Doft och smak

26 juli, 2015
av matias
Inga kommentarer

Pizza med köpt pizzasås och Salsiccakorvsmul

Tidigare i detta år besökte jag Sthlm och där blev jag bjuden på en heltrevlig pizzalunch ute i Duvbo. I ett renoverat gammalt vattentorn har de öppnat en lunchservering där de gräddar och stenugnsbakar och lagar ekologiskt pizza och de använder gärna produkter som inte rest hela världen för att komma till dem. De erbjuder även salladsbuffe och dagens soppa! Bästa pizzaslicen jag åt va toppad med Salsiccakorvsmul. Ubergod så jag kör en härmapa! Kika gärna in på deras hemsida eller ännu hellre besök dem i sitt torn ute i Duvbo!

Ja även jag tar ibland genvägar. Testade denna en köpes pizzasås som va riktigt bra! Perfa att ha hemma och när man inte ids koka ihop en egen! Innehåller bara trevliga ingredienser, inköpt på Umeås enda delikatessbutik, DUÅ.

IMGP4422

Men börja med degen! Om du inte fuskat och köpt ett pizzakit! Men visst är det lite roligare och gå all in och göra det mesta själv!?!

 

IMGP7295

Pizzadeg

Här kommer ett recept på pizzadeg som funkar riktigt bra, smakar som på ”resturang” om man har högsta värme och använder grill och baksten. Å ja visst har jag nördat mig och köpt pizzainsats till min Weber!
3 1/2 dl vatten (iskallt)
50g jäst
2 msk olja
1 msk salt
ca 8-10 dl mjöl

rör ihop vatten+jäst+olja

tillsätt salt

knåda degen i maskin eller oldschool dvs för hand!

Jäs degen, Dela degen i minst 4 ”bullar” och lägg på fat i kylen med blöt handduk över i 5 timmar eller längre.

Medans degen jäser så kan du ju alltid koka en egen tomatsås, de brukar bli godaste. Samt snitta och stek salsciccan och smula den, ställ åt sidan tills dess du ska grädda din pizza!

 

Men för egen pizzasås behöver du:

Tomater, lite olivolja, lite socker, salt, peppar och oregano, timjan är trevligt att lägga i, vitlök och chili blir inte heller fel. Låt den sedan småputtra länge. Låt svalna! Mixa om du vill ha den helt slät.

Fyll på din skorsten med kol, tänd eld och invänta rätt glöd. Medans plockar du fram degen så den blir rumsvarm. Kavla ut den i rikligt med mjöl! Ju tunnare desstå trevligare tycker jag!

IMGP4425

Kavla ut degen till tallriks stora tunna pizzabottnar och toppa med hemkokt eller köpt pizzasås, strö över ost, pålägg, ost och strö över lite oregano. Spada upp pizzan på mjölad spade och fös snabbt av pizzan ner på din nu förhoppningsvis, jävligt heta ”pizza”sten!

IMGP4432

Grädda tills den fått fin färg och verkar frasig! Toppa gärna sedan den färdiga pizzan med lite ruccola och ringla ev över en kall trevlig vitlöksdressing.

 

 

IMGP4438

Just denna pizza levererade jag till min svåger Per! Å såklart levererad med moped samt i en sparad liten pizzakartong! Lite kul och festligt!

 

20 juli, 2015
av matias
3 kommentarer

Tapas bar och deli – min andra pryo!

Nu är det sommar och jag har inte gjort så många blogginlägg! Jo bloggen lever i högsta grad! Den har bara semester! Lägg märke till att bloggen har semester. Jag har jobbat på i det tysta, bortsett ifrån Instagram updates. Först pryade jag och flippade burgare och hade egen burgare på meny på It’s Only Rock n Roll på hamburgarens dag, sen grilluppdrag med fler inhopp som följd och sedan hemligt bartender inhopp på sluten fest någon helg efter det. Det här har hittills varit en väldigt lärorik sommar! Även spånat på en burgare som kom upp på Cruisin Kitchens meny som specialare! Umeås bästa foodtruck! Fränt!

Men nu var det dags för andra pryo-tillfället och denna gång va jag med på service på smakligt nyrenoverade Tapas bar och deli ochsåklart med ny spännande meny!

IMGP4882

Jag i ett riktigt storkök med riktiga kockar, spännande och se hur en service går till! Jag kan intyga att gemene man inte förstår hur mycket jobb det läggs ned på gästerna dvs ni/jag varje kväll!

IMGP4898

IMGP4934

 

Nu kör vi service!
Överallt pryttlar som jag kommit att älska, alltifrån stora stekbord, den fräcka Rational ugnen, kantiner och små klämbara petflaskor med allehanda innehåll.
Iklädde mig medhavdt förkläde och kockrock, såklart man är väl en fullfjädrad wannabe/nörd! Då äger man sånt 😀

IMGP4826

Så va jag där! I ett resturang kök, mat som skulle lagas å gå ut till gäst. Inte lika nervös som jag va när jag flippade burgare första gången på Its only rnr men så, jag skulle ju bara va med och se på…ha! Men där tog jag fel. Fick jobba med Petters kollega Jonas Olsson med 28 imponerande år i branchen i det varma köket! Petter fixade det kalla som skulle ut till gäst.

IMGP4958

IMGP4961

Jag friterade potatis, pimpade sen med aioli och röd bravasås, grillade vitlöksbröd, stekte/värmde räkor, formade albondingas och monterade ihop små gulliga Iberico sliders, friterade bläckfisk mm allt förståss under supersvison av Jonas! Yeah yeah ingen lek det här med att laga maträtter på krogen, snacka om att man ska ha simultanförmåga och kunna läsa bongar rätt! En släng av någon bokstavskombo kan säkert va bra att ha dvs om man kan mästra den. Å jag som aldrig kan va helt still, så visade de sig va en bra miljö för mig ha ha ha ha!

IMGP5100

IMGP4954
IMGP4963

Tur jag hade hjälp av proffs att läsa bongarna!

Man ser att Petter och Jonas funkar bra ihop, för allt bara flyter på! En fisk, här och en caprese här. Bongarna kom istrid ström.  Jag hjälpte till där jag kunde, så emellan att ge en hjälpande hand till Jonas så fixade jag disken, en nog så viktigt uppgift. Stannar disken av, då kan man räkna med kaos! Å man ser här hur viktigt det är med kommunikation, så att man får ut rätt mat, till rätt bord och i rätt tid! Mycket viktigt!

IMGP5126

Sen va de dags att smaka på själv i egenskap av matbloggare tyckte delägaren Petter, men jag sa nej! Nu kör jag en fullservice, så återkommer jag som gäst och matbloggare en annan kväll. Hann verkligen inte med att fotografera, utan jag va helt inställd på de uppgifter jag fick!

IMGP4843 IMGP4848 IMGP4859 IMGP4867 IMGP4887 IMGP4923 IMGP5140
IMGP4939

Ovan lite bilder efterstängning. Å fatta! Även fast krogen stängt kl 22:00 å ni gått hem så går inte köksfolket hem förräns de ha städat och optat lokalen inför nästa drabbning!
Alltid ligga steget före…

Resturangfolk ä ena riktigta slitvargar! Vilken arbetsbelastning, men va skoj vi hade! Nu vill jag mer!

 

I Söndags va jag gäst o bara strök omkring och njöt! Här raddar jag nu upp min gedigna avsmakningsmeny!

Började med en trevlig sallad Caprese, tomater med buffelmozzarella och god olivolja ( att tomater kan va så goda!)  åtföljdes av grillad Halloumi och marinerad kronärtskocka,
toppad med riven parmesan.

IMGP5156
IMGP5161

In kom sedan en grön marmorbricka med glimmrande Lardo med olivolja droppad ovanpå, yeah! Kan man leva på Lardo? Satan så gott! Ja jag svär! Ge mig ett block lardo nu!!!!!!!!!!

IMGP5168

IMGP5048

Sedan fick jag in en bricka med en sån där gullig Iberico slider med ketchup, tryffelaioli, chorizo, rökt cheddarost och inlagd fänkål och bredavid friterad padrones! Tänk att mini burgers kan va så goda!

IMGP5189

Ugnsbakad flankstek med brynt smör och flingsalt, fantastiskt va lite flingsalt ovanpå kan göra! Man trollade verkligen fram köttets grillade smak i munhålan som Carl Jan Granqvist så fint skulle sagt.

IMGP5192

Chipolata med surkål och chimmichurry. Aldrig smakat just korven Chipolata förut! Hej hej riktigt riktigt god liten korv! Å surkål är ju fantastiskt gott! Bra till korv!

IMGP5163

Kaninterrine med gratinerad chevre och glazerad med ugnsbakad rödlök. Kan va så att det här va kvällens favorit! Vilken läcker maträtt! Aldrig smakat kanin förr så det va en trevlig bekantskap! Topp betyg!

Avslutade med Garrotcha (ost) och tomatmarmelad, men den får ni ingen bild på.

Behöver inte ens säga att jag blev mätt va? Jag lämnade tom lite flankstek innan jag rullade hemåt mätt och belåten!

IMGP5209

Tack för mig å tack för att jag fick hänga med er alla! Speciellt tack till Petter och Jonas!

 

 

29 maj, 2015
av matias
Inga kommentarer

Georgiskt Khachapuri bröd

Åter igen blickar jag Österut, emot Kakasus och denna gång Georgien. Såg för något år sedan något reseprogram där resejournalisterna fick smaka på ett ostfyllt bröd som såg fantastiskt gott ut. Fick tag på Popkulturs kryddor, två sorter. Gjorde på salt ifrån Italien men med lite udda kryddor i ifrån Georgien vad sägs om blåväppling, sumak eller torkad ringblomma! Aldrig hört talats om dem eller smakat dem i en krydda i varjefall.

Riktigt spännande, båda kryddorna är goda och det va ju klart att jag ville baka Khachapuri med Popkulturs Georgiska kryddor i.

 

Så här gick jag till väga!
Receptet säger att de blir 2 bröd, jag gjorde fyra! Trevligare med mindre bröd tycker jag!

För degen behöver vi följande:

500g vetemjöl, plus extra vid utbakningen
1/2 tsk socker
1, 2 dl kranvarm vatten
1 tsk torrjäst
1,2 dl mjölk
1 vispat ägg
2 – 3 msk rapsolja

IMGP0862

Fyllningen:

200g riven mozzarella
1 förpackning fetaost som du smular
ev lite getost är oxå gott om du råkar ha det hemma!
40g rumsvarmt smör
4 ägg
1 – 2 msk Svaneti örtsalt
1 – 2 st äggula för pensling

Bland mjöl, socker i en degknådar-maskin. I en annan bunke så blandar du ned jästen och det kran heta vattnet och låter de stå ca 10 minuter och aktiveras. Tag sedan vatten/jäst blandningen och mjölken samt de uppvispade ägget och oljan och tillsätt det till mjöl och sockermixen. Knåda gärna med maskin eller för hand, välj själv. Forma till en boll och låt jäsa ca 2 timmar under en handduk eller tills dess att degen är dubbel i storlek.

 

Strö lite mjöl på bakbordet och tippa upp degen där. Knåda degen i ca 5 minuter för hand, dela sedan upp degen i 2 eller 4 bitar. Tag fram ugnsplåtar och lägg ut bakpapper. Forma degen till båtar, och låt jäst i 1o minuter.

IMGP3427

Värm upp ugnen till 225 grader ev lite mer. Gör iordning din fyllning i en skål. Dela upp fyllningen på bröden. Lägg fyllningen i mitten av brödet. Du ska nämligen vika upp långsidorna och vrida till toppen och botten av brödet ordentligt. Men du ska se fyllningen i mitten, tänk en gondolbåt i Venedig.

IMGP3444

Baka av bröden i ugnen samtidigt i ca 10 – 12 minuter. Ta ut bröden ifrån ugnen och pensla dem med äggulan. Toppa varje bröd med knäckt ägg, in i ugnen ytterligare 3 – 4 minuter! Ta ut från ugnen. Servera gärna brödet direkt eller åtminståne ljumna.

IMGP3435

Ett gott annorlunda bröd, i Georgien äter man oftast brödet som en hel måltid. Å ja du blir mätt!

29 maj, 2015
av matias
Inga kommentarer

Min första pryo hos It’s Only Rock ’N’ Roll

Blev härom veckan kontaktad av en av ägarna bakom den hippa omtalade krogen It’s Only Rock ’N’ Roll, ni vet ”rockersena” som driver krog upp på Järnvägstorget i Umeå! Kan du tänka dig hitta på en burgare som smyger sig in på meny:n på självast öppningen för uteserveringen och Internationella hamburgarens dag? Jeezuz ballt! Klart jag svarade ja! Dels att ”hitta” på egen burgare samt få prya i ett riktigt kök, vid ett riktigt stekbord, få plinga i klockan och vråla mat i luckan! Coolt!

DSC_0010-01

Gick igenom mina kokböcker och glodde på burgare och fann en som jag tyckte lät trevlig! Hot Louisiana burger, med ranchdressing och potatischips och sk dirty fries.

 

DSC_0008-01

Rå avskalad utemiljö, riktigt coolt med dörren tycker jag! I like it!

DSC_0009-02

 

Infann mig just innan öppning och drog på mig dels förkläde & en truckerkepa med logotypen It’s Only Rock ’N’ Roll på! Kan de här funka? Eller är det ikväll jag sänker dem?

Well allt va preppat och klart av min kollega Alex. Jag fungerade som side-kick under kvällen! Har ju  trots allt aldrig jobbat i ett riktigt kök! Bara haft ambitionen! Å hejja mig, nu stod jag där med kepa och stora stekspaden! Ha ha den enda burgare jag kunde montera rätt, utan att fråga va ”min” burgare och den sålde riktigt bra för kvällen. Såpass bra att den visst skulle få vara kvar med sina dirty fries. De kryddiga pommes-fritsen uppskattades och som sagt burgarn sålde bra!

 

DSC_0010-01

Här inne jobbade vi under kvällen,  jag och Alex och stekte och monterade burgare mellan 17:00 – 21:00 och under den tiden så fick vi ut närmare 50 stycken burgare till nöjda kunder! Blodad tand? Absolut!

DSC_0016-01

Ett stekbord till bröden och ett till burgarna! Jag skötte stekningen av högrevsburgarna och Alex monterade och höll koll på bång-maskinen. Nu började orderna strömma in!

DSC_0013-01

Högrevsburgare på stekbordet! Vem vill liksom inte ha ett stekbord hemma! Så fränt! Jag vill! Jag vill! Jag vill! Ja ni förstår…de här kändes lite som jag hamnat rätt! Jag i ett kök, i ett riktigt kök!

DSC_0015-01
Dubbla fritöskorgar, ett måste när man är såpass frikostig som de är med friesen på It’s Only Rock n Roll! Bubbel bubbel fräs!

Men här är det betalande kunder och inte en hemma bjudning. Så de är bara att leverera och det gjorde vi! Inte en burgare kom tillbaks, å lite glada tillrop kom de oxå ifrån mätta  nöjda matgäster!  Riktigt bra och laidback stämning inne i köket, och hela kvällen flöt på bra denna invignings Torsdag!

DSC_0012-01
Med på menyn finns även en vegetarisk burgare gjorde på bland annat mandel, ska även puscha för att allt är hemmagjort så även vegburgaren och den steks i egen panna, så ingen blir allergisk. De har verkligen tänkt till i köket! Mycket bra!

FB_IMG_1432898125941

Å min Hot Louisiana burger w dirty fries såg ut så här när den serverades! På burgaren från botten till toppen, stark ketchup, tomat, kött, pepper jackost, ranchdressing, potatischips och riktigt hamburgerbröd som krona på verket! Bild lånad ifrån It’s Only Rock n Roll!

DSC_0022-01

Kvällen började lida mot sitt slut, så när köket stängde, så städade jag och Alex undan och släckte ner. Vilken kväll, inga större tabbar ifrån mig, jag bemästrade stekbordet! Yeah!

Hur sammanfattar jag min prao!

Eufori! Jäkla kul att få smyga in en ”egen” burgare på menyn och att den sålde bra, att äntligen fått jobba i ett riktigt kök! Tack till It’s Only Rock ’N’ Roll för att jag fick va med ikväll!
Det här lever jag länge på!

Ha! Nu ska jag nog höra mig för om mer praktik i Umeås krogvärld! Sluta va så feg! Jag kan ju laga mat! De här är ju grejen! Att prya! Å att få laga mat, något som jag brinner för!

26 maj, 2015
av matias
Inga kommentarer

Kubansk mojomarineringslag

Ikväll kände jag för pork chops ja fläskkotletter, men inte ba stekta med champinjonsås och kokt potatis! Utan en lite mer festlig sådan! Längesedan jag bekantade mig med det Kubanska köket! Så de va dags! Jag gick all in med både mojomarinad, sofrito och plantains! Gott så in i baljan! Testa!

This one

Till den Kubanska mojomarinaden behöver du:

4 1/2 dl syrlig apelsinsaft men jag antar att ni som jag stöter på patrull. Mixa er egna på lime citron och apelsin, jag använde färskfrukt!
1/2 dl olivolja
6 salladslökar både vita å gröna, här tar vi reda på allt!
2 stora chipotle i adobosås
2 msk salt
1 msk svartpeppar
2 tsk malen spiskummin
2 – 3 tsk torkad oregano

Mixa allt i en mixerkanna i ca 1 minut. Klart!

Marinera ditt kött så länge du kan, gärna i vaccpåse om du kan, eller pröva att sprutmarinera ditt kött. Denna marinad funkar till både gris och fågel. Håller över natten i kylen, marinaden alltså!

IMGP3632

Plantains

Skär 1 cm tjocka slantar av matbanan och fritera dem gyllena i 175 grader, ta upp och tryck dem platt med stekpanna eller din handflata då de svalnat lite. Lägg på papper! De ska friteras igen innan servering och saltas!

Sofrito

Ett fantastiskt tillbehör! Sägs va Kubanernas ketchup, en ”salsa” som används flitigt i det Kubanska köket å går lätt att variera!

röd paprika
grön paprika
gul lök
vitlöksklyftor
2 msk olivolja
mogna tomater
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 nypa strösocker
1 msk vitvinvinäger
alt vitt vin någon dl om du råkar ha en skvätt! Blir ännu godare då!

Hacka allt ganska grovt. Svetta löken glansig, tillsätt övriga ingredienser och låt puttra sakta tills sofriton tar ihop lite. Tips testa och krydda upp den med lite chili och hackad bladpersilja! Servera ljummen smakerna kommer fram bäst då!

IMGP3674
Torka av de mesta av marinaden ifrån kotletterna, jag stekte mina i min stekheta grillpanna ca 2 minuter på varje sida. Härligt syrliga och perfekt stekta blev de. Inte de minsta torra! Riktigt nöjd med kvällens käk, både kött, sofrito och plantains! Känns som denna grillsommar kommer bli lyckad! Är vädret emot en så kan man alltid fuska med grillpanna inomhus även om jag tror dessa rackare hade blivit ännu godare på grillen!

22 maj, 2015
av matias
2 kommentarer

Hemgjord vaniljglass med tre olika uttryck!

Glass i stora lass! Kulglass eller pinnglass de spelar ingen roll. Glass är alltid rätt som avslut på en god middag. Å då vill man ju gärna servera en god lyxig sådan! Så jag gjorde Linda Lomelinos lyxglass, värt besväret kan jag säga! Vill du gå bananas som jag, så gör du även Hestons ätbara jord och hokey pokey pulver!
Så här gör du egen lyxigt god vaniljglass hemma!

1/2 vaniljstång
2 dl mjölk
1 dl strösocker
en nypa salt
3 dl vispgrädde
3 stora äggulor
1 tsk vaniljextrakt eller vodka

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna ur den en halva. Spar den andra stången till nästa glass omgång! Häll mjölk, socker, salt, vaniljfrön och vaniljstång i en kastrull och värm tills vätskan när nästan kokpunkten. Drag av från värmen och lägg på ett lock. Vänta 3o minuter.

Vispa äggulorna lätt i en bunke. Värm sedan på vätskan igen, häll långsamt den heta mjölken över ägggulorna under ständig omrörning. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och värm under vispning till blandningen tjocknar.

Häll upp grädden i en skål och sätt en sil över skålen, häll den varma nu lite tjockare vätskan genom silen för att fånga upp vaniljstången. Bland med grädden och tillsätt vaniljextraktet eller vodkan. Täck skålen med plastfilm och ställ den i kylskåpet. Helst över natten. Kör sedan i glassmaskin är färdig.

IMGP3563

Men här använde jag inte min glassmaskin, utan jag lät smeten bara stå över natten och hällde upp glasssmeten i behållarna och frös in. Visst de funkade men nästan gång ska jag låta smeten gå halv tid i glassmaskinen innan jag pressar ned den i behållarna, tror den kommer bli krämigare då!

Tillbehör:

Ätbar jord

recept lånat från nätet av Heston Blumenthal, här i väldigt förenklad version!

100 gram strösocker
75 gram mörk choklad av bra kvalite

IMGP3568

Glass med ätbar jord ala Heston Blumenthal

Koka upp socker och lite vatten, låt koka tills dess sockret löst sig helt och hållet. Vänta tills sockret karamelliserar sig lite och börjar bli bärnstensgult i kanten, dra från värmen och vispa frenetiskt ner 75 gram hyvlad mörk choklad och vispa, vispa, vispa. Nu har du ätbar jord! Häll ut din jord eller kristalliserad choklad om du så vill på en siliconmatta eller bakpapperskläddplåt. Fått för stora jordbitar? De fixar du lätt med mortel dvs om du vill ha ett puder. Man kan om man vill smaksätt chokladen med tex espresso eller liknande för att få extra smak på glassen. Eller använda smaksatt choklad! Men välj gärna en choklad som är riktigt mörk, jag körde 50 mörk 50 ljus för jag hade inte tillräckligt med mörk choklad hemma. Å min jord vart lite blek!

Hokey Pokey pulver smaksatt med lönnsirap och mortlad frystorkad rabarber

5 msk socker
3 msk lönnsirap
1 tsk bikarbonat

Koka ihop socker och sirap, vispa eller rör iallafall hela tiden. Här får du gå på känn eftersom du inte kan se sockret förändra färg, dvs om du inte använder vitbaksirap. Men de är ju klart att du ska köra på lönnsirap!  Dra ifrån värmen och vispa in bikarbonaten! Men va beredd på en bubblig reaktion! Å socker det är förbannat hett! Använd gärna handskar om du är rädd för stänk! Slå ut på bakpapperskläddplåt eller silpatmatta om du är lite av en köksnörd, ooo yes jag är en sån! Min hokey pokey eller honeycomb blev inte så som jag hade tänkt mig. Därför mortlade jag mitt försök till honeycomb till hokey pokey pulver, man får inte va dum! Å hey de blev bra!

IMGP3381

Gör gärna din pinnglass i olika glasspinnsformar om du råkar ha lite olika, kul med olika glassar eller köp ett glasspinnskit ifrån Nicolas Vahe, där de ingår glasspinnar och en trevlig glassform, jag köpte mitt ”kit” på Designbutiken i Umeå, kostade runt 130 kronor om jag inte minns fel. Kommer nog bli en del glass nu när sommaren närmar sig och de utlovade middagarna ska avhandlas!

19 maj, 2015
av matias
Inga kommentarer

Crusin’ Kitchen Foodtruck Umeå

Va skoj att Umeå nu har fått ett gäng foodtrucks som står uppradade på kajen, Umeå. Mellan Väven & Hamnmagasinet, Västra Strandgatan 9 så ska de i sommar stå ca 9 stycken olika trucks. De kommer finnas allt emellan langos, glass å dumplings. Men vad jag fastnade när jag gick runt och kikade på vad som erbjöds. Var Crusin’ Kitchens vagn!

DSC_2180

Högrevsburgare med bacon & ost mellan smörstekt briochebröd/bun och därtill drivor av söt picklad härlig rödlök och annan sallad än drakarnas isbergssallad! För att inte nämna de frasiga sötpotatispommesarna! Im a happy guy!

Charmigt och roligt, när man beställde så fick man inget nummer, utan de tog ens namn. Sen när maten va klar ropar de ut ens namn! Matias nu är din bugare klar! Trevligt!

DSC_2200-01

Så glad i magen så jag åkte in dagen efter och testade en Bahn Mi hos dem! Den gjorde ju inte heller bort sig!  Den kom bestyckad med sött syrligt lite lagomt hett fläsk, på en rostad baguette med koriander som sig bör och srirachamajonnäs och picklad morot. Jag som är känslig för morot fick ena halva med picklad rödlök. Den andra halvan fick far testa!

DSC_2203-01

Kom igen gillar ni streetfood, hamburgare ja rejält käk som du gärna käkar med fingrarna så har ni, vi, jag hittat rätt! Känner på mig att de kommer bli en del luncher på stan!

DSC_2202-01

Tord Bäckström heter den glada liraren som driver denna foodtruck med en kompanjon som heter Johan Frostensson. Tord började sin kockbana med den kände kocken Hubert Förster, i Dorotea och på den vägen har det rullat via Plaza och Angelins mfl till nu en ”egen” foodtruck! där han serverar de han tycker är gott! Frågad hur fanken han får till sina sötpotatis så frasiga och han berättade glatt hur! Sånt gillar man som matnörd.

DSC_2169-01

 

Kolla in deras Facebooksida  för info när de håller öppet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17 maj, 2015
av matias
2 kommentarer

Turkiskt Bazlamabröd

Oj så härligt det är med nybakt bröd. Älskar stekpannebröd! Små underbara degar som bara blir några bröd.

IMG_20150517_193525-01

Bröd godast att äta samma dag. Perfekta till röror ja tänk skopa upp hummus, baba ganush med det eller servera med oliver, sallad och lök mm!

IMGP3264

Ja ikväll testades de även att lägga på sallad, gurka, tomat och kebabkött, diverse såser! De funkade riktigt bra!

IMGP3267

Det här behöver du till 3 – 4 bröd

300 gram vetemjöl
200 ml varmt vatten
1/2 msk olja
1 tsk torrjäst
1 tsk socker
1/2 tsk salt

Blanda några matskedar  mjöl med olja, vatten, socker och salt och låt det stå i ca 15 minuter så att jästen börjar reagera.

Tillsätt restrerande mjöl och jobba ihop för hand eller i degknådarapparat. Låt jäsa i en timme under plastfilm eller fuktig handduk.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen och dela upp den i 3 – 4 bitar. Forma till runda bollar. Platta ut dem för hand eller med hjälp av en kavel.
Kakorna ska va ganska tjocka, ca 2 cm.

Grädda varje bröd tills dess de höjer sig och får fin färg. Grädda på båda sidorna. Håll koll så du inte bränner dem. Jag gillar att grädda i gjutjärnspanna.

Pensla gärna de färdiggräddade bröden med smält smör och strö över lite OldBaykrydda Garlic & herbs och klipp bladpersilja över. De båda smakar gott och ser fint ut!

IMGP3277

Håll varma i folie eller i handduk. Brödet är inte helt olikt det Indiska brödet Naan. Ett bröd som jag ska lära mig att baka i sommar! Pået bara som det heter!

 

 

30 april, 2015
av matias
2 kommentarer

Chicago Metallics fudge brownies

Testade min nya ugnsform ifrån Chicago Metallic häromdagen! Rejäl kvalite! Jäklars nöjd med den! Senare i sommar ska jag testa och baka majsbröd, i just denna smarta form.

IMGP3062

Beroende på ugn och hur länge du gräddar dem så kan du få dem rätt saftiga och kladdiga eller mer fasta tänk sockerkaka! Första vändan, så blev de lite stiffa, körde dem lite för länge men nu andra bakningen så drog jag ned på tiden och då blev de bättre…nästa gång ska jag dra ner på tiden lite mer och uppdatera receptet bättre med mer exakta mått angivelser!

IMGP3065

Du behöver detta för 18 brownies

en lämplig form eller den smarta brownie-pan ifrån Chicago Metallics!

2,3  dl vetemjöl
lite salt
120 – 150  gram mörk choklad
300 gram smör, men jag tog lätt mindre smör! Översatt ett recept från USA mått å de är inte det lättaste att konvertera alla gånger!
3,5 dl farinsocker
5 ägg
1 1/2 tsk vaniljextrakt

Slå på ugnen på 175 grader, smörj/spraya din form med lite olja

Blanda ihop salt och vetemjöl i en bunke och ställ den åt sidan. Smält chokladen med lite av smöret, gärna över vattenbad.  Ställ åt sidan, så de får svalna lite.
Ta resten av smöret och vispa det ordentligt i ca 4 minuter med ditt farinsocker, tillsätt 1 ägg i taget och vispa mellan varje ägg du tillsätter. De går bra att vispa med låg fart med en elvisp. Sedan häller du i din smälta choklad och tillsätter det flytande vaniljextraktet och fortsätter och vispa. Sikta ditt mjöl genom en sil för att slippa klumpar, rör/vispa in mjölet ordentligt i smeten.

IMGP3068

Häll ner smeten i din smorda form och och du använder samma panna som jag så är det nu dags att lägga på den fiffiga avdelaren. Baka i 30 – 40 minuter eller till du kan sticka i en tandpetare i mitten av kakan och den kommer ut någorlunda torr. Låt brownien vila i sin form i 30 minuter innan du låter kakorna kallna helt på galler.

Iskall mjölk och brownies! Oh yeah!

 

 

12 april, 2015
av matias
Inga kommentarer

Do It Yourself – spraya bestick!

Det gäller att va smart som matbloggare, annars blir det kostsamt som bara den om man vill hänga med i trender! Nu blir det till att va smart och försöka sig på lite DIY, alltså do it yourself! Måla egna bakgrunder och leta lite billigt porslin, ja ja sakta i backarna! Ni kommer inte få se käk på blommiga tallrikar. De puttignuttiga det får andra sköta! Men lite lull vill jag allt ha med på mina bilder, de gör bilderna mer levande och inte så sterila!

IMGP1782

Hej billiga bestick ifrån kommunens återvinnings central! De kostade mig två kronor! Istället för flera hundralappar. Så 2 kronor och en sprayburk med matt svartfärg för ca 80 kronor och vi är där! Hippt! Billigt! Smart! Snyggt! Dock de enda som är smolk i bägaren och det är att man inte kan äta med dem! Men att fotografera dem funkar utmärkt!