2013 tilldelades han James Beard Foundations pris Rising Star Chef Äääh lägg av de här receptet tar jag! Kan inte bli fel!
Pastrami kryddrubben
dryg 1 dl grov senap
½ dl Asiatisk fisksås
lite salt
½ dl svartpepparkorn
½ dl farinsocker
Så här gjorde jag!
Lägg bringan i blöt, över natten, gärna två dagar!
Mixa ihop kryddmixen till din rub! Sprinkla den över ditt kött! Men gnugga inte in den! Ställ in din oxbringa i kylskåp över natten, du ska inte plasta in den, utan lägg den bara i en form.
Tidigt nästa morgon. Ta ut ditt kött och låt det åtminståne bli rumsvarmt, det tar ca 1 timme. Fyra igång grillen. Placera oxbringan i din nu varma grill/rök, lagom temp 150 grader.
Jag rökte min bringa i ca 4,5 timmar och de blev bra resultat. Du vill få en bark på köttet, dels skyddar det köttet ifrån uttorkning (inbillar jag mig) å sedan så är ju kryddbarken förbannat trevlig med sin peppriga salta, rökta smak.
Låt köttet vila över natten i kylskåpet! Ta ut köttet och tranchera köttet så tunt du kan! Värm tillsist köttet i ånga! Det blev förbaskat bra! Sen är det bara att montera ihop riktiga delimackor med hembakt marble rye bread, dressing och hemmagjord surkål! Vilken höjdarmacka det blev! Härligt bröd och pastramin blev förbaskat bra! Känner mig helt klart nöjd! Så ligger det en ny oxbringa och badar i kylskåpet.
Vår Svenska Jonas Crambys dressing En pimpad mix mellan Russian dressing & 1000 island dressing, som han kallar för 40 tusen miljarder island – sås”
Såsen va en höjdare så här kommer receptet den! Hoppas det är okej Cramby!
Än har inte nässlorna kommit upp i Holmsund, men snart kik de kanske fram å då ska jag va med! Plocka, plocka och plocka. Förvälla och vacumförpacka små persedlar med nässlor att plocka fram från frysen. Idag kom jag på att jag hade kvar några små påsar med rensade och förförvällda nässlor. Vilken vårfest!
2,5 dl matlagningsgrädde
2,5 dl mjölk
5 dl vatten + 1 msk Bella Buljong från Herbaria
1-2 msk maizena utrört i lite vatten
1 liten gul lök
1-2 msk smör
1 liter späda vårnässlor (eller 2 dl frysta)
Salt, vitpeppar
Ägghalvor och ärtskott till servering
Koka med fördel äggen innan du börjar med soppan. Nässelsoppan kokar du fort ihop! Tina nässlorna om de är frysta Koka upp grädden och buljongen koka ca 5 minuter
och red sedan med maizena till önskad konsistens. Låt sjuda i 2 minuter under omrörning.
Hacka löken grovt och stek utan att den får färg i smöret i en kastrull. Häll i nässlorna, låt fräsa en stund. Här strödde jag över lite Tynderö Gårdskrydda och lät den fräsa med. En trevlig kryddblandning med bla ostronskivling, odlad i Medelpad. Häll soppan över nässlorna och löken. Kör soppan i matberedare tills den blir helt slät. Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera soppan med kokta kalla ägghalvor och något kryddgrönt är fint att strö ovanpå äggen, de ser jag att jag glömde att pynta ägghalvorna med nu, shit happens! Mjuk, len soppa som funkar bra med tillbehör som matig smörgås eller servera den som fin förätt. Du väljer själv!
En lite annorlunda hummus med grillad paprika i! Helt klart en höjdare! Lätt å göra och grymt nyttigt pålägg/dip!
Du behöver följande nyttigheter:
1 burk med färdigkokta kikärtor, vill ni så kan ni såklart blötlägga och koka dem själv! Jag är lat!
1 grillad paprika
3 msk paprikaolja (från formen du grillat paprikan i)
1 msk tahini (hade ingen hemma, funka bra utan)
1 tsk misopasta (aldrig haft i och hade inte i denna gång heller)
1/2 dl citronsaft
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1/2 tsk rökt paprikapulver
smaka av med salt
1 msk bra olivolja
Börja med att ugnsgrilla din paprika. Jag delade min röda paprika på mitten och tog ur kärnhuset, gnid sedan i dina paprikahalvor med lite neutral olja, lägg i tålig form och kör ihjäl din paprika, de gör absolut inget om skalet blir svart. De drar du lix bort. Tag ut och låt paprikan svalna av lite innan du lägger den i en plastpåse. De gör att du lättare får bort paprikans skal dvs om de skulle trilskas. Voila ugnsgrillad paprika!
Stoppa alla ingredienser och kör ihop det till en slät kräm! Har en ny blender i mitt kök, en Oster VERSA och den hade noll problem med att få min hummus slät! Yeah!
Vill man kan man passera den genom en sil, men de är overkill tycker jag, strö över lite extra rökt paprikapulver vid servering, det ser både snyggt ut och smakar fantastiskt!
Gott som dip! Gott som pålägg! Gott som tillbehör! En riktigt trevlig röra!
Slöbröd! Knåda och greja på kvällen och låt det jäsa utbakt och klart i kylskåpet över natten och grädda det på morgonen! Det om något är väl slött!?! Vem gillar inte doften av nybakt?
Det här behöver du till din långpanna med honungsbröd
På kvällen smula jästen i en bunke. Rör i mjölken och rör tills jästen löst upp sig helt och hållet. Blanda ner havregrynen och låt stå och svälla en stund. Tillsätt sedan ditt smältna smörm honung, salt, grahamsmjöl och vetemjöl. Lite i taget. Knåda degen tills den är smidig och låt sedan jäsa i ca 30 minuter.
Tryck efter degen vilat ut den på en ugnsplåt som du har bestyckat med ett bakplåtspapper. Skär i rutor, Pudra över lite vetemjöl och täck med plastfolie och ställ in den i kylskåpet över natten.
På morgonen fyrar du igång ugnen på 225 grader, ta ut din plåt från kylskåpet och låt den få lite rumsvärmen ca 30 minuter. Grädde brödet mitt i ugnen i ca 20 – 25 minuter. Brödet ska ha fått lite fin färg när det är klart. Låt gärna brödet svalna under bakduk.
Fantastiskt trevliga räkor som du serverar rykande heta med smak inblåsandes ifrån Asien! Kryddar gör vi med Szechuanpeppar! Annorlunda och gott! Jag åt bara räkorna som de var, och som apitretare eller sent nattsnax funkade de perfekt!
Ingredienser som du behöver:
Räkor så många du känner för!
Vitlök 4 – 6 stycken klyftor
1 msk mortlad Szechuanpeppar
1/4 tsk Chinese 5 spicekrydda
1 msk socker
Salt, efter smak
saften ifrån en pressad citron
2 msk smör
Hetta upp en wok över låg värme, klicka i din smörklutt och låt den fräsa och få lite färg. Skrapa ned dina mosade vitlöksklyftor och stek en stund. Kicka upp värmen till het och tillsätt din mortlade Szechuanpeppar, sockret, 5 spicekryddan och salt. Koka/stek dina räkor tills de blir rosa och genomkokt. Här hade de väl vart trevligt med revfångade bjässe räkor!
Men en vanlig Torsdagnatt så får man ta det man har i frysen! Vanliga kokta räkor…så låt dem bara täckas av smöret och dansa runt kvickt så de blir genomvarma! Dra av din wok/panna ifrån värmen och slå över din pressade citronjuice. Rör om ytterligare och lägg sedan upp dem på fat och servera medans räkorna är heta!
Riktig riktig gott! En Kinesisk liten tapasrätt! En rätt som kommer tillagas då och då här ute i Holmsund. Väldigt enkel! Väldigt gott!
Hittade igen ett blogginlägg som jag faktiskt glömt att publicera! Det handlar om chips! Glöm stora chipstillverkare som OLW och Estrella! När de släpper nyheter blir de bara konstiga smaker tycker jag! Håller ni med mig? Chips med smak av kebab? Eller nu ”senaste” släppet infrån Estrella…chips med smak av kantareller. Varken fräscha eller speciellt goda! Jag har blivit rätt besviken varje gång de både släppt nya smaker och de spelar ingen roll om de lockar med mästerkockar som fått smaksätta heller! De får inte riktigt till det!
Jag gillar chips! Jättemycket! Blir alltid lika glad när jag hittar chips från andra tillverkare i affären! Jag brukar alltid köpa dem istället!
Hittade iallafall nya chips ifrån Halland på Willys som heter Naturchips och de tillverkas av Gårdschips som ägs av Rootfruit Scandinavia AB som även producerar de mycket goda och kravmärkta rotfruktschipsen under varumärket Rootfruit. De har verkligen fått till smakerna på sina chips! Smakar äkta! Smakar mycket! Smaka och lär OLW och Estrella, för här ligger ni i lä! Smakerna jag hittade på Willys i Umeå va:
Svartpeppar och lime, tryffel samt chipotle chili
Varje 150 grams påse med chips är stämplad med potatisens namn och ursprung. Ner till bonde och kordinaterna där potatisen är skördad. På påsen är det även tryckt vem som tillverkat chipsen, alltså vem som rört om i grytan på chipsfabriken! De har valt att lansera en lite mindre chipspåse efter kunders önskemål! Bra tycker jag för då kan man synda i sig en påse utan att bli helt stinn å få chips-ångest! Saknade Creme Fraiche Svartpeppar chipsen, de såg jag nämligen inte på hyllan! Alla 3 chipsen ovan var goda men rangordnar dem ändå hur jag tyckte!
Svartpeppar Lime – Fantastiska! Vilken härligt smak, limeiga/syrliga och lagomt peppriga! Länge längtat efter limechips. Ända sen jag fick påsar tillsända mig ifrån Australien av syster och svågerns vän Craig! Väldigt lika dem i smaken så de blev en trevlig flashback!
Tryffel – lyxiga chips som man gärna kan ha i en skål före maten, till drinken, men kanske inget jag vill käka till en film. Å inget barnchips. Tror inte barn uppskattar tryffel!?! Men jag kan ha fel.
Chipotle chili – nog kunde de ha kickat en i käften lite mer utan att för den delen bli Blairs death sauce starka! Goda och lagomt rökiga, men med för lite sting! Stödjer gärna Naturchips, Gårdschips, Bjärechips, Svenska Lantchíps, Jonssons chips tom utländska Kettle, de har alla chips som sällan gör en besviken! Skall ändå tilläggas att jag hatar inte OLW eller Estrella! OLW har nu släpp mycket goda Big Cut med smak av jalapeno och ranch (nytänk med jalapeno) och Estrella kontrar med nästan godare sorten Riktigt Grova Chips – Gräddfil och grön paprika som föll väldigt väl ut hos mig!