Doft och smak

26 februari, 2016
av matias
2 kommentarer

Blodapelsinsaft

Koka egen rågod blodapelsinsaft! Drick som barnsaft eller gör den ond!

IMGP2063

Du behöver: 

 
1 kilo blodapelsiner
2 citroner
10 dl rårörsocker
1 msk kardemummakärnor, ta gärna mer!

Gör så här:
1 – 2 msk stött kardemumma! Köp kapslar och stöt dem helst själv, rätt grovt. Jag lät även några kardemummakapslar koka med.

Riv av skalet på apelsinerna, alltså det gula! Skär sedan dina apelsiner i lämpliga bitar. Sen pressar du ut all saft du kan ur dem rakt ned i din stora gryta. Släng inget! Allt ska med! För de ska koka med i grytan! Gör likadant med alla apelsinerna. Citronen ska du oxå ta allt skal ifrån, ja den såkallade zesten och det gör du bäst med ett bra rivjärn ala Microplane. Ja där vart de visst lite reklam, men de är så bra! Köp ett om du inte äger ett! Ni kommer inte ångra er! Skär sedan citronen i kramvänligabitar och pressa ut all saft du kan ur citronen. Häll på socker och lägg i den stötta kardemumman.

Koka upp juicen, sockret, kardemumman och skalen. Rör tills allt socker har smält/löst sig.

Sila sedan saften genom en silduk och tappa upp på rena flaskor och förslut. Förvaras sedan i kyla och håller upp till ett år dvs om du varit noga med att sterilisera dina flaskor!  Saften späder du 1 + 4 eller helt efter smak när du ska dricka den!

Jag kommer öka på mängden kardemumma nästa gång jag kokar den, då jag älskar kardemumma.

 


Fantastisk god att göra barnförbjudensaft på!

Fyll upp lämpligt glas med massor med krossad is
Slå på en 4:a vodka.
Slå även på lite ren blodapelsinsaft outspädd, för färgens skull
fyll på med utspädd saft och tillsätt ev lite fizz om du vill ha din drink sparkling! Pressa över lite limejuice och låt en klyfta följa med ner i drinken!

IMGP2065

Riktigt god drink blev de med den här saften, våga testa! Såklart lika god utan alkohol, men då är inte saften ond och ibland vill man ju bli lite bäng!

15 februari, 2016
av matias
Inga kommentarer

Kanonkrut ifrån Lakritskungen

Kung! Glöm det fjantiga hockeypulvret som finns! Ni vet de där puckarna med en hockeyspelare på! Inte särskilt salt eller för den delen starkt! Nä löp och köp, riktigt kanonkrut ifrån Lakritskungen istället! Bra mycket mer krut i det! Lakritskungen är ett dotterbolag till Lakritsfabriken i Ramslösa. Ni vet de som gör de där chokladdoppade stängerna och deras flaggskepp Premium Liquorice Super salty.

 

IMGP1620

 

Riktigt salt och finmalet salt lakritspulver! Bara att öppna burken och dra tungan igenom lillhögen med saltlakritspulvret! Fast de har jag inte gjort än! Tänkte försöka mig på någon efterätt eller strö över någon kaka eller så! Köpte mitt krut via Ninasmat.

6 februari, 2016
av matias
Inga kommentarer

Men härligt Ninasmat! BomBon ifrån ChokoLate Orgànico

Äntligen finns de att köpa igen! De pudrade Spanska kulorna ifrån Madrid företaget ChokoLate orgànico och nu hittar ni dem lättast hos Ninasmat!

IMGP1146

Fick en burk av min syster, svåger och systerdöttrar för många år sedan! Fått tag i nån enstaka burk emellanåt! Å nu kan jag beställa hem dem varje månad om jag vill! Tjohoo!

IMGP1151

Visst ser nu hur goda de är? Små små chokladkulor med olika rena smaker! Den här ovan är smaksatt med chili och kanel är en höjdare till en liten kopp espresso! Jag lovar! Inte jättestark, men man känner att den är kryddad med chili. Å ja man kan äta flera stycken!

 

IMGP1164

God, men ändå inte bäst av de tre kulorna jag nu testat! Eller är de jag som gillar mildare choklad kanske? Hursom för lite smak av apelsin tycker jag!

IMGP1159

Å sen tredje kulan! Vinnarn! En pudrad chokladkul även detta, fast vitchoklad smaksatt med citron. Fantastiskt len djärv citronsmak, den här kulan har de smaksatt perfekt! Toppen helt enkelt!

IMGP1141

Som sagt Ninasmat saluför alla kulorna och ni hittar dem här!

Citron, kanel och vit choklad Bombon 

Mörk choklad smaksatt med apelsin

Chili, vanilj och kanel 

IMGP1145

 

3 februari, 2016
av matias
Inga kommentarer

Moqueca med kungsräkor och hummer

Hur börjar man alla blogginlägg? Som ni vet är jag ju väldigt intresserad av andra matkulturer, andra smaker än de man är van. Det är min nyfikenhet som får mig att leta efter det alla kanske inte käkat! Fått höra att jag aldrig lagar husmanskost? Å vad är det? Pannbiff? Köttbullar och mos?
Hur kan ni säga så? Just den här maträtten kanske är just husmans där den kommer ifrån! Tänkt på de?

IMGP1868

Hursom så kommer kvällens middag ifrån Sydamerika, Brasilien och det är en gryta som heter Moqueca (”mo -keh-ka”) och den kommer ifrån Bahia i östra delen av Brasilien. Namnet har det fått ifrån det afrikanska ordet för just fiskgryta. Å man kan givetvis tillaga den med vit fisk, men nu råkade jag ha räkor och fairtrade scampi hemma så lite lyxigare blev den åh hey receptet tyckte man kunde peta ner hummer. Men de va något jag inte satt på hemma i min frys! Det är ju trots allt Onsdag! Ha ha ha!

Det här behövs för grytan:

1 msk rapsolja
2 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
1 liten röd och 1 liten grön fint hackad paprika
3 vitlöksklyftor
2 plommontomater, urkärnade och finhackade
2 rågade msk med tomatpure
4 dl kokosmjölk
350 gram råa ASC-märkta Vannamei räkor, skalade och rensade och lite extra MSC märka nordsjö räkor
250 gram hummerstjärtar, fin fördelade i munsbitar
saften ifrån en pressad limefrukt, plus extra klyftor att pressa över vid servering
1 lite näve med finhackad koriander
havssalt och nymalen svartpeppar ifrån kvarn.

IMGP1905

Så här gör du:

Hetta upp oljan och tillsätt lök, paprika och vitlök och krydda försiktigt med salt och svartpeppar. Låt svetta ihop en stund. Rör om ordentligt!
Låt småputtra ihop 6 minuter, rör sedan ner tomatbitarna och tomatpuren och fräs nån minut till. Sedan häller du i kokosmjölken å låt koka upp. Sänk värmen å sjud grytan i ca 5 minuter.

IMGP1929

Tillsätt räkorna och låt dem sjuda tills de blivit ogenomskinliga. Tillsätt ev hummer och dra ifrån plattan. Tillsätt den pressade limejuicen och strö över hackad koriander och smaksätt med salt och svartpeppar. Servera gärna med resterande lime iform av klyftor så kan man pressa över mer limejuice, gott till är även kokt ris och stekt bröd.

IMGP1924

Kände på mig att de här skulle bli bra så fort jag ställde mig i köket ikväll! Fantastiska milda smaker, ja salt och svartpeppar och koriander är ju inte kryddor som är överväldigande starka! Rekommenderar denna gryta! Riktigt feel good mat! En gryta jag vill bjuda på framöver! En maträtt som alla kan uppskatta ja dvs om man gillar fisk och skaldjur annars är det att kasta pärlor för svin!

 

3 februari, 2016
av matias
Inga kommentarer

2 nyheter ifrån Ramlösa

Först börjar jag med den stora besvikelsen. Salami med lakrits i! Läckert tänkte jag! Det här kunde ha blivit så bra, men den funka tyvärr inte för mig! Kul att Ramslösa Lakritsfabrik försöker och vågar med nya produkter, men jag tror de ska hålla sig till godis!

IMGP1529

Salamin smakar lite sött tycker jag! Så ska inte en salami i min värld smaka! Vart är sältan? Nä de här kändes som en dålig marknadssalami som du köper 3 för en hundring! Ibland undrar jag hur företag tänker och verkar? Hur stor smakpanel har man? Hur många tycker till om en produkt innan den går till produktion? Sånt som rör sig runt i min foodieskalle!
IMGP1536
Sedan tycker jag den va för hård! Jag gillar salami med mer fetthalt i, ja en med mjukare kärna! Så med mer fett i, för en mindre fast salami för att få en trevligare konsistens samt mer smak! Tänker då på sälta och kanske ett chilibett, så kunde de här ha blivit något!

Men den andra nyheten! Ja den rockar! Vilka smaker! Lakritspinnar som vi är vana att käka ifrån Ramslösa Lakritsfabrik! Nu snackar vi! Dessa har de valt att ”krydda” med poppad majs!  Det är tre stycken salty liquorice i varje ask (för få) pinnar som är doppade i mjölkchoklad från Valrhona och som sedan strösslats med rostad majs. Riktigt bra!

IMGP1629

God choklad + rostad majs + riktigt mjuk perfekt tuggig saltlakrits! Sicken höjdar combo!

IMGP1634

Hej ba, redan slut! Hann nästan inte med att produktfotografera innan jag slukat dem! Blir lätt köpt hem fler gånger!

IMGP1640

Insidan av lakritspinnen i sk genombitning (genomskärning, ett försök att va kul)

Ni hittar såsmåningom stängerna hos Ninasmat! Jag tror jag är bland de första att få testa dem!

2 februari, 2016
av matias
Inga kommentarer

Ett fantastiskt tryffelsalt ifrån Tartuf Langhe

Alltså jag va bortbjuden på middag på nyårsafton, innan jag klev på the graveyard shift. Där på middagen käkade vi rostas och palsternackspure och rödvinsjuice och på köttet fick de som ville strössla över egen mängd av de finkorninga saltet ifrån Tartuf Langhe!

Uj uj vilket salt! Man kan inte tro de ska smaka så här mycket! Men hjälpas! Det luktar tryffel rent ut ur burken även om locket är påskruvat! Om ni får möjlighet att smaka på det gör det. Men tryffel är nog lite av en aquired taste. Inte alla som gillart! Fantastiskt potent salt om ni frågar mig! I love tryffel!

IMGP1555

 

Saltet är ett finsalt ifrån Guérande med endast vit tryffel tillsatt, gott att strö över morgonens omelett, ni som följer min Instagram feed har nog sett att jag gått loss på omelett. Men fick nu även ett tips på Tartuf Langhes hemsida, att sprinkla saltet på lammracks ja! Det måste ju bli magi! Å sprinkla över en risotto! Gaah! Visst kan man äta flera rätter!

IMGP1544

Köp hem en burk! Å visst kostar saltet en slant! Närmare 200 kronor, men jag säger att de är det värt! Varenda liten krona! Du behöver inte ta mer än en nypa eller två för att få en ordentligt gof tryffelsmak! Kommer räcka länge å vet ni vad! När de är slut köper jag lätt en burk till! Så bra är det!
De är beroende framkallande tamefan! I Umeå finner ni det på hyllan hos delikatessbutiken Duå.

30 januari, 2016
av matias
Inga kommentarer

Berberibröd

Vinter och kallt och trist ute! Gillar ju att baka å då mest matbröd! Facebooka och Instagramma runt och föll för ett bröd som Zeina Mourtada, årets matbloggare vinnare i kategorin Folkets Val hade lagt ut på sin trevliga blogg Zeinas Kitchen Besök hennes sida och hämta ännu mer inspiration!

Ingredienser för 2 stora bröd
1 påse torrjäst (12 g)
5 dl ljummet vatten
Ca 12-13 dl vetemjöl
2 tsk salt

Pensling:

1,3 dl vatten
1 tsk socker
1 tsk olja
1 msk mjöl

Garnering:

Sesamfrön
1 tsk Nigellafrön (små svarta kryddiga frön, går att uteslutas eller ersättas med svarta sesamfrön)
2 msk mannagryn att strö på plåten

Gör så här:

Lös upp jästen med ljummet vatten och låt stå i 5 min. Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen en bra stund, gärna i 7-8 min i bakmaskin eller i 10 min för hand. Degen ska vara kladdig, inte kompakt.

Smörj bunken och degen med lite olja och täck med en plastpåse, låt jäsa 1 timme i rumstemperatur. Dela degen i 2 lika delar, lägg dem på en ordentligt oljad plåt, täck dem med plast och låt jäsa i ytterligare 2 timmar i rumstemperatur eller några timmar i kylen. Kan jäsas i kylen upp till 10 timmar.

Förbered under tiden smeten som ska penslas på bröden. Blanda alla ingredienser till smeten i en liten kastrull och koka upp under omrörning. Låt kallna i rumstemperatur.

Värm ugnen till 250° och låt den bli ordentligt varm. Lägg ett bakpapper på en plåt och strö över mannagryn. Lägg en av degbitarna på plåten och tryck ut den oval med händerna. Gör långa streck med fingrarna tvärs över brödet, pensla på smeten och gör om strecken igen. Strö på fröna.

IMG_20160129_160827-01

Grädda brödet på sista falsen i ugnen nedifrån och grädda i ca 15 min på högsta värmen. Ha koll på brödet, så den inte bränns, den ska få en fin brun färg. Ta ut och servera med något gott. Brödet är allra godast nygräddade!

IMG_20160129_162349-01

Jag serverade mina Berberibröd med Baba ganoush och en hummus , se recept längre ned i blogginlägget!

IMGP1840

och en liten sallad samt inlagd paprika samt gratinerad paprika med överbliven köttfärs i! Riktig gott bröd serverade med goda tillbehör!

Hummus

2 burkar med färdigkokta kikärter
2 – 4 msk Tahini (sesampasta, ett måste tycker jag)
2 st vitlöksklyftor
2 msk pressad citron
2 msk olivolja
1 tsk spiskummin
salt
2 msk pressad citronsaft

Mixa allt supersmooth! Smaka av! Garnera med lite paprikapulver samt en liten pöl mitt i med god olivolja

IMGP1827

Baba Ganoush – en fantastiskt god röra!

2 – 4 st auberginer, (beroende på storlek)
2 st vitlöksklyftor
2 msk färskpressad citron
2 msk Tahini  (ett måste tycker jag)
3 msk olja
1/2 tsk mald spiskummin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
paprikapulver
ev chiliflakes

Sätt ugnen på 200 grader ev med grillelement. Fick tips om att grilla dem, blir tydligen ännu godare då. Men de är ju vinter ute! Å då är jag inne!
Dela auberginerna på längden och pensla med olja. Grilla i mitten av ugnen ca 15-20 min. Håll ett litet öga på dem – de ska bli gyllene. Det gör ingenting om skalen blir lite brända!

Låt auberginerna svalna lite och gröp sedan ur innanmätet och mosa ihop det med pressad citron, tahini, pressad vitlök och spiskummin. Detta kan göras för hand eller med mixer eller matberedare. Smaka av med olivolja, salt och peppar.

26 januari, 2016
av matias
2 kommentarer

Lax med smak av fänkål och lakrits

Lakrits å mat! Kan det funka? Fick iallafall en kokbok med lite lakritsrecept av Fanny & Kristoffer i julklapp och där slog jag på en gång upp, lakritslax med fänkål och mayo! Både lät gott och såg gott ut. Så jag bestämde mig för att testa receptet på just Fanny och Kristoffer!

IMGP1713
Det här behöver man:

ca 500 gram lax, man kan avända en hel sida eller köpa sånna där bitar som är styckfrysta
1/2 msk stötta fänkålsfrön
1/2 msk mald lakritsrot
salt, svartpeppar
1/2 lime, pressad saft

Skräm upp ugnen till blyga 150 grader och rubba din lax med de torra kryddorna, lägg på en ugnsplåt som du drizzlat lite olivolja på. Kläm över limejuicen och baka av i ca 15 minuter mitt i ugnen. Medan steker du tillbehören!

10 cm strimlad purjolök
1 halv stånd med fänkål
smör att steka i
1 msk honung
salt och peppar

Stek tills de mjuknat, smaka av med salt och svartpeppar och honung. Lägg upp Kewpie majonnäs i en liten portionsskål och strössla över mortlat lakritspulver över!

Jag valde även att göra palsternacksmos till då jag hade sånna i kylen. Snabbt gjort å annorlunda å dessutom gott!

Skala palsternacka, koka mjuk, slå av vattnet och tillsätt smör, stampa sönder den och tillsätt lite grädde. Mixa slät med mixerstav.
Smaka av med muskot, svartpeppar och salt.

15 januari, 2016
av matias
Inga kommentarer

Nytt år, ny kula!

Nytt år, ny kula, vad snackar han om!?! Jo en ny kula ifrån Johan Bülow köpt via Ninasmat Pris, oviktigt ja skit i det, handla! Den nya limiterade kulan heter LOVE, ja de har faktiskt släppt 2 kulor med olika LOVE i år, men jag kommer bara recensera ena kulan, ja dvs om jag inte får till ett till produktfoto i helgen! Låna bilder ifrån hemsidor är inte min grej. Vill ju helst produkt fotografera allt själv!

IMGP1289

Love här i versionen Blackcurrant choc coated liquorice gör verkligen inte bort sig! Jag behöver lås på dessa burkar! Haft den några dagar och den är verkligen på upphällningen. Ljuvligt god svartvinbär möter vit Belgisk choklad och inuti, ja innerst är det sötlakrits. Väldigt läcker smak och visst är kulan läcker?

 

 

 

7 januari, 2016
av matias
2 kommentarer

Asia sticky drumsticks

Kladdiga, goda kycklingklubbor gjorde jag ju i somras på grillen med hjälp av bla lönnsirap. Å det blev ju kalasgoda så jag tänkte lite…
Men idag kände jag inte för att stå ute och grilla i minus 27! Använde spisen och ugnen och de funka bra det med!

IMGP1229

Köp hem en låda med kycklingklubbor, billig detalj samt bra att hålla i medan man äter! Ja du kommer skita ner dina fingrar under måltiden! Är det där uttrycket finger lickin good kommer ifrån? Hursom såsen blir riktigt kladdig och god!

Blanda ihop följande i en stor skål

2 msk flytande honung
2 dl sweetchili sås
1/2 dl eller ev mer soja
1 tsk dijonsenap (jag glömde stoppa i det å de blev bra ändå)
1 liten bit riven ingefära
1 vitlöksklyfta, mosad eller hackad
1 hel lime som du pressar i

Salta och svartpeppra dina kycklingklubbor ordentligt runt om och ringla sedan över all din kladdiga dressing! Vänd om ordentligt!
För över till en lämplig form som tål ugnsvärme och grilla sedan din kyckling i 200 grader ca 25 – 30 minuter, mitt i ugnen.

Ta ut efter halva tiden och vänd på kycklingen eller skaka om ordentligt. Skopa upp & pensla dina kycklingklubbor och he sedan in i ugnen i ca 15 minuter till.

IMGP1206

Jag tycker inte min sås tog ihop så som jag hade önskat, så jag lyfte ur kycklingen och lät såsen reducera och bli riktigt kletig innan jag la tillbax och snurrade runt kycklingklubborna så att de täcktes ordentligt.  Vid servering kan du strö över lite chiliflakes om du vill!

Jag serverade ris och en asiatisk influerad riven sallad till! Receptet ser ungefär ut så här! Jag höftade å de tillhör inte vanligheterna!

IMGP1248 IMGP1230

Julienne riven morot, riven gurka och sesamfrön. Eftersom jag inte tål morot i otillagat tillstånd så kokade jag upp en  1 2 3 lag och slog på ovanpå morötterna. Alltså 1 dl ättika 2 dl socker och 3 del vatten.  Koka upp och häll över morötterna. Låt stå så en stund. Du vill ha krispet i morötterna kvar så när du tycker de är lagomt silar du bort lagen och tillsätter gurkan och sesamfröna och ev pumpafrön, chiliflakes och lite mirin/sake och lite socker och lite salt.  Smaka av! Servera med ris, kycklingklubbor samt finhackad salladslök!