Åå ja jag har nu fått testa en ny trevlig bekantskap! 30 % vit choklad smaksatt med citron och rosèpeppar! Uj uj uj vilken höjdarchoklad ifrån Spanska ChokoLate Orgánico! ChocoLate Orgániko är ett företag som är prisbelönta för sin ekologiska choklad. Företaget ”bor” har sitt säte i Madrid, Spanien. Å kanske det bästa av allt är att chokladen innehåller inga artificiella färgämnen och konserveringsmedel eller animaliskt eller vegetabiliskt fett.
Vit len choklad med en hint av citron och rosèpeppar, alldeles lagom, ja just bara så man anar pirr ifrån rosèpepparen. Du den blev inte långvarig i asken, utan den slukades rätt så fort!
Jag har haft tur att få tag på denna via Ninas mat och det är en kommande produkt som de kommer att sälja! När den väl kommer upp i webbutiken deras, så är det inget att fundera över! In å köp säger jag! En mycket god choklad med annorlunda smak, de är mitt betyg!
Trodde jag hade bloggat om ”min” paté, men de visade sig att jag bara gjort iordning inlägget. Så här kommer receptet lagom till efter alla storhelger! Håll tillgodo, paté kan man äta varje dag!
Ingredienser du behöver!
900 gram fläskfärs
600 till 1000 gram bacon. 300 gram finhackad, resten till att klä din formar.
125 gram grislever
125 gram kycklinglever
125 gram njure jag använde 125 fram kycklinghjärtan istället!
100 gram lök, som du rivit till pure.
2 ägg
125 ml konjak
125 ml riktig grädde
5 klyftor vitlök, gärna rivenden med!
35 gram havssalt
15 gram Piment dEsplette, jag använde rökt paprikapulver
3 gram nitritsalt
5 gram färska timjanblad
3 g svartpeppar, malen
1 gram riven muskot
3 st malda lagerblad
6 gram grönpeppar ilag, avrunna.
Om man tål och vill 90 gram rostade pistagenötter, grovt. Senaste vändan jag gjorde paté, la jag i förvällda murklor! Riktig gott & lyxigt!
Så här gör du!
Rensa hjärtan och njurar på hinnor innan du mal eller grovhackar dem. Pureea löken och vitlöken. Vispa lätt ihop konjak och grädde och ägg och vänd ner de torra mortlade alt hackade kryddorna.
Tag din fläskfärs och rör i njurar och hjärtan och lever och bacon hack. Jag hittade inte njure på affärn så jag köpt helt enkelt en tub med mald grislever och tog lite mer av kycklinglevern och mer kycklinghjärta istället. Tillsätt äggvispet och rör ordentligt! Tag fram lämpliga formar som ryms i ditt vattenbad! Vadnudå? Jo detta recept är utvecklat för oss med sousvide och vaccumförpackare.
Klä dina formar med baconremsor, de ska hänga över kanten i början, lägg sedan i ”färsen” och packa färsen/smeten så gott det går, så du blir av med luft. Sedan viker du över baconet över färsen. Stoppa nu in din form i vacumplastpåse och vacumförpacka alltesammans. Slurp! Omsluten form, redo för 2,5 timmar 65,5 gradigt bad. Ta upp din paté när tiden har gått. Låt kallna, fortfarande oöppnad i sin vacumförpackning.
Medans du låter paten svalna i rumstemperatur i en timma, så förbereder du ett iskallt bad för paten att simma i.
Låt paten sätta sig ordentligt i det iskalla badet i ca 1 timma till. Låt sedan den oöppnade och nu kalla patén vila över natten i kylen.
Skär i bitar och servera!
Gott att servera till är rödkål (ej med på bild) som du kokt i portvin, konjak, socker och buljong. Jag har inget riktigt recept, så ni får gå på känn här. Men kålen ska koka väldigt länge, jag valde att mixa min kål så den blev som en kräm. Urgott till patén.
Även gott med smörstekt toast, syltlök, cornichoner .
Bülow har släppt tre nyheter för mig i fräcka plåtaskar. Handkokta i 4 timmar och är baserad på det recept som Johan Bülow startade sitt lakrits imperium med på Bornholm 2007 och som vanligt är kokarens namn med på etiketten som omsluter förpackningen. Lakritsen är glutenfri kommer i tre smaker, söt lakrits, lakrits med chilismak och en med ingefära.
Helt otroligt sjyssta plåtaskar med lock som man styr åt sidan för att komma åt lakritsbitarna! Är de så att jag är mer imponerad av förpackningen denna gång än innehållet?
Måste erkänna att jag nog bara är en saltlakrits vän. Har lite problem med att gilla sötlakrits! Godast av dessa tre va nog Chili och ingefära och sista rangordnar jag sötlakritsen.
Konsistensen är seg ja lite som en seg kola, å lakritskola är inte heller min grej! Alltså ingen favorit! Men som förpacknings nörd är de bland de tjusigaste jag sett! Du hittar lakritsen hos Ninas mat och den kostar 64 kronor per förpackning.
Se till att köpa hem lite julmust för böfelen. Julens drycker behöver inte innehålla alkohol! Iallafall tycker jag inte det! Festa och dricka kan man göra andra dagar! Så köp hem lite olika sorters julmust ifrån olika tillverkare!
Fick faktiskt en gåva hemskickad ifrån Carlsberg och den tackar vi för! Fantastiskt svår flaska att fotografera, blev både blänk här och där.
Nöjd med min bild? Svar nej, men hursom kommer de nu ett microblogginlägg!
Apotekarnes årsmust utkommer 1 gång varje år med start 2014 och innehåller varje gång 1 ny smak-ingrediens som är hemlig och som byts ut varje år. Den ska ge musten en ny karaktär. Iallafall är det tänkt så! Apotekarnes har producerat julmust ända sedan tidigt 1900 tal och är en dryck som fortsätter att slå försäljningsrekord år för år. Heja heja heja heja! Spöa CocaCola, till jul dricker vi alla must!
Tänker inte avslöja den hemliga ingrediensen för er, köp er en flaska eller två och smaka och se om ni känner igen årets smak!
Jag som älskar must tog faktiskt inte igen smaken iår men mina gäster knäckte det på en gång! Å för oss som inte kan ta igen vilken ingrediens det rör sig om så kan man fuska genom att dra bort en etikett ifrån baksidan på flaskan.
Musten kommer med riktigt kork och känns lite lyxigt att öppna, som en flaska bubbel. Musten är söt och god. Smakar must med en liten ack för lite tvist! Å jag tycker bubblorna försvann rasande fort ur glaset och de är ju mindre kul!
Hittade en chokladtårta jag bara va tvungen att baka, hittade receptet här. Mängden karamelliserade popcorn är egentligen mycket större än vad som behövs för att täcka pajen, resten får avnjutas på sidan om och du de är inga problems att käka upp dem! Inga som helst!
Pajbotten
14 digestivekex
75 g smält smör
Chokladganache
400 g mörk choklad av god kvalitet (60–70 % kakaohalt)
5 dl vispgrädde
Karamelliserade popcorn
3 liter poppade popcorn (ca 1 ½ dl majskorn)
100 g smör
2 ½ dl farinsocker
¾ dl ljus sirap
2 msk vatten
1 tsk salt
½ tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
vaniljglass till servering
Värm ugnen till 175 grader. Mixa digestivekexen i matberedare till fina smulor. Tillsätt smöret och kör tills allt blandas. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i ugnen i cirka 15 minuter.
Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Vänta i någon minut och rör sedan om tills all choklad har smält. Fyll formen med chokladkrämen och låt stå i kylen i 2–3 timmar eller tills krämen har stelnat. Sänk ugnsvärmen till 125 grader.
Smörj en långpanna. Strö ut de färdigpoppade popcornen i pannan och salta om du har poppat dem själv. Ställ åt sidan. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme. Tillsätt farinsocker, sirap, vatten och salt. Höj värmen lite och rör om med en träsked tills sockret har smält och du har en klar sockerlag. Låt koka utan omrörning. Gör ett karamellprov – ta lite sockerlag med en sked och doppa i iskallt vatten. När lagen är färdig ska den bli helt stel och gå att bryta.
Ta kastrullen från värmen och rör i bikarbonat och vaniljsocker. Häll den heta lagen över popcornen i långpannan och rör om försiktigt med två träslevar.Låt stå i ugnen i cirka 1 timme. Rör om med jämna mellanrum. Låt popcornen svalna på bakplåtspapper. Toppa pajen med karamelliserade popcorn och servera med vaniljglass eller vispad grädde. En fantastiskt efterätt som räcker till många, du behöver inte någon stor bit! Den är rätt så mäktig!
Har herrn halkat och slagit sig i skallen? Taco med tunga! Käka tunga? Men hur och varför! Hur smakar det? Jag kommer till de i slutet på inlägget!
Vet inte vart jag såg bilden på svart böngryta, toppat med ett friterat enchilada bröd, avacado, och tunga mm
Så jag tänkte det där vill jag både göra och smaka. Uj uj höga förväntningar måste jag säga att jag hade. Så iväg och leta efter tunga, som jag tillslut fann, de fanns både gristunga och kalvtunga, jag köpte den senare. Väl hemma så peta jag igång min sousvide och packade om tungan och lät den sedan plumsa i 63,5 grader upphettat vatten i 48 timmar! Ooo yes jag kan planera, då de gäller mat!
Jag går inte in så mycket på tillagningen av själva tungan, när den badat klart så drog jag av de yttersta skinnet på tungan för att bli av med papill ytan, för de ser ganska så nasty ut! In i kyl med tungan!
Så till den mycket enkla men förbannat goda svarta bönsåsen/grytan! Som jag hittade på ur huvudet, inget recept att följa! Ikväll gick jag på min smak å de blev riktigt bra!
Du behöver:
1 gul eller röd lök, ganska grovt hackad
1 tomat eller två, hackad i jämna kuber
liten dutt tomatpure
en bit spetspaprika, strimla
400 gram avrunna svartabönor på tetra
2 små kulor chiltepin – het chili
buljong tärning
peppar
2 vitlöksklyftor
Svetta lök och paprika, vitlök, Tillsätt tomaterna och de svarta bönorna, krossa din chiltepin. Tillsätt chiltepin, buljongtärning och lite vatten. Låt puttra sakta, rätt länge tills nästan alla vätska kokat in. Smaka av med peppar.
Fritera små enchiladasbröd så de blir krispiga och gyllene, låt dem rinna av på lite hushållspapper. Ta ut tungan ifrån kylen och skär rätt tunna skivor av tungan. Bottna en tallrik med din bönsås, lägg sedan på din friterade bröd, toppa gärna med avacado, tunga och kanske någon liten klick creme fraiche, helt naturell eller dopad med extra chili! Toppad med hackad koriander.
Så varför!?!
För att jag kan och vill! Sen är det ju ”inne” med att ta tillvara på så mycket som möjligt ifrån djuren vi käkar så varför inte tunga!
Men hur smaka det?
Speciellt, som en blandning emellan skinka & sylta. Otroligt mört och texturen är väldigt tät.
En maträtt som jag kommer göra igen, men då gör jag nog mer än en tunga, den badade trots allt i två dygn! Maträtten ikväll blev riktigt riktigt bra och lyckad! Kan nog peta i tre kulor av chiltepin nästagång, vem minns en fegis! Frasigt bröd och böngryta möter otroligt mört kött i samma tugga
= sjukt bra!
Länge tänk rosta blomkol i ugnen, både i bitar och delad mitt i tu! Så när jag va på affärn, inte särskilt sugen på något så slog det mig. Jag kör blomkål i ugnen. Vaddå tillbehör tänkte jag! Delade upp ett halv blommkålshuvud i små träd och la dem på en ugnsplåt.
Blandade ihop Sriracha chili sauce, lönnsirap och salt och rejält med nymalen svartpeppar. Lät sedan blomkåls”träden” glaseras av sriracha och lönnsiraps blandningen.
Skrämde upp ugnen till 250 grader, ska försöka kika på vad andra har kört med för temperatur…mitt första försök blev lite mörka! Lät dem gå i 10 minuter innan jag va där och ruskade om allt. Lät det sedan grillas vidare i 1o minuter till.
Tog ut plåten och strösslade över lite vit och svart sesamfrön samt dressade med lite mer lönnsirap och Sriracha och strösslade över lite chiliflakes!
Så? Hur smakade det? Ja så enkelt, som att det smakade mer! Att äta som ensamrätt kändes väl lite skralt men som sagt tidigare va jag inte ens hungrig till middag idag. Annars tror jag det kan va de optimala tillbehöret till en trevlig köttbit, som side-order eller en del i en vegetarisk plockmeny! Sötman ifrån lönnsirapen och hettan från Srirachan va mycket trevlig! De här gör jag om!
Blev sugen på råbiff! Ganska enkla smaker i vanliga fall. Men nu vill jag ha en asiatisk touche på den! Utgick ifrån Mia Gahnes recept,
men jag strukturerade om det lite! Bytte ut köttsort till lövbiff och tog bort och la till några ingredienser!
4 portioner, 15 minuter
rejält med lövbiff, som du fryst först och sedan tinat och hackat!
1 tsk riven färsk ingefära
1/2 röd chili, finhackad jag använde chiliflakes!
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk dumplingsvinäger eller soja
1 msk sesamolja
1 tsk limesaft
salt
grovmalen svartpeppar
1 liten nypa socker
2 msk sesamfrön, gärna både vitt och svart
2 msk inlagd ingefära, gari
1-2 salladslökar, strimlade
smaka av med lite fisksås
smaka av med lite Ssämsås
Blanda det malda köttet med färsk ingefära, chili, vitlök, soja, sesamolja, limesaft, salt, peppar, socker och drygt hälften av sesamfröna.
Smaka av med fisksås. Forma färsen med hjälp av en lagomt stor utstickare! Har du inga utstickare, så sticker du iväg och köper några! Alltid bra att ha!
Dekorera med lite salladslök och vanlig sallad. Strö sen resten av sesamfröna över din råbiff. Å har du chilihår hemma, lägg på det för smak och effekt! Snyggt vill vi eller jag ju ha det!
Klipp över smörgåskrasse och dutta ut koriandermajonnäs strategiskt. Snyggt! Gott! Koriandermajonnäs
Mixa en kruka färsk koriander i hemgjord eller köpes majonnäs köp gärna Hellmans då den är vitare och godare än den Svenska varianten som smakar på tok för mycket ättika tycker jag. Nästa gång jag gör denna maträtt så kommer jag använda den Japanska majonnäsen ifrån Kewpie! Har ni smakat den!?! Ruskigt god! Å stabil å håller ihop bra.
Syltade kantareller lägg hösten på burk! Så gott! Så bra! Finurligt sätt att spara kantareller på! Använde mig av Öhmans mat och vins recept
Så här gör du!
Rensa 1-1,5 liter små, fina kantareller som ska vara hela. Koka upp 1,5 liter vatten med 1,5 tsk salt. Släng ner svampen i vattnet, låt koka upp och häll sedan av vattnet och låt svampen rinna av. Koka en lag av
1 dl ättikssprit 12%
1,5 dl vatten
1 dl strösocker
8-10 vitpepparkorn
2 hela kryddnejlikor
1 liten bit kanelstång
1 lagerblad
o,5 tsk senapsfrö
2 skivor färsk ingefära
1 halv skivad liten lök la jag till i lag receptet!
Lägg ner svampen i lagen och låt sjuda sakta under lock i 30 minuter. Sleva upp svampen i burkar som ska vara väl rengjorda och Sila av kryddorna från lagen, koka upp lagen igen och häll över svampen i burkarna. Sätt på locken och ställ svalt och mörkt.
Jag silade inte av kryddorna, asgott om svampen riktigt får suga åt sig av smakerna riktigt ordentligt i spat medans de vilar och marinerar. Å denna gång använde jag kantareller på burk ifrån Frankrike. Få se om de blir lika bra!
Rasande gott att lägga på en god pate, tänk ankpate, smörstekttoast och lite syltade kantareller. Eller carpaccio med en stark hyvlad hårdost, toppad här och där med avrunna syltade kantareller.
Alltså vad är det med lakrits och jag? Ni som känner mig vet jag talar förstås om saltlakrits som är min favorit, men ibland kan jag även njuta av sötlaktrits om dem kommer chokladinsvept!
Iår lagom till jul släpper Johan Bulow 3 nya kulor i smakerna, Salty caramel choko, Dark & Mint och Raspberry Choko! Å looken på julkulorna är fantastiska! Brons silver och guld. Finns även som julgranskulor…och ni har väl inte missat Bulows julkalender? Fast jag tror den börjar ta slut hos försäljarna! Men nu om de senaste julsmakerna 2015! Vinner guldkulan?
Först i smaktestet så körde jag Salty caramel choko kulan. Bronskulan. Vilken läckerbit att ställa fram på bordet eller gör man det?
Köper jag en burk till så kommer jag gömma den! Så fina är dom!
Fantastisk smak kombination på denna kula! Läcker smörkola möter saltlakrits och choklad! Oj oj oj…har silver och guldkulan ens någon chans?
Silverkulan är till utseendet också fantastiskt fin i sin silver skrud! Wahoaw, det luktar verkligen mint om denna kula! Jodå denna kula är också väldigt god men bronskulan är snäppet bättre! Som sagt en kula med mycket mintsmak och häftigt chrunchigt chokladlager utvändigt, inuti möts vi av sötlakrits!
Sen kommer vi till tredje och sista kulan, guldkulan!
Som är en jordgubbslakritschokladkula…hm inte alls min grej! Inte dålig, bara en kula som inte föll mig på läppen!
Så här tycker jag, de borde satt Salty Choko som guldkula och inte gett den bronsfärgen, för den är vinnaren tycker jag! Lätt bäst! Hittar ni inte dessa julkulor, så tycker jag ni ska slå till på en annan given favorit ifrån Bulow och det är No 5
Salty Chili Cranberry Liquorice och syna gärna burken, om Isak Kamill har kokat den så brukar de va bra drag i den! Saltlakrits och tranbär med chili, vad kan liksom gå fel! Inget om ni frågar mig. Lätt Johan Bulows bästa burk! No 5!