Doft och smak

25 oktober, 2015
av matias
Inga kommentarer

Min pryo hos Familjens Hansens Charkuteri

Så var det dags för lite ”praktik” igen, den här gången hade jag pratat med Mikael Hansen om att få vara med och se hur det går till att stoppa korv på riktigt, i en småskalig fabrik!
Mikael Hansen startade sin charkuterifabrik maj 2013 och använder kött ifrån lokala bönder i Västerbotten, ja ifrån utvalda bönder som de litar på! Bra råvara = bra slutprodukt!

Mikael driver även Brännlands Wärdshus och catering, det va förövrigt där jag först kom i kontakt med honom under en grillkurs han höll i!

Men först byter vi om. Mössa, blårandig skjorta, kockrutiga byxor check! Va kul jag ska vara med i produktionen av korv under dagen, få känna på hur det är på riktigt! Lajbans!

DSC_0265-01
Hey va coolt, jag är inte bara med som bloggare jag är med i produktionen och maler kryddar och stoppar korv oxå! Jag korvgubbe! Inte världens snabbaste korvgubbe kanske, men va fasiken de är ju bara andra gången jag gör korv å denna gång i stoor skala med stora maskiner! Det är inga jätte batcher som görs kanske i Familjen Hansen Charkuteri fabrik, men för mig är de stora satser som görs!

 

Vi hinner under dagen med att göra lammkorv, älgsalami, fuet och isterband.

IMGP8879

Ett eget rum för alla kryddor!

Rejäla maskiner vart man än tittar och det behövs! De är ju trots allt mängder med kött vi hanterar och förädlar under dagen. Vi börjar med att hacka kött i ”hackaren” tillsätter sedan redan uppvägda kryddor till just den korven vi ska göra för stunden. Sedan får hacket bearbetas av de sylvassa knivarna och efter en stund får saltet gå i och ganska snabbt så ser man hur smeten tar ihop och blir hanterbar att förflytta till en stor ”tunna” på hjul. Bra med hjul, för den här massan den är tung!

 

Så gör vi om samma vända fyra gånger, i med nytt kött, hacka, krydda och salta innan vi öser över smeten till en stor ”tunna” på hjul som vi drar till den ENORMA korvsprutan. Här är det maskinen som lyfter upp tunnan till korvsprutans tratt.

IMGP8837

IMGP9016

Sedan monterar vi på rätt blötlagda fjälster på den gigantiska korvsprutans korvhorn, å jag som tyckte jag hade köpt mig en brutalt stor korvspruta själv! Aldrig får man va värst!

IMGP8970

Sen fullkommligen spottade korvmaskinen ut löpmeter med korv! Bara att hålla i fjälstret ordentligt, men som tur va hade Mikael programerat den, så de kom ut lagoma korvar, som vi sedan metallclipsade emellan varje korv, även detta med en liten mindre dock handdragen maskin. Efter 6 stora korvar hängde vi upp dem på en ställning.

IMGP8985 IMGP8838

En ställning som vi under dagen kom att fylla med korv, nu på väg in i kylrummet.

IMGP8887

Sedan demonterade jag korvhornet och Mikael satte ett annat horn på plats, nu va det dags att fylla små snygga typpåsar med älgsalami, å här bestämde man själv hur mycket korvsmet man skulle ha i varje ”strumpa” med en spak man kontrollerade med sitt ben/lår, lite svårare och sedan på med clips och ett ett snöre innan vi hängde upp dem på  en pinne och hängde upp dem på samma vagn.

IMGP8902

Lunchtajm! Charkuteriets egna korv och surkål! Gott!

Efter lunch så gjorde vi en fuet korv (som ska lufttorkas), och här ringlade bara Mikael ut i långa korvmeter som vi sedan bultade till lite rustikt, innan vi mätte upp dem i lagoma storlekar och handsnurrade dem för att sedan hänga upp dem på ställningen. Vi hann även isterband, samma procedur med salt och kryddor och korngryn gick, men här använde vi ett speciellt mått för att får korvarna lika stora!

IMGP8942 IMGP8938
Stora rökskåp och de är datoriserade, där man kan ställa temperatur och ånga och tid. Ha ha Bradley släng er i väggen! De här är de stora killarnas rökskåp!

IMGP8873

 

I ett annat skåp så röktes skinka, om jag inte minns fel, en rätt stor rök det med!

IMGP8951

Sedan styrde vi in korv i kylrum för att de skulle va vila och mogna lite och den andra vagnen körde vi iväg till charketuriets rök och torkskåp.

IMGP8977

IMGP8841

 

Efter det så körde personalen och jag igång och städade alla maskiner och skurade bänkar, å stålkar och diska mm innan vi åkte hem!

IMGP8862

I samma hus som charkfabriken så huserar Familjen Hansens rätt nyöppnade gårdsbutik, där man dels hittar produkter ifrån charketuriet och produkter ifrån andra gårdsbutiker,
IMGP9029 IMGP9033 IMGP9034

tex Svedjans ost och gården Londons ostar. Jag vet vart jag ska köpa mina ostar och leverpastej och prinskorvar till årets julbord!

Jag fastnade ju lite för korven fuet och för en salsicca med lingon i så de fick allt följa med hem! Gör ett besök ut till gårdsbutiken och handla lite lokalt producerade produkter av din lokale charkuterist! Hoppas att mitt blogginlägg kan sprida lite ljus på vilket hantverk de bedrivs här i charkuteriet. Heja heja!

IMGP9028 IMGP7450 IMGP9068

Är ni Umeåbo och motorburen så tycker jag absolut att ni ska ta en sväng ut på ”landet” och handla lite i den charmiga gårdsbutiken, det säljs även god bbqsås och lite olika kryddblandnigar och surkål mm! Lätt värt ett besök om du är matintresserad och speciellt då intresserad av charkprodukter! Visst är mogningskåpet fräckt!!!

Gårdsbutiken ligger i Västra Stöcksjö, Åsarvägen 72. Telefon 090-420 40

Det är en hel vetenskap med korv och det är ju det som är så kul med mat man kan ju snöa in hur mycket som helst och man blir aldrig fulllärd. Så himla kul att få vara med och göra korv med er! Tack Mikael med personal!

23 oktober, 2015
av matias
Inga kommentarer

Inbjuden till resturanghögskolan i Umeå

Men vad är det här för skoj! Inbjuden på att delta på avslutningsmiddag med resturanghögskolans avgångs elever! Fasiken va skoj att bli utvald! De är nämligen ett urval människor som varje år blir utvalda! Å i år blev lilla jag inbjuden! Stort för mig!

DSC_0278-01-01

Spännande! Men jeesus sånt här är ju inte jag va vid! Så jag iklädde mig iallafall skjorta och nyinköpt fluga, lite fin kan man ju va! Undra vilka som är inbjudna? Hur många? Gulp!

Det visade sig att jag kände tre personer, Petter på Tapas och Jocke ifrån Köksbaren och Kenneth ifrån Gullsjö lantbruk samt 2 personer ifrån ett ölbryggeri ifrån Umeå! Samt en lärare ifrån Gastrohögskolan och en fd elev. Skönt vi blev inte fler!

Temat för kvällen va återbruk! Mest av råvara, men det syntes även sedan vid servering och dukning!

Vi började kvällen med en liten välkomst drink och friterade skal ifrån rödbeta och potatis, frasiga och goda. Rödbetschipsen va fin fina!

Sedan satte vi oss vid ett uppdukat bord med tygservetter (rena handdukar) De ska jag lätt införa här hemma när jag har gäster! Rena kökshanddukar som servett. Lyxigt, fint och rejält på samma gång. Ja optimalt!

Första rätten va Something classic but what’s twist – va en frasig liten skapelse! En ny version av råraka, med ortens sikrom och deras egna goda gräddfil, rödlök och gräslökspulver!

DSC_0217-01

Sen kom A chip of the old in. Het krabbsalsa med chili, lime, melon och avakadokräm serverades i ett frasig skal av vattenmelonchips och torkad krabbrom. För att ge elverna riktigt med cred för tanken om återbruk så tycker jag ni ska lusläsa meny som jag plåtet sist i detta blogginlägg!DSC_0225-01

Visst är den vacker och presentationen va både kul å vacker! Bra trevlig smak med lite klös! Riktigt bra!

 

DSC_0222-01

 

Så skoj med en avsmakningsmeny! Rätterna fortsatte att rulla in, tillsammans med olika drycker, jag drack bla en melonslush och god dryck gjord på svartavinbärsblad under kvällen.

Sen kom en handvikt kartong in med Pizza for One! Kartonger varor kommit i till skolan under veckan hade elverna tagit tillvara på och vikt pizzakartonger av, kretslopp tänk!

DSC_0229-01

En rätt knaprig pizza, men med god topping! Getost, jepp en favorit och dessutom betor! Och på toppen ett vaktelägg! Fräckt och i vakteläggen fanns det flingsalt till alla. Återigen återbruk som ju va kvällens tema!

Efter pizzan kom kvällens stjärna in! Ja iallafall om jag får tycka! Hide and Sik! Friterad sik och ångad sik som serverades med en smörad sikbuljong samt ett knäcke med siksmör!

DSC_0235-01

Fanstastik sik! Hade lätt kunnat äta en plåt med bara ångad sik! Jag ska ånga sik helt klart!

 

Sen kom de in en liten fågel som jag aldrig tidigare smakat i hel version! Rätten hade de döpt till Poor Quail. Vaktel tillagad med Cryofry teknik, serverades på en bädd av rökt svamp och örter, pumpakräm, rödbetsemulsion och rönnbärsgele och torkade och syrade rönnbär. Riktigt gott och här va de bra att ha den där stora servetten. Hallå Matias lär dig använda bestick not to self, men som tur va sa läraren att den här rätten kan man gärna äta med händerna å det gjorde jag!

DSC_0244-02

Efter fågeln så serverades efterrätten Autum Darkness! Glass på portvinsbräserade plommon, bränd brule’kula, plommoncurd, smörbakad tigerkaka och plommoncrisp! Samt kaffe och en pralin smaksatt med rostade plommonkärnor.

DSC_0251-01

Cryofryst chokladpudding som blev som glass och små små söta maränger!

DSC_0253-01

Så här såg vår trevliga kvällsmeny ut! Där kan ni läsa mer utförligt om varje maträtt och elevernas återbruk av råvara. Bra tanke vi i Väst slänger alldeles för mycket livsmedel och jag måste erkänna att jag är datum galen, å gick mjölken ut igår nää då vill jag inte dricka den! Men jag har faktiskt tänkt om. Våga smaka, en dag över utsatt datum lär ju knappast betyda något! Så jag lovar att jag även ska bättre mig på andra livsmedel och försöka kretslopptänk mer. Å här kommer nog resturanger spela en stor roll framöver se bara på resturangen Prune i New York. Gabrielle hatar att kasta mat och hon serverar tydligen hela rätter på sånt som annars inte används i industrin (resturang) det som gör att ta tillvara på tar hon tillvara på! Bra tänk!

DSC_0273-01-01

Vilken trevlig kväll det blev! Gott och avspänt (jag som hade gruvat lite) nya bekantskaper och bara trevligt matsnack! Kunde dock inte hålla mig ifrån köket så jag smet in och frågade om Cryo tekniken samt berömde dem för Hide & Sik som jag tyckte va kvällens bästa rätt. Tack till Resturangshögskolans elever som bjöd in mig på er avslutningsmiddag! Jag känner mig hedrad! Tack och bock!

10 oktober, 2015
av matias
Inga kommentarer

Thåströms Spanska

Ja jag är inte först nu heller, ingen nyhet det här att Joakim Thåström släppt en ”egen” nåja egen utvald brandy från De Jerez i Spanien! Men vänta nu borde han inte släppt en Holländsk Genever eller en vodka eller en whisky (Cold turkey) ääh lite låt referenser där bara!

IMGP4265

Haft den i min ägo ett bra tag, fick den i present av mina vänner när jag var hundvakt åt dem. Mest smakat på den som den är, druckit den helt ren. Funkar riktigt bra tycker jag. Iofs har jag inte så mycket att jämföra med i brandy väg. Men efter att först druckit av denna och sedan gå över på att prova Grönstedts efter, så valde vi då att dricka mer av just Thåströms brandy. Säger kanske inte så mycket förutom att jag å min kompis gillade Thåström mer…kanske för att den är rätt krallig i smaken?

IMGP4259 bw

Den kommer iallafall ifrån södra Spanien och har i över ett års tid legat på amerikanska ekfat, som tidigare innehållet Oloroso sherry vilket ger en intensiv arom av torkad frukt, vanilj och kanel. Tillsammans med Brands For Fans har han valt ut ”sin” brandy från Jerez i södra Spanien– ett område annars mest känt för sin sherryproduktion. Den spanska brandyn tillverkas i grund och botten på samma sätt som cognac och armagnac, men får en helt egen karaktär i och med sitt ursprung och lagring.

Medan den ursprungsskyddade cognacen förmodligen återfinns i de flesta svenska barskåp, är den spanska motsvarigheten fortfarande tämligen okänd skriver Brands for fans på sin sida.Tänker inte rapa mer fakta om den. I Sverige saluförs den av Brands for fans och ni hittar mer info här. Du beställer den på Systembolaget och du dit hittar du här!

 

 

 

Alla jag bjudit tycker att den smakar riktigt bra. Någon tyckte tom att den smakade lite jul! Bad Emil Seth Åräng, bartender på Open Closed, Umeå om ett drinkrecept på den! Å de fick jag!

Så mixa ihop!

50 ml brandy

30 ml pressad citronjuice

30 ml honungsvatten

20 ml äggvita

1 nypa flingsalt

 

Skaka först allt utan is, tillsätt sedan is och skaka sedan i 10 sekunder och sila upp!

Honungs vattnet gör du iordning på 80% honung och 20 % varmt vatten för att helt lösa upp honungen!

IMGP8736

Å fotografera nykterrt nästa gång Matias! Note 2 self! Tervligt med bra ljussättning och noll fingeravtryck på glasen mm för att inte racka ner på ljussättningen! Gaah nu ger jag mig!

 

 

 

13 september, 2015
av matias
Inga kommentarer

Umeå Smakfestival 2015 – Sista dagen

Tog en tupplur och kom in till staden runt 11 tiden! Rätt mycket folk ute på stan å alla ville de äta verkade det som! Flertalet av matserveringarna gick så bra att man under tidig eftermiddag sålde slut på flera av sina produkter!

IMGP7102

Gick runt en sväng och plåtade lite men återvände rätt snart och hjälpte mina vänner i deras tält. För att sedan återigen gå ut och snacka lite och lyssna lite på när krögarparet Linnea och Peter ifrån Örnskildsvik stod på scenen och berättade om sig och sin krog.

IMGP7091

Besökte dem sedan och fick lite småsmakprover som de delade ut i Höga kusten tältet, det bjöds bla på svampsoppa med oxe i, samt gravad abborre och en rökt majonnäs som de gjort själva. Trevliga milda smaker! En resturang jag ska besöka här i höst! Vem hakar? Tänkte ta tåget ner! Sen fick jag veta att det fanns en present att hämta i Höga kustens tält som en viss person lämnat till mig!

IMGP6902

Men kolla in! En burk surströmming ifrån självaste surströmmings fabrikörn Ruben Madsen! Im a happy camper! Tack så mycket!

IMGP6855

Språkade sedan och käkade dumplings hos Jiazobar och deras dumplings med algsallad de va grejer det! Visst mina jag gjorde va snygga och jag är nöjd med dem…men halloj dessa smakade verkligen bra! Mycket godare än Eastern Teahouse, en annan liga! Mer matiga dessutom! Om ni inte provat Jiazos dumplings skynda er å gör det!

Sen trampade jag vidare glad ihågen förbi Hansens vagn, där de kanske varit mest kö av alla ställen! Jag handlade inget denna gång men lukterna och smakbiten jag senare fick! Omg så gott porchettan var!

IMGP7073

På marknaden hittade man mat ifrån många länder! Italien, Usa, Kina, Sverige mfl och marknads käket som man alltid lyckats hitta åt!

IMGP7116

Langos! Å visst är langos gott! Men jag styrde kosan mot min moped och annat käk!

 

Festivalen börjar lida mot sitt slut och flertalet utställare och resturanger började sakteliga plocka ihop och städa undan. Tror många fått blodad tand inför Umeå Smakfestival 2016!
Jag kan lova er att jag kommer va med på något sätt då med!

IMGP7147

Plus:  Att festivalen blivit större och bytt till Rådhustorget, trots mycket folk kunde man ganska lätt komma fram, ja frånsett från köer!

Minus: Lite tråkiga försäljare, bättre roligare varor ifjol!

 

 

12 september, 2015
av matias
Inga kommentarer

Bondens egna marknad, Umeå Smakfestival dag 3 samt Smaka på väven!

Idag Lördag så började jag min smakpromenad på Bondens egna marknad, gick runt å kika å de är trevligt med producenter ifrån orten som visar upp sina babysar. Vissa nya ansikten och bekantskaper blev det! Jippe företaget Kamrose stog på marknaden! Köpte en sorts färdig dryck som jag kommer blogga om när jag ska till å testa den! Men annars tycker jag ni ska springa benen av er och inhandla deras kråkbärssaft, jag inväntar min lön, så nästa helg ska jag bunkra lite mer saft, verkligen god att dricka som den är, till mat eller varför inte göra en drink på den!?!

IMGP6931

Sen hitta jag äntligen en brödförsäljare som sålde barkbröd! Anders Hallberg ifrån Kåsböle! Lägg de namnet på minnet, säger bara baaarkbröd!

IMGP6941
Kommer ett enkomt blogginlägg till veckan om dels produkten samt bakgrunds story och ett fräckt tillbehör som typ bara jag fick med mig!!! Thanks! Bagarns bröd har de tom serverat på Nobelfesten och brödet har vunnit pris och fått diplom! Å de är ju rätt mäktigt!

 

Ost ifrån gårdsmejeriet London som jag oxå kommer att återkomma till på bloggen! Mer om de vid ett senare inlägg! Jag lovar!

IMGP6948

Sen gick jag vidare och hjälpte till litegrann på Umeå smakfestival, ja inte hos festivalen, utan hos mina vänner på Its Only Rock N Roll i några timmar! Efter det spankulerade jag vidare till nästa mathappening! Smaka på Väven där Gotthards krog, Duå och Kulturbageriet serverade läckerheter på sitt inomhustorg.

IMGP6963

IMGP7059

Mattias Dellerhagen ifrån kafferosteriet Johan & Nyström va där och talade om kaffe och jag fick mig en trevlig pratstund med honom. Jäkligt trevlig person! Vi snackade både design och coldbrewing! Såklart jag ska testa på det!

IMGP7038 IMGP7049 IMGP7047

Smaka på vävens ide väl där inne är att köpa ett lite häfte, antingen med 5 eller  tio stämplar, så berättigar det dig köp på vissa utvalda stationer i lokalen. Smart!

Gotthards serverade tre små läckra skålar med olika innehåll, bla annat en efterätt med smulade drömmar bakade på bla barkmjöl som de fått köpa av bagarn på Bondens marknad!

IMGP6986

Sen serverades det lite olika kallskuret, någon kräm, det fanns en ölstation och två vin stationer. Men iår käkade jag inget här, min börs sa ifrån! Även om 5 stämplar för 250 kronor inte alls är dyrt för vad man fick!

IMGP7035 IMGP7038 IMGP7049

Å kolla in vilka läckerheter de odlat på Oxvikens Gård och Älvåkern! Visst är they kinda sexy!?!

IMGP6981 IMGP6984 IMGP7062

Sedan åter ut till den härliga höst Lördagen för att åter skrota runt på Umeå Smakfestival! Imorgon är det Söndag, sista dagen för de här året! Å självklart åker jag in även Söndag! Ska hinna med och fotografera lite maträtter i olika kök jag inte hunnit med iår! Det här tar trots allt på, mycket promenader, stående i många långa pass! Å sedan hem och hinna blogga lite innan jag ska va på plats igen! Men jag klagar absolut inte! Det här ju grejen! Uber skoj att träffa matfolk och alla andra, men riktigt kul att kunna få lite närmare kontakt med vissa producenter och kockar!

 

 

11 september, 2015
av matias
Inga kommentarer

Smakfestivalen 2015 – dag 2

Åkte in till Umeå Smakfestival runt 10 tiden imorse. Dag 2! Å redan överallt är de ordentligt med folk i farten. Började med att gå runt och kika precis som igår och de kommande dagarna, hörde på något micro seminarum, talade med bla Årets kock, men lite mer om de sedan.

Lunch kom idag ifrån Vezzo! Men halloj sicken överaskning! Riktigt riktigt god surdegspizza! Ja se själva!

IMGP6868

Sjysst snygg pizzakartong! Första pizzakartong jag ser med klass! Hejja! Å innehållet är oxå tjusigt! Enkelt med få ingredienser å det kanske är det som gör den så förbannat god?

IMGP6872

De gräddar sina surdegspizzor på plats i vedeldade ugnar!

IMGP6705

Å de går undan! Ugnarna håller ca 600 grader enl pizzabagarn!

IMGP6709

Sedan vidare och snackade med Jörgen Engdahl som håller i trådarna inne i resturangtältet. Där skulle de komma lagas kantarellsoppa med rökt sidfläsk ifrån Vindelns rökeri! Ha jag va för sent ute, hann inte med å provsmaka,  men men man kan ju inte hinna vara med på allt!

IMGP6358 IMGP6398 IMGP6718

Men jag utbytte iallafall visitkort med en fläskhandlare ifrån just Vindelns rökeri! Vem vet, de kanske blir ett studiebesök!?!

Sedan så hörde jag på när surfabrikörn Ruben Madsen, konstnärlig ledare för surströmmingsakademin höll seminarium. Kanske man skall joina just de sällskapet!
Stalkade honom till Höga Kustens utställningstält där Ruben skulle bjuda oss på sin surströmmings tapas!

IMGP6902

Jag har aldrig sett någon med sån kirurgisk precision avlägsna både skinn och ben ifrån en strömming! Grymt imponerad och vilken kunskap Ruben besitter om just surströmming. Medans han rensade fisk så showade han och surra glatt med oss alla och vi var många som ställde frågor! Fast jag ställde nog flest!

IMGP6912

Å svar de fick man! Jäkla gogubbe om jag får säga och skriva så! Lätt att gilla! Precis som med surströmming!

 

IMGP6896 IMGP6902

 

Rubens rödlöksmarmelad 

Tag 4 rödlökar, hacka dem och svetta dem sedan i kastrull i ca 20 minuter, tillsätt 1 dl rödvinsvinäger och 1 dl Svensk lokalproducerad honung, låt koka ihop till en tjockare massa, tag ifrån spisen och kläm i lite limejuice. Serveras lite ljummen eller rumsvarm. Går bra att spara i kylskåpet ett tag. En annan grej Ruben tipsade oss surströmmings afficiandos om va att rensa ur maggen på strömmingen och strö i fryst dill och låta dem vila ett tag i kylskåpet  innan förtäring…de skulle tydligen va riktigt gott det med! Vi fick efter skratt och dans små smak tapas med surströmming, varmt spritsat mos och lite rödlöksmarmelad. Riktig gott!

IMGP6764

Sen träffade jag Årets kock Thomas Sjögren och Jörgen Engdahl i resturangtältet, men det va årets kock som jag pumpade på lite svar! Ville mest veta vad han inte gillade i matväg och jag fick direkt veta att kokta silkesmaskar skulle han aldrig testa igen! Samt klippfisk! Annars gillade han grönsaker eftersom man kan göra så mycket olika roliga maträtter av dem. Jag va inte starstruck, men jag hade förberett mig för dåligt med frågor och killen hade ju folk som babblade med honom exakt hela tiden och han hade saker att göra, så jag gled snabbt vidare.

Senare på eftermiddagen blev de åter ett besök in till resturangtältet då vår lokala ekobonde Andreas Helgeskog och Thomas Sjögren skulle snacka råvara och laga till ekokött ifrån just Andreas gård.

IMGP6894

 

Jo men de är skillnad på kött och kött! Vilket toppen gott kött som serverades! Å vilken trevlig fettkappa det hade! Visst vet ni om att att fett är en smakbärare, så skär inte bort det innan tillagning. Är ni skraj för fettet issåfall skär ni bort det efteråt på tallriken! Just saying!

IMGP6924

Eftermiddagen infinner sig och hela tältet bubblar med folk och de är på kvällarna det serveras öl i tältet ifrån Umeås lokala bryggare, men eftersom jag inte är någon ölgubbe, så får någon annan blogga om just det!

Sen måste jag ju nämna att jag va med och tävlingsdrack mjölk hos Norrmejerier på tid! Gick väl sådär! Men mjölk, de är något jag gillar, även till surströmming passar det fin fint!

IMGP6518

Kolla in en mjölkbar! Bara att förse sig när man bli törstig under dagen!

Imorgon är det Lördag och då är jag där igen! Å imorgon är det både Bondens egna marknad, Umeå Smakfestival och Smaka på väven (kanske det heter)…Så imorrn en ny mat dag!
Vi kanske ses?

 

10 september, 2015
av matias
4 kommentarer

Smakfestivalen 2015

Även i år är jag där och kliver runt i kulisserna, hänger med så gott jag kan. Iår huserar festivalen på Rådhustorget, festivalen svällde ut och blev större iår! Något jag tycker är toppen! Dagarna före och speciellt kvällen innan premiär jobbar de flesta järnet! Resa tält, ställa in sin kylskåp, ugnar och stekbord!

IMGP6369

Här och där skymtar det toppiga tält! Det är här stadens resturanger lagar en del av maten som serveras på festivalen!

IMGP6327

Inne i stora tälten, riggas de med el och belysning och ljudsystem. Det är här 15 minuters samtalen och kockduellerna hålls!

Bakom köksöarna så är de uppbullat med trevliga grönsaker!

IMGP6304

 

 

IMGP6306 IMGP6354 IMGP6305 IMGP6309 IMGP6358

Invigningsdagen på förmiddagen blev jag inbjuden att va med när Exeptionell råvara skulle bedömma både kött, grönsaker och ostar från traktens bönder! Med i juryn fanns Årets kock 2005 Stefan Eriksson samt årets kock ifrån Granö, Vindeln Thomas Sjögren samt Per Åkerlund ifrån delikatessbutiken Duå och x antal kockar ifrån krogarna i Umeå. Där de bedömde kött, grönsaks och ost kvalite! Men även vi besökare på plats fick smaka på lite läckerheter. De i juryn visst såklart inte från vilken gård de åt tex kött ifrån! Men de visste vi!

IMGP6379

Fin fina köttstycken va!?!

 

IMGP6386

 

 

IMGP6443

 

Protokoll fördes och det tuggades och luktades och bedömdes!

 

IMGP6381 IMGP6383

Roligt arbete som i långa loppet gav feedback till alla iblandade bönder på en senare träff, jo jag va med på de mötet med!

 

IMGP6375 IMGP6455 IMGP6393 IMGP6380

De här är alltså dag 1 av 4! Jag ska försöka va med varjedag och fotograferara och va lite nyfiken! Men bäst idag va att damen ifrån El Salvador va tillbaks med sina Pupusas!

 

IMGP6665

 

I like Pupusas! Undra om de vill lära mig och göra Pupusas?

 

IMGP6668

 

Sen va det dags att smaka urgod palt ifrån Tväråbäcks Palt′n med hemkokt lingonsylt ifrån Bertils Kök och käk!  Å du de är skillnad på palt och palt! Damn this is good!

IMGP6670

Sen strosade jag runt lite här och där! De finns rätt mycket saker att sätta tänderna i! Hansen kör någon panchettakreation som jag nog ska pröva.

 

IMGP6411

Mina kompisar på It*s Only Rock N Roll flippar burgare och folk är riktigt hungriga!


IMGP6342IMGP6621IMGP6508

Hann även med en kockduell emellan bröderna Sjögren ifrån Granö och tilldess hjälp hade de små hjälpredor!

 

IMGP6580

 

IMGP6573

 

Imorgon är en ny dag! Få se vad jag hinner med då! Käka ska jag iallafall hinna med!

IMGP6539

Smakportioner ifrån ? Äsch hjärnan smälter! Uppdaterar med rätt namn imorrn!

IMGP6514

 

9 september, 2015
av matias
4 kommentarer

Kinesiska dumplings

Som ni vet eller kanske redan förstått genom att kika in på min blogg så vurmar jag gärna för Asiatisk mat. Gillar den skarp! Besökte Eastern Teahouse i Umeå enligt inrådan.
Käkade där panfried dumpling med lite olika fyllning! Mycket frasigt och gott. Å jag gillar jag utmaningar i köket. Så jag tänkte hey! Göra egen dumplings kändes helt rätt!
Cruisa internet och fann att man kunde ju göra egen dumplingdeg, de va inte så svårt. De svåra eller svåra och svåra de är att vika dem, men först degen!

IMGP6284

Dumplingsdeg

2 – 2,5 dl vatten
5 dl mjöl

Mät upp mjölet och lägg i en rymlig bunke. Massara sedan in vatten och knåda för hand till en elastisk deg. Knåda degen ordentligt, man kan behöva lite lite mer vatten. Låt vila 30 minuter under plastfilm.

 

Medans degen vilar hackar du dina ingredienser till fyllningen.

Här gick jag mest på känn och har inga mått som jag kan ange. Men raddar endå upp vad jag fyllde mina dumplings med!

Fläskfärs
Hackad vårlök
Ostronsås
Hackad vitkål
Vitpeppar
Soja
Koriander, hackad

Rör ihop din smet ordentligt och ställ kallt fram tills montering!

Kavla ut din deg och om du är ovan som jag, så ta bara 1/4 del av degen och kavla lite åt gången bara, ta ut rundlar med en utstickare och lägg på 1 msk fyllning. Kavla dem så tunnt du bara kan! Doppa sedan fingret i vatten och ”limförsegla” med vattnet på ena halvan av rundeln. Vik över och tryck åt hårt, vik sedan in kanten allteftersom, så snyggt du kan. Kommer mest troligast ett ytterligare inlägg om hur man gör det sedan. Denna gång så va jag bara inställd på att få till dem! Å jag lyckades riktigt bra eller jag och mamma! Ringde in vik expertis!

IMGP6250

Gör klart alla din dumplings och förvara dem under fuktig handduk. Ångkoka dina dumpling, 3 – 5 minuter, käka dem med lite dumplingsvinäger och hotta gärna upp den med lämplig stark chili, dvs om man gillar de! Men jag nöjde mig inte riktigt där! Jag ville oxå försöka få dem så där frasiga som kockarna på Eastern Teahouse lyckas med!

12001065_10153182228533099_3659601770581141881_o

Hetta upp en stekpanna och pyttsa i en rejäl skvätt med sesamolja, stek de redan ångade dumplingsen tills de fått färg. Det går ganska fort! Tillsätt sedan lite kycklingbuljong, men se upp nu vill det fräsa! På med lock och låt vätskan/buljongen absorberas koka bort! Min dumplings blev inte superfrasiga kan iofs ha med att jag ska hinna matfotografera oxå!  Well övning ger väl färdighet!

11999742_10153184036358099_5748422516800287676_o (1)

Riktigt, riktigt nöjd med mina egna dumplings! Inte bara snygga! Goda oxå!

IMGP6266

I Kina heter dumplings Jiaozi  och i Japan heter de Gyōza. I USA kallas de visst för potstickers. I Korea kallas de för Mandu. Om dumplings först ångas och sedan steks eller friteras i olja så kallas de viss för Guotie,  så nu vet ni de! Jag gjorde båda ikväll alltså! 

 

4 september, 2015
av matias
Inga kommentarer

Vit chokladpudding & rabarbersoppa

Lägg rabarber på rabarbern! För visst tar ni rätt på er rabarber!?! Här kommer en trevlig och mycket lätt att göra efterätt!

Chokladpuddingen är  riktigt mäktig &  krämig. Rabarbersoppan får en bra syra iom att du pytsar i vitt vin i soppan och sen får den en mycket vacker färg. Jag förstärkte rosa färgen med lite rödbeta som jag kokt just innan. Räcker med bara några droppar ifrån rödbetan för att soppan ska få en ännu vackrare färg!  Servera gärna med Langues-de-chat eller på vanlig köks svenska,  katt-tungor, tunna småkakor.
IMGP6108ny

Det här behöver du till 4 stycken mäktiga portioner

2 dl socker
1 kanelstång
1 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
1 kg rabarber, skalade och skivade

Koka upp socker, kanelstång, vin och vatten. Ta av från värme när sockret löst sig, lägg i rabarberskivorna, sätt på lock och låt svalna i sin lag. Sila rabarbersoppan och ställ kallt.

200 g vit choklad
2 dl grädde, vispad
2 blad gelatin

Blötlägg gelatinet.

Smält chokladen och vänd i den vispade grädden.

Smält gelatinet och blanda i under omrörning. Gjut puddingen i botten av skålar och ställ kallt i kylskåpet.

Vid servering, toppa chokladpuddingen med soppan och servera med Langues-de-chat (kattungor) eller ett frasig rullrån.

20 augusti, 2015
av matias
Inga kommentarer

Runt Hörnet

Runt hörnet i Umeå är en rätt nyöppnad gastropub i Umeå. I nyrenoverade lokaler! Förut låg det en urbutik och optiker här.

IMGP5585

De öppnade för ca 2 månader sedan, ja någon gång i Juni/Juli. Ägare av Runt Hörnet är 4 stycken personer och där ingår även Invito och Allstar.

IMGP5600 IMGP5601 IMGP5605

Runt hörnet  har en imponerande dryckesmeny! De har ca 250 sorter vin och ett 50 tal ölsorter, som på Runt hörnets egna sommelier Elias Waarg håller i. De har en meny som kommer att ändras lite efter säsong på råvaror och skrivs lite på veckobasis. Trevligt och roligt för både kock och gäst! De försöker köra med vissa lokala produkter där det är möjligt. Dumplings ifrån Nordmaling och korvar ifrån Hansens Charkuteri, vindelrökt sidfläsk för att nämna några lokala produkter de använder i sin matlagning.

Kvällen jag käkade satt jag vid Chef’s table, riktig nära köket och kockarna. Åhej vilket litet kök de har att jobba i. Kan säkert va bra å ha allt nära tillhands men även lite krångligt. Hursomhelst riktigt skoj och trevligt att kunna snacka med kvällens kockar och se dem jobba och lägga tallrikar.

IMGP5710
Kvällens kockar: Isac Lundkvist och Robin Mårtenson

De är noga och allt är väldigt fint upplagt på varje tallrik. Maten serveras förövrigt i en väldigt trevlig mysig miljö som är härligt möblerat. Känns lyxig å classy! Nån har gjort ett bra jobb! Classy!

IMGP5592

Meny:n är lagom (härligt ord att använda). Bra med få rätter som de gör riktigt bra tycker jag! Men vad är detta!?!

IMGP5676

”Vi på Runt Hörnet älskar smaker. Därför serveras all vår mat som mellanrätter. Det innebär att rätterna är större än förätt men lite mindre än en varmrätt så att du får chansen att testa så många smaker som möjligt.”

Hmmm för att vi som kund ska handla mer!?! Vet inte om detta är ett smart drag av Runt Hörnet men tanken är iallafall god att man får känna olika smaker! Pratar med personalen om detta och de nämner då att två maträtter serveras som full stor varmrätt. Hmm jag är inte övertygad. Men nu till det jag åt!

Grönt är skönt; en kantarelltoast med surdegsbröd, syrat äpple och wästerbottensost quinelle ovanpå. Kantareller, vad kan gå fel och till det små tärnat stekt vindelrökt sidfläsk. Ooo yes!

IMGP5661
Allting har en ände, men korven den har två! En god chorizo ifrån Hansen med lite grönt och trevlig harissa ovanpå, serverad med rosmarin stekt potatis garnerad med aioli. En lagomt stark maträtt! Å korv ifrån Hansen är alltid gott!

IMGP5685


Rått är gott;
är en råbiff och inte vilken råbiff som helst! Så glad att jag åt min första råbiff på Runt hörnet. Vilken fullträff! Sagolikt god maträtt med betor i botten och svampemulsion och toppad med frasig/spröd friterad juliennerad mandelpotatis. Jätteläcker! Jag återkommer och äter en snart igen! Sjukt jävla bra!

IMGP5700fd

Mörk ljus eller vit, inför choklad är vi alla lika; en fluffig mörkchoklad mousse med 4 tal i jordgubbar, rårörda, mousse, curd och som frystorkade krispiga bär.

IMGP5716

Fräsch avslutning på en trevlig kväll hos Runt Hörnet. Nästa besök kommer jag beställa in en maträtt som hängt med på menyn sedan start och det är Runt Hörnets egna tacorätt,
som de roligt kallar den onde, den gode den fule.

IMGP5725 IMGP5729

För att åter anknyta till portionsstorlekarna på maträtterna så är de ganska små, men efter de rätter jag åt ovan så kan jag säga att jag gick mätt och nöjd ifrån bordet. Allt var väldigt gott! Men lita nu på mig! Spring dit och prova deras råbiff, kan nog inte med ord säga hur god den är och visst är den fint upplagd!!!

IMGP5698vc

Restaurang Runt hörnet hittar du på Kungsgatan 50 (Renmarkstorget)
Telefon 090 348 44 00