Doft och smak

16 november, 2015
av matias
4 kommentarer

Gåsamiddag i Umeå för Skånska gillet

Tänk va skoj! Jonas Olsson, kock på Tapas frågade mig om jag ville va med och hjälpa till i köket när Skånska gillet skulle käka Gåsa middag här i Umeå. En tillställning som visst firade 89 år i år och Jonas har i 15 års tid lagat den själv till föreningen. Själv!

IMGP4961

Middagen bestod av:

Svartsoppa med krås
Gås med tillbehör
Aeblekage med vaniljsås

Svartsoppan, ja måste erkänna att jag va skeptisk till den! Kanske inget jag skulle beställa men jag är glad att jag har smakat den å jag skulle utan tvekan käka den igen om den bjöds! Tänk flytande blodpudding med pepparkakssmak…typ!

 

Fredagen började vi med att preppa allt vi kunde. Å de var en hel del som skulle preppas! Vad sägs om att pilla/skala 5 kilo brysselkål. 14 gäss att krydda och stoppa med apelsin, timjan och lök och ugnssteka, smälta gåsfett, sätta grunden till svartsoppan, göra iordning aeblekagorna, koka rödkål.

12249737_10153296426228099_1550602247990276305_n

Sätta buljongen till soppan.

11693918_10153296418988099_6525913745908289945_n

Samt veva fram blodkorv!  Jepp jag hade tagit med mig min korvspruta!

11036200_10153295508448099_4506548980546932876_n

 

Blodkorv done, till nästa år ska vi uppdatera korven lite!

10320592_10153296423283099_5423678675943784785_n
När de mesta va preppat och undanstädat så tog vi paus och åkte hem!

11693896_10153299301583099_8707207441159169761_n

Kökets rostfria värld! Här trivs jag! Något helt annat än vad man jobbar med annars! Här får man utlopp för kreativitet! Ha många bollar i luften. Många skratt och sen att få skicka ut käket vi lagat till och se det uppskattas som de skulle komma att göras!

På Lördag förmiddag så starta vi vid klockan 13:00 med besök av lokalpressen. Jonas fick sköta intervjun! Håll utkik nästa Fredag! Middagen skulle serveras senare på kvällen, men vi hade mycket att preppa idag med. Klyfta och steka potatis till 53 personer, ånga blodkorven, steka brysselkål, sjuda vaniljsåsen och koka gräddsås, smaka av och optimera den speciella svartsoppan, Jonas jobb kan jag säga!

Jag fungerade som sidekick!

De va en hel del att hålla rätt på, men Jonas är ju som tur van!

Men även kocken och hans sidekick ska väl äta gott! Så jag hade tagit med mig lite anklever. Så jag stekte lite toast till oss! OMG så gott det var!

12241385_10153297539863099_5689911518112399236_n

Sen slog klockan middag och gästerna infann sig och började kvällen med lite bubbel.  Ut med varma djuptallrikar ur ugnen och sen pynta dem med gåskråset som vi kokat och plockat och förberett och överst la vi vår blodkorv.

12227845_10153297802968099_2051703605149430479_n

Drygt 50 tallrikar soppa gick ut och många tallrikar kom tillbaks för refill! Svartsoppan gick verkligen åt! Tror vi hade närmare 20 liter soppa och inte många droppar va kvar!

Sedan var det dags för servering av fågeln och där hade vi allt tur, att de ville ha allt serverat på ett och samma fat så de kunde ta för sig själva! Puuh!

12234906_10153297931513099_1239357043153266019_n

Så här såg iallafall min tallrik ut som jag la upp i köket för foto!  Stekta äppelklyftor, stekt potatis, stekt brysselkål, gås och gräddsås och fantastiskt god rödkål. Den kunde jag ha slevat, så god va den!

Efter refill på gås till gästerna, jo de ville ha mer! Så var det dags för kaffe och aeblekage och vaniljsås. Så fram med drygt 50 assietter och lägga upp kaka och slå på vaniljsås. Härligt att ha mycket arbetsutrymme! Sen kom servitörerna och gjorde resten.

12243111_10153296439688099_8691887223189490332_n

Sen diskade vi och städade och drack kaffe, Jonas kikade ut och samtalade med en del gäster, iom att han varit och gjort detta 15 år i rad! Sedan kom föreningens samordnare Mattias Walfridsson in och sa att vi båda skulle ut! Guulp nä inte jag sa jag! Men jo sa Jonas nu går vi ut! Så vi gick ut. Lite halv pirrigt att möta alla gäster! Tokigt roligt att få rungande applåder för vår mat och ”slit” i köket å tillråge på allt så gick en dam och en farbror ner på knä och sjöng för mig och Jonas! Klart oväntat och fan så mäktigt! Samt att vi fick varsin present av föreningen! Tack! Vilken kul kväll(ar) det har varit! Jag är lätt med nästa år om jag behövs!

 

 

 

 

16 november, 2015
av matias
2 kommentarer

Blairs Death Rain – Ancho Chili Cheeseburger

 

 

IMGP2086

Alltså jag minns inte när jag köpte dessa chips och inte vart heller! Bara att de va riktigt goda. Blairs produkter brukar annars bli för heta för mig!

IMGP2093

Den svarta chipspåsen med Habanero och ostdippen ifrån Blair de undviker jag för de är hotter than hell! Tungan krulla typ ihop sig och dog, samt att jag fick astma! Å då kan man ju ändå säga att de är rätt så starkt!

IMGP2094

Dessa är oxå heta! Men dessa är mer lagom i smaken för mig!

 

15 november, 2015
av matias
Inga kommentarer

Voltaires choklad dop(p)ade pumpakärnor

Ni minns kanske att jag sågade Voltaires Ginger Chew? Rätt rejält, så här kommer nu en hiss!

IMGP7223

Så här borde allt ”nyttigt” godis smaka! Bra alltså!

IMGP7229

Testa och köp hem en påse med doppade pumpakärnor, de enda som är! De är väl att du ska digga mörk choklad!

12 november, 2015
av matias
Inga kommentarer

Vild långpeppar Herbaria

Testat Herbarias långpeppar, tycker den smakar helt annorlunda än den jag tidigare köpt av Gerard Vives!

Gerard Vives  långpeppar – Piper longum odlas tex i Malaysia, Indien och Singapore. Den har en het, skarp, lite sötaktig smak och kan påminna lite om enbär. Den doftar tjära och rök och har en lång eftersmak. (tänk våt planka) Långpeppar bör användas med försiktighet och för starkare smak ska kolvarna krossas innan de används.  Du hittar pepparn och andra pepparsorter ifrån Gerard hos OliOli.

Herbarias ekologiska långpeppar växer i Assams regnskogar och kallas pga sin kakaodoft även för chokladpeppar, den farmas av bönder i norra Indien. I Umeå hittar du nog den på DUÅ.

IMGP0770

Herbarias långpeppar vinner inte smak-duellen denna gång. Kommer fortsättningsvis köpa Gerards långpeppar, då jag finner den lättare att smakmässigt jobba med.

7 november, 2015
av matias
2 kommentarer

Renee Voltaire – Ginger Chew peanut

IMGP7230

 

Alltså, sorry men de här va bland de äckligaste jag smakat på länge! Ingefära kladd med hackade jordnötter i! Nej jag skriver inge mer! Äckliga är min uppfattning! Akta er!

 

IMGP7233

6 november, 2015
av matias
1 kommentar

Årets julsenap är här!

Som ni vet gillar jag ju senap och brukar blogga runt jul om apotekens olika sorter! Nu är det ju bara gamla Apoteket som gör en årgångssenap varje år! Förra året va jag med i juryn, jag var en av dem som valde ut 2014 års senap! Ballt va! I år fick redaktionen på ELLE mat och vin välja sin favorit.

IMGP9826

I år är vinnar senapen smaksatt med ingefära och kommer ifrån det lilla apoteket Kråkan som ligger i Svärdsjö i Dalarna. Ska bli riktigt kul att testa till käk och som vanligt är senapen en grovmalen rackare och den kommer garanterat inte göra bort sig, nu när jag gått och blivit korvgubbe! Tänk handgjord korv, hemsyrad surkål och en trevlig senap…behövs det något mer? Ja kanske en potatis och ett glas riktigt julmust!

 

2 november, 2015
av matias
Inga kommentarer

Två Fiskare

Nu har det öppnat upp en riktigt fiskbutik i Umeå. Du hittar dem i Duås gamla matstudio har de slipats och kaklats upp till en helt ny lokal.

IMGP9666

Namnet på butiken är Två Fiskare och ligger på Storgatan 44.

Drivs av fiskaren Gunnar Asplund, Kvarkenfisk i Rovågern och fiskaren Fredrik Jonsson – Västerbottensfisk, Holmsund och kocken Peter Gustavsson. Hoppas nu namnen på de inblandade blev rätt. När jag sa jag vill ta kort på personalen så tyck jag de ba vips försvann!

IMGP9535

Lukten som slår emot en när man stiger in är; hav!

IMGP9538 IMGP9560 IMGP9561

Gillar verkligen lukten av fisk och skaldjur! Å här finns det fisk! Alltifrån lax, torsk, abborre, räkor,  färdiga sillinläggningar. Dagen lunch!

IMGP9683 IMGP9554 IMGP9556 IMGP9559

Traktens rökta produkter, men även ”finare” fisk som hälleflundra och

IMGP9550

marulk och red snapper.

 

IMGP9547

 

samt ostron! Yes I love it! Kartongen på bilden med tre olika ostron, har jag käkat förut och de va toppen goda tycker jag!

IMGP9693

Ser även en till produkt jag ska handla framöver! Knivmusslor aka razorclams, kika in mitt gamla recept på knivmusslor och här hittar ni ett inlägg om ostron. Klar favorit! Så lyxigt med bara ostron ett glas bubbel!
Ser även en fuling som jag ska köpa med mig hem till far vid tillfälle och det är fulingen lake, så han kan göra laka-soppa, en soppa han brukar tala om.

IMGP9677
Lokalen är vit och fräsch och här och där finns det sittplatser, för här kan man även käka lite lättare maträtter ifrån havet.

IMGP9563

För den som inte bara kikar på fisk och inläggningar, så hänger det fin fina porträtt på fiskarna som fiskar upp den lokala fisken som säljs i butiken.

IMGP9705

Å hej där är ju Leif-Tages son Fredrik! Å kolla in KingCrab har de oxå! Å kolla noga å se vilket fint namn de står på kartrongen! Iofs felstavat men men! Så den kan ju ba smaka bra!

IMGP9700
Kommer käka musslor där framöver! Någon som vill haka någon dag?

1 november, 2015
av matias
2 kommentarer

Korvpeppen är total!

Först korvkurs på Umeås deli butik no 1, Duå och veckan efter bloggpraktik hos Familjen Hansen! Lärorikt och peppande! Ni som följer mig vet ju redan att jag köpt en egen korvspruta!

 

Jo man kan hyra dem, visst visst! Men ni känner inte mig! Jag kan komma på helt vansinniga ideer kl 02:45 en Onsdag natt och då kan man inte hyra en korvspruta!

12132793_1511260449192964_2026824359_n

Så jag köpte en egen! Fan vad jag är bra!  Köpte min korvspruta via Lundgrens Skafferi

IMGP9617

Min första korv hemmavid blir den korv jag och farbrorn Ture gjorde på korvkursen. En Nordafrikansk harissakryddad lammkorv vid namn merguez! Jag är jättenöjd att jag lyckades och det helt själv, både göra smet, trä på fjälster och veva och forma korvar! Snabb? Svar nej? Gick det utan svordomar? Jo faktiskt! Men jag veva korven i takt till Five Finger Death Punch! Så de öste ut lammkorv ur korvsprutan! Å tarmen höll! Inte en korv sprack! Gjorde dock smeten lite tjock, den ska va lösare nästa gång och då kanske jag tar hjälp…eller går jag på Classe och köper en skruvtving så att korvsprutan inte promenerar runt på bordsskivan! Recept kommer ni få nästa gång jag gör korv! Nu ska de få mogna till sig i kylen. Kan ju säga att det luktar ljuvligt i kylskåpet nu!

IMGP9629

Ni kanske undrar va det är för små plastsjok som är i bakgrunden!?! Jo det är…

IMGP9628

Fick lite merguez smet över så jag tänkte jag gör några lammpatties. Tänk hem baktbröd surdegsbröd, trevlig sallad och någon fräsch sås å en stekt merguez parisare! Har ni sett en sån förut!?! Skulle inte tro det!

30 oktober, 2015
av matias
Inga kommentarer

Martin & Serveras Smak och Inspirationsmässa i Umeå 2015

I Torsdags hade jag turen att få besöka Martin & Serveras  Smak och Inspirationsmässa!  En mässa för dem som jobbar i branchen. Jäklars va pepp!  Jag hade via mina goda vänner som driver resturangen Kniv och Gaffel blivit inbjuden, jag besökte mässan i 6 timmar, tror nog jag va den som skrotade runt längst där av besökarna!

IMGP9518

Rätt mycket utställare och mycket kul att både smaka och dricka utav. Jag gjorde något roligt! Jag gick på dryck på nästan en gång! Med nästan tom mage inleddes alltså dagen med prosecco, brut, sparkling och cava. He he håll i hatten Matias! Hann bara ta två steg så blev jag ”inropad” och fick smaka jag på flertalet bourbon och whiskys, öl, julmust puuh och ren Pitú Cachaça …he he he rocket fuel! Men kul att smakat! Jag klagar absolut inte! Va fasiken de snurra lite sådär lagom. Jag smakade även en 15 årig rom som smakade väldigt gott!

IMGP9473

Sen smakade jag flera alkoholfria nektars och fastnade verkligen för en svartvinbärsnektar ifrån Rudenstams å dem ska jag ta kontakt med! Fräsch!

Lotsade mig sedan iväg mot utställare med mat, hann med en sliderburgare ifrån Nacka köttprodukter och snackade sedan med Risbergs Import, de säljer rätt mycket olika tillbehör tex Chef Prudhomme mm Med mig därifrån fick jag alla deras Koreanska såser på småflaskor så jäkla nice! Tack Risbergs Import! Middagen idag blev en test av alla tre såserna jag fick med samt Kimchin. Alla kanongoda!

12191024_10153271391053099_3572654157670376140_n (1)

Fredagkvällens middag, bulgogimarinerad oxe och Kimchisallad!

Smakade sedan på en riktigt god pizza som tydligen va prebakad, funkade hur bra som helst. Sen hitta jag åt salami och lufttorkad skinka och melon. Jo jag hade fullt upp och kika, smaka och plocka broshyrer. Kom å smaka lite sill…ha ha jodå sill är gott! Ett nytt pitstop!

IMGP9478 IMGP9477

Sedan träffade jag på 2 trevliga killar som presenterade fond å det var Fredrik Szilagyi och Björn Lotoft ifrån företaget Oscar! Nu kan jag inte säga att jag smakat särskilt många buljonger/fonder så här rakt upp och ned men de här va allt annat än att dricka en buljongtärning!

Vi hade en verkligt trevlig pratstund som resulterade i att 1 liter demiglace och 1 liter tryffelsås stoppades ned i en kasse åt mig! Jepp jag har tur! Är ju rätt försiktigt av mig och gick inte runt å sa en sån där vill jag ha å en sån och en sån. Här fick jag 2 liters tetror av killarna som jobbade för Oscars och en fin ”kokbok”! Tack grabbar! Å jag tror jag vann på att vara just jag, lite försiktig och inte för puschig! Kommer en test framöver av både demiglacen och tryffelsåsen på bloggen senare och foton på tetran. Tryffelsåsen ja den hade jag faktiskt kunnat dricka he he he!

Vi pratade om ditten och datten och jag berättade att jag ville in i köksvärlden. Ja hade du bott i Sthlm sa en av dem så hade du nog lätt kunnat hitta ett jobb! Fan nu är det bara att jobba på de här. Det måste gå även i Umeå! Min plan är att kanske någon svängdörr kickar en in i ett kök! Hoppas!

IMGP9481
Pratade lite skaldjur med Sjöbodens utställare, de är mäktiga de där Stalinkrabborna! Å goda!
Santa Maria bjöd mig på långsamt bakad fläsksida och fantastiskt god koriandermajonnäs! Självklart frågade jag om hur jag kunde göra den, kocken berättade glatt! Fan jag är helt rätt här! Nätverka lite nu Matias! Promota dig själv! Å de gjorde jag lite försiktigt!

Å de gjorde jag! Har redan fått ett mail ifrån en utställare och en ny bloggpraktikplats här i Umeå har jag fixat! Tack Jösta!

Sedan hann jag smaka på lite olika korvar ifrån Signal & Andersson. En va smaksatt med apelsin och kanel och du den va riktigt trevlig! Hos killarna ifrån Everfresh – Chef’s Cut fick jag smaka på ugnsbakad kryddad skuren rödbeta, broccoli och palsternacka som jag misstog för tunnt skivade bambuskott. Allt riktigt gott! Strimlat, skivat och klart, redo för blecket. När de gått klart i ugnen så strödde man bara över krydda som även den följde med i grönsakspåsarna. Å det va inte fegt kryddat heller! Skulle vart riktigt roligt att testa denna produkt igen å då hemma! Men de mesta här är ju för branchen. Dit du och jag, vi vanliga dödliga går och äter! Det är sånt jag spanat på idag! Ett mecka för mig Matias! Snacka om att jag glidit runt och softat! Helt klart höstens bästa dag!
Senare höll Anders Samuelsson och Nils Albertsson ett litet föredrag om vikten om att använda så mycket som möjligt av produkten sk From nose to tail. Som moderator under mässan jobbade

IMGP9495

Men den här gången pratades det inte och kött utan om grönt. Gotthards krog har tom en egen trädgård eller odlingslott på Älvåkern!

IMGP9514

De bjöd på en trevlig liten anrättning med bla temat rödbeta! Jättetjusig! Här ser ni vilt plockade ätbara blad. Jag skriver inte ut namnet då jag inte kommer ihåg vad de hette! Hjälp Anders och Nils!

IMGP9517

Efter det va det dags att gå hem, med två kassar ja en med lite produkter i och en med kataloger, ja vi säger väl storköksporr! Jag menar vem vill inte ha en helt rostfri linje hemma ifrån Finska företaget Porkka. Jag vill! Så rasande coolt och snyggt! De fattade ju såklart att jag inte skulle köpa men ändå jättetrevliga säljare! Sånt är trevligt!

Hade tänkt fråga om man inte hade kunnat få lite olika bröd med sig hem ifrån ett bakeoff företag ja jag tror de va Bonjour!?! Snålvargen tänkte så, men så tänkte jag till!!!
Vilken arm ska bära den kassen då?

IMGP9532

Fränt med oblat på varje stor limpa! Detaljer! Detaljer! Detaljer säljer! Å vi konsumenter ser sånt! Eller är det matnördar som jag som lägger märke till sånt bara?

IMGP9527

Klart nöjd med min första Martin & Servera mässa, jag hoppas jag får chansen att gå på många fler! Nu har jag mycket broschyrer att dregla mig igenom och kika på! Ska maila ett särskilt företag och rent av tigga tre små produkter! Vad får ni kan se på min matblogg. Men jag kan säga att man äter med dem! As snygga bestick! Men mer om dem om jag lyckas sneaka åt mig av dem!

28 oktober, 2015
av matias
Inga kommentarer

Hjortronglögg ifrån Saga

Alltså jag är ju ingen fan av julen. Jag är liksom Grinchen! Men godsaker har jag inga problem med att käka eller bälja! Igår testade jag fjolåretsglögg ifrån Saga.Ha ha ja jag köpte den i ifjol å den har stått här hemma och dammat. Rebranding, garanterat. Där de sätter sin egna etikett på förpackningen men något annat företag har framställt den. Men det verkar va inne med rebranding! Men shit the same när produkten är god!

IMGP1111

En trevlig om än väldigt söt hjortronglögg, men den va god med lite mögelost och pepparkakor! Verdict ja helt okej!

Saga är inom samma företags sfär som The Spice Tree.